SG.hu

Kockázatossá vált az új PC-k vásárlása

Az idén érkező MI PC-k növelik annak kockázatát, hogy rossz technológiát vásárolunk, mivel még mindig nincs aktuális MI-szabvány a szoftverek számára, és továbbra is zavaros, hogy mit jelent az, hogy MI PC.

A múlt héten lezajlott barcelonai mobiltechnológiai kiállításon a cégek rengeteg új rendszer bemutatását ígérték, de ezek közül csak nagyon kevés MI PC. Az Intel definíciója szerint ugyan csak azon PC-k felelnek meg a definíciónak, amely CPU-val, GPU-val és NPU-val (neurális feldolgozó egységgel) is rendelkezik. Jelenleg csak a Core Ultra mobil chipek felelnek meg ennek a leírásnak, mert az Intel tavaly októberben bemutatott 14. generációs Core asztali chipjei nem rendelkeznek NPU-val. A Santa Clara-i chipgyártó nyilvánosságra hozta az üzleti rendszerekhez szánt frissített vPro platformot, melynek mobil tagjai Core Ultra, míg az asztali verziók 14. generációs lapkát kapnak. Tehát ha valaki idén vPro laptopot vesz, akkor MI PC-t vesz, míg a vPro asztali számítógép az nem az. Ez elég volt ahhoz, hogy még néhány tech-hírportált is megtévesszen, amelyek az Intel nyilatkozatát - miszerint idén több mint 100 új vPro dizájnt szállítanak a rendszergyártók - úgy értelmezték, hogy több mint 100-féle MI PC lesz a láthatáron, így a vásárlóknak megbocsátható a zavarodottság.

A Directions on Microsoft elemzője, Michael Cherry szerint több okból is megnőtt a rossz technológia megvásárlásának kockázata. Szerinte ez a Windows 11-gyel kezdődött, amikor a Microsoft jelentősen megváltoztatta a hardverkövetelményeket, hogy érvényesíthessen egy bizonyos biztonsági szintet, például kötelezővé téve a TPM modul beépítését. "Ezek a megváltozott követelmények kockázatot teremtettek azzal, hogy hirtelen sok eszköz elavult, és megjelent annak lehetősége, hogy az ember olyan új készüléket vásároljon, amely a Windows 11 futtatására nem volt alkalmas" - jegyzi meg Cherry.

Maga a Windows jelenleg nem használja ki az MI PC hardvereket, bár állítólag ez még idén megtörténik. Cherry azt állítja, hogy azon ügyfelek számára, akik esetleg arra számítanak, hogy helyben, egy klienseszközön végeznek majd MI-képzést, nem egyértelmű, hogy milyen NPU-ra lesz szükség. "A Microsoft és mások különösen hallgatnak erről a kérdésről, annak ellenére, hogy a januári CES-en bemutatott rengeteg gépnél az NPU-t emelték ki. De egy Qualcommtól származó NPU nem ugyanaz, mint egy Intel, AMD vagy Nvidia" - mondja. Cherry szerint ez arra utal, hogy valami olyasmire van szükség, mint a DirectX, utalva azon Windows API rétegére, amely szabványosította a 3D-s grafikát és hangot a különböző hardvereken. A DirectML gépi tanulási könyvtár egy jövőbeli verziója esetleg ezt biztosíthatja.


"A Microsoft február elején jelentette be a DirectML 1.13.1 fejlesztői előzetesét, amely támogatja az Intel NPU-kat. De amíg nem tisztázódik, hogy mely gyártók támogatják az olyan API-kat, mint a DirectML vagy valamilyen egyéb szabvány, addig kockázatot jelent egy drága, NPU-képes processzoros PC megvásárlása" - mondta. Másrészt az is kockázatot jelent, ha továbbra is NPU nélküli PC-ket vásárolunk, ha nagyméretű nyelvi modelleket szeretnénk használni. "Jó régóta nem fordulhatott elő az, hogy olyan eszközt vásárolunk, amely elavul, mielőtt még elérne az ajtónkig a futár" - mondta Cherry.

Ez nem akadályozta meg a gyártókat abban, hogy az év második felétől már elkezdjenek számítani az MI PC-k által okozott keresleti ugrásra. "A PC-piac még mindig gyenge, és arra számítunk, hogy a fellendülés a második félévre tolódik, mivel a vállalati és nagyvállalati ügyfelek továbbra is óvatosak a kiadásaik terén" - mondta Jeff Clarke, a Dell operatív igazgatója a vállalat legutóbbi eredménybeszámolóján. Elmondta, hogy a vállalat optimista a következő frissítési ciklussal kapcsolatban, mivel a PC-k telepített bázisa tovább öregszik, a Windows 10 jövő év végén elérkezik az életciklusa végéhez, és az iparág az MI-alapú architektúrák és szoftveralkalmazások terén dolgozik az előrelépésen. "A PC-k még inkább nélkülözhetetlenné válnak, mivel az MI-val végzett mindennapi munka nagy része PC-n fog történni" - tette hozzá.

