eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényt tart Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Babis szerint a cseh kakasok sem kérnek az ukrán gabonából

Andrej Babis, a cseh ellenzéki ANO mozgalom elnöke egy kakassal készített videóban utasította vissza, hogy Ukrajnából származó gabonát szállítsanak Csehországba. A volt cseh miniszterelnök azzal vádolja a jelenlegi cseh kormányt, hogy az támogatja a multinacionális vállalatokat és az ukrán oligarchákat, akik az ukrajnai földterület 28 százalékát birtokolják. Babis elmondta, reméli, hogy Ukrajna soha nem lesz az Európai Unió tagja.

Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő a közösségi oldalára feltöltött videófelvételen egy kakassal beszélget és elutasítja, hogy Ukrajnából érkezzen gabona Csehországba. „Ez a kakas itt Silver. Petr Fiala kormányfővel, Marek Výborný agrárminiszterrel és társaival ellentétben ő nem szereti az ukrán gabonát, mert szerinte mérgezett” – fogalmazott az ellenzéki ANO mozgalom vezetője, hozzátéve, hogy a Csehországot jelenleg irányító kormány tönkreteszi az országot. A folytatásban arról beszélt, hogy nemzetközi vállalatok és oligarchák kezében vannak az ukrán földek, így Ukrajnának semmi haszna nem marad belőlük, ráadásul szétrombolják az egész európai mezőgazdaságot. „Silver csak cseh gabonát eszik” – próbálta szóra bírni az íróasztalra felállított kakast Andrej Babiš, s egyúttal arra emlékeztetett, hogy több európai országban már hetek óta tartanak a gazdatüntetések, az ukrán gabona behozatala miatt.

Az ellenzéki pártvezető politikai ellenfelei közül többen kinevették az ANO mozgalom elnökét, mondván, hogy a kakasnak mindegy, milyen gabonát eszik. Veronika Vrecionová, a Polgári Demokrata Párt európai parlamenti képviselője Babiš videója kapcsán emlékeztetett, hogy a volt kormányfő korábban kártyavetőktől is kért már tanácsot, ezért nem meglepő, hogy most egy kakassal egyeztet. Miroslava Němcová, a képviselőház korábbi vezetője pedig úgy fogalmazott, „a kakas jelentősen felülmúlja partnerét a kommunikációs képességek terén, de ez nem újdonság. A jó hír, hogy az ANO vezetője inkább egy kakas tanácsaira hallgat, mint árnyékkormánya tagjaira.” Az X közösségi oldalon még élesebb reakciókat váltott ki a videó, melyet a hozzászólók szerint nehéz komolyan venni. Néhányan azt kifogásolták, hogy Babiš az ukrán gabonával foglalkozik, miközben a háború sújtotta országban emberek halnak meg az orosz támadások miatt.

Andrej Babiš már múlt héten a cseh képviselőházban tett felszólalásában is arról beszélt, hogy a legnagyobb földtulajdonosok Ukrajnában oligarchák és különböző külföldi, főként európai és észak-amerikai érdekeltségek, köztük egy amerikai székhelyű magánbefektetési alap és egy szaúd-arábiai szuverén vagyonalap. A cseh ellenzék vezetője reméli, hogy Ukrajna sosem lesz az Európai Unió tagja, mert az szerinte felérne egy katasztrófával a többi tagállam számára. Andrej Babiš bírálta a cseh kormányt, amiért szerinte az támogatja a nemzetközi vállalatokat, akik az ukrajnai termőföldek 28 százalékát birtokolják, és az európai uniós normáknak nem megfelelő mezőgazdasági termékeket állítanak elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×