eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A román légierő is az F-16-ost választotta. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Szlovákia kapott két F–16-ost, de elvesztett egy légvédelmi rendszert

Olaszország visszaveszi a tavaly Szlovákiába telepített légvédelmi rendszerét, de hamarosan érkeznek az új F-16-osok.

Olaszország visszahívja Szlovákiából a tavaly Malacka mellé telepített SAMP/T Mamba légvédelmi rendszert – jelentette be szombaton Robert Fico kormányfő azzal, hogy az olaszoknak arra máshol van szükségük. A szövetséges országok az ukrajnai háború kezdete óta segítik a szlovák légtér védelmét, amikor is Eduard Heger kormánya a szovjet gyártású S-300-as rakétarendszert átadta Ukrajnának. Ezt követően telepítették Szlovákiába az amerikai Patriot-ütegeket, ám tavaly ezeket is felváltotta az olaszok SAMP/T légvédelmi rendszere, amelyek hatékonyságát a napokban Robert Fico miniszterelnök megkérdőjelezte.

A Facebookra szombaton feltöltött videóüzenetében pedig már arról beszélt a kormányfő, hogy értesítést kapott az olasz kormánytól, amely szerint az olaszok kivonják Szlovákiából az egy évre kölcsönadott légvédelmi rendszerüket, mert máshol is szükségük van rá. Robert Fico ennek kapcsán feltette a kérdést, hogy ki fogja megvédeni az ország atomerőműveit és más stratégiai célpontjait. A miniszterelnök ugyanakkor arról nem tájékoztatott, hogy a szövetségesek egy másik rendszert telepítenek-e helyette Szlovákiába.

Egy nappal Fico bejelentése előtt viszont

Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter hivatalosan is átvette az Egyesült Államokban az első két F-16-os vadászgépet.

Az ünnepélyes átadásra a Lockheed Martin vállalat greenville-i gyárában került sor Dél-Karolinában. A két gépet Szlovákiába repülésük előtt az USA-ban fogják használni a pilóták és a műszaki személyzet kiképzésére. „A két F-16-os új korszak kezdetét jelenti Szlovákiában” – szögezte le Robert Kaliňák, aki emlékeztetett, hogy Szlovákia lesz az első európai ország, amelynek a vadászrepülő legújabb típusa, a Fighting Falcon áll majd a rendelkezésére.

Az amerikai vadászgépek abban lesznek a szlovák hadsereg segítségére, hogy az ismét saját maga tudja megvédeni a szlovák légteret német, cseh, lengyel és magyar segítség nélkül. „Az ügyes és bátor katonáink nélkül nem tudnánk garantálni országunk területének és polgárainak védelmét. Kötelességünk a lehető legnagyobb biztonságot nyújtani a fegyveres erőink számára, és ezzel minimalizálni a lehetséges emberveszteséget. A modern F-16-osok a legjobb minőséget, és ezzel a biztonságot jelentik katonáink számára” – jelentette ki a szlovák védelmi tárca vezetője.

Szlovákia még 2018 végén kötött szerződést 14 F-16-os amerikai vadászgép megvásárlásáról, leszállításuk a világjárvány miatt késett.

A két vadászgép a második negyedévben érkezik meg az országba, a többi várhatóan 2025-ben.

Robert Kaliňák Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel is találkozott a Pentagonban. Mindketten kihangsúlyozták a NATO egységének fontosságát. A szlovák védelmi tárca vezetője megerősítette, hogy Szlovákia elszánt a hadsereg modernizálását illetően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×