SG.hu

Rekordmagasságba emelkedett a bitcoin

A kriptovaluta árfolyama 69 000 dollár fölé ugrott, ezzel túlszárnyalta a 2021-ben jegyzett 68 991,85 dolláros korábbi csúcsárát.

2022-ben összeomlott a kriptopénz-ipar, melyet a bitcoin is nagyon megszenvedett. Visszatérése 2023 elején kezdődött, és az e heti rekordárfolyam valószínűleg annak köszönhető, hogy január elején az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) jóváhagyta a spot bitcoin ETF-eket. Ez egy olyan befektetési alap, amely közvetlenül követi a bitcoin árát, úgy, hogy nagy mennyiségű kriptovalutát vásárol. Egy spot bitcoin ETF lehetővé teszi a befektetők számára, hogy szabályozott módon hozzáférjenek a bitcoin piachoz anélkül, hogy közvetlenül kellene vásárolniuk és tárolniuk a bitcoint. Az alap részvényeket bocsát ki a nála lévő bitcoinok száma alapján, és ezekkel a részvényekkel a hagyományos tőzsdéken lehet kereskedni.

Ennek eredményeként két hónap alatt több mint 7 milliárd dollár áramolt különböző bitcoin befektetési termékekbe. Ezeket az ETF-eket olyan megbízható pénzintézetek kínálják, mint a BlackRock és a Fidelity, és így a kriptokíváncsiak úgy birtokolhatnak kriptovalutát, hogy értenék a kapcsolódó technológiát. "A hagyományos intézmények korábban kimaradtak, ma viszont teljes erővel itt vannak, ők a bikapiac fő mozgatórugói" - mondta Nathan McCauley, az Anchorage Digital vezérigazgatója és társalapítója. A befektetőknek már most is változatos lehetőségeik vannak az ETF-ek közötti választáskor. A Coindesk szerint 11 spot bitcoin ETF "több mint 192 000 darabos bitcoin állományt halmozott fel" a SEC jóváhagyását követő hónapban, a Grayscale által birtokolt 420 000 és a MicroStrategy által birtokolt közel 200 000 bitcoin állományon felül.


Egy évvel ezelőtt még 20 ezer dollárért lehetett egy bitcoint venni

Ez megkíméli a befektetőket a kriptopénz-tőzsdékkel kapcsolatos kockázatoktól; az FTX összeomlásától kezdve, amely Sam Bankman-Fried társalapító börtönbüntetéséhez vezetett, egészen a SEC által a Coinbase-hez és a Binance-hez hasonló tőzsdékkel szemben indított nagyobb mértékű razziaig. Miközben a bitcoin befektetési termékek iránti kereslet megugrott - elemzők szerint a befektetők akár 500 000 dollárra is felnyomhatják a bitcoin értékét -, az elérhető bitcoin mennyisége csökkenni fog egy várhatóan április 19-én bekövetkező feleződés során. A bitcoin felezési események körülbelül négyévente történnek. Ezek 210 000 blokk bányászása után következnek be, felére csökkentve a bányászatért járó jutalmat, és a teljes kínálat ellenőrzésére szolgálnak, amíg a maximális számú érme fel nem szabadul.

Bár gyakori, hogy a bitcoin ára a felezési események környékén emelkedik, történelmileg a felezés előtti hónapokban nem fordultak elő a mostanihoz hasonló kiugrások az árakban. Ironikus csavar, hogy úgy tűnik, hogy pont a SEC - amely jellemzően eddig korlátozta a kriptopénzek áramlását - válhat azzá az erővé, amely segít a kriptoiparnak kitörni a szélesebb közönség felé.

Más kriptovaluták, köztük az éter, a solana és a dogecoin árfolyama is emelkedett idén, a megugró érdeklődés mögött pedig az a lehetőség állhat, hogy a SEC jóváhagyhat más kriptovalutákhoz kötött befektetési termékeket is. Az optimizmus február óta erős. Mindazonáltal Gary Gensler, a SEC elnöke nem siet, a hivatal továbbra is úgy tekint a bitcoinra, mint egy "illékony eszközre", amely olyan "tiltott tevékenységekhez" kapcsolódik, mint például a zsarolóvírusok, a pénzmosás, a szankciók kijátszása és a terrorizmus finanszírozása. "Bár jóváhagytunk egyes spot bitcoin ETP-részvények tőzsdei jegyzését és kereskedését, nem hagytuk jóvá és nem támogatjuk a bitcoint" - mondta Gensler. "A befektetőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a bitcoinnal és az olyan termékekkel kapcsolatos számtalan kockázattal kapcsolatban, amelyek értéke kriptovalutához kötődik."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEOreg3 #1
    Buy high, sell low.