A HP jelezte, hogy 2024-ben lesz némi vállalati eredménynövekedés a magasabb árrésű MI PC-k miatt, de igazán 2025-re és 2026-ra várják a váltást. "Továbbra is rendkívül izgatottak vagyunk az MI PC-k által kínált lehetőségek miatt, mind a biztonság, mind a késleltetés, mind a költségek tekintetében, mind pedig a vállalaton belüli időbeli hatás tekintetében" - mondta Enrique Lores, a HP vezérigazgatója múlt héten tartott eredménybeszámolóján. Lores szerint azonban még vannak mérföldkövek az MI PC cél eléréséhez. Az egyik az MI-feldolgozást támogató hardver szállítása, a második annak biztosítása, hogy az alkalmazások támogassák a hardvert, a harmadik pedig az ügyfelek képzése lesz. "Előrejelzéseink szerint három évvel a bevezetés után az MI PC-k penetrációja a teljes értékesítésünk 40-60 százalékát fogja kitenni. És ez a növekedés fokozatos lesz" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #7
    A cégeknek az az érdeke hogy a userek adatait "kibányássza" belőlük és felhasználja üzleti célokra. Ezért nyomják mindenki arcába hogy legyen "okosotthona" Alexával, Sirivel, stb-vel.
    Az új MI cuccokat többnyire ingyen fogják, vagy ingyen közeli konstrukcióban fogják adni, csak hogy az atlag user továbbra is birkának legyen nézve.
  • kvp #6
    Az Apple M sorozatu CPU-kban mar az indulas ota van videokartya es MI aramkor is. Arra a par alapfeladatra amire kell eleg. MI alatt most mindenki a nagy nyelvi modelleket erti, de sokkal nagyobb terulet az alapveto kepfeldolgozas, amit erdemesebb a keszulek oldalan futtatni, hogy ne terhelje a halozatot a feltoltott adat. Az MI alapu feldolgozashoz ugyanis nem lehet szenne tomoriteni a video stream-eket, hanem nagyjabol vesztesegmentes tomorites kell.

    Tehat PC-k eseteben egy hibrid modell az ami elkepzelheto, azaz a beviteli eszkozok (kamerak mikrofonok, 3d scanner-ek, stb.) bemeneti adatait dolgozna fel a PC, majd a felhobe felkuldott adatokra kapott valaszbol generalna megjelenitheto adatokat. Normal szoveg eseten nem nagyon kell elofeldolgozas, tehat nem igazan szukseges az MI chip vagy aramkor sem.

    ps: Az Apple nem nyitotta meg az MI processzorait, hanem altaluk elore definialt feladatokat lehet elvegeztetni vele, kvazi fix funkcios pipelne-kent hasznalva oket. A cikkben emlitett uj MI szabvany egy programozhato MI interface-t jelent, ami kb. olyannak tunik mint amikor a fix opengl pipeline utan atvaltottunk a programozhato shader-ekre. A problema az, hogy amig nincs ilyen szabvany, addig nem lehet tudni, hogy melyik CPU vagy GPU mit fog belole tamogatni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    > Ami növelni fogja a gépek árát.

    Az ár lehet fog emelkedni, de a gyártási költség nem. MI nem lenne, akkor találnának más okot az áremelésre. Egy 4090 is önmagában semmi egy normális LLM futtatásához, nyilván reménytelen egy CPU mellé berakni valamit, amit hozza ezt a teljesítményt és hűteni is lehet, na meg valamilyen szinten megfizethető.

    Valaki más írta a telefonok MI chipjeit, ilyesmire lehet számítani.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.03.04. 19:14:43
  • quatlander #4
    Ez egy szűk réteg lehet. Lapozzunk.
  • Kryon #3
    Valószínűleg ez csak az új marketing bs., hogy aki nem ért hozzá majd elhiszi, hogy ettől majd húdenagyonjó lesz neki és már rohan is drága MI PC-t venni.
  • t_robert #2
    Szerintem egy PC szintű gépbe nem lehet olyan szintű MI támogató elektronikát beépíteni, ami hatékony MI szerű müködést eredményezne. Legfeljebb valami féle MI szerű támogatást lehet beépíteni. Ami náhány funkcióban nyomokba úgy tesz, mintha tényleg MI lenne. Ahogy kezdenek megjelleni bizonyos MI támogatások a telefonok hardverében is, de ettől még koránt sem lett MI a telefonokban. A PC-ben pont így lesz. A komolyabb MI szerűséghez sokkal ütősebb és több hardverre lenne szükség.
  • Macropus Rufus #1
    azért arra kíváncsi lennék, hogy egy átlag felhasználó (akiből nem kevés van, több mint gamerből, akik vélhetően fogják használni az npu-t) mikor és hogyan fogja tudni kihasználni az npu-t. Mert amiket most használ - ha használ - az nem a gépében fut. Se a Copilot se a ChatGPT. A Copilot eleve a Binget használja szóval az nem fog a gépében futni, a ChatGPT meg az adatbázisa miatt nem fog. Szóval - sztem - egy átlag usernek marhára nincs szüksége egy npu-s gépre. Cégeknél lehet, de csak akkor ha - mint a cikk is kifejtette - ők maguk akarják futtatni a nyelvi modelt.
    Viszont vélhetően minden gépben benne lesz. Ami növelni fogja a gépek árát. És akkor is meg kell venned, ha soha nem is fogod használni. Szóval ez a kockázatossá vált a pc megjegyzése a szakiktól nem teljesen helytálló.