eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ivan Korcok, Szlovákia kül- és Európa-ügyi minisztere a V4-ek külügyminiszteri találkozóját követő sajtótájékoztatón Komáromban 2021. július 19-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Feljelentéssel élesedik az elnökválasztási kampány Szlovákiában

Feljelenti Peter Pellegrini szlovák házelnököt az államfői székért folytatott csatában a legfőbb riválisának számító Ivan Korčok. A korábbi szlovák külügyminiszter egy őt rossz fényben feltüntető és Peter Pellegrinit népszerűsítő kampányújság miatt tesz panaszt. A legfrissebb felmérés szerint fej-fej mellett van a két esélyes jelölt támogatottsága a március 23-i közvetlen elnökválasztás előtt. Egyelőre még egyetlen alkalommal sem ültek le vitázni egymással.

Az Ivan Korčok (nyitóképünkön) szlovák államfőjelölt által bírált újság a nemzeti-jobboldali Extra plus magazin Premium névre keresztelt különszáma, melyet a lakosok postaládájába dobnak, és a Korčokot lejárató cikkek mellett szerepel benne Peter Pellegrini kampányfotója is. Az ellenzék által támogatott jelölt úgy véli, a kiadvány megjelentetése a szlovák házelnök választási kampányának része, és ennek meg kellene jelennie a választási számláján is. A köztársaságielnök-jelöltek a kampánykiadásokra félmillió eurót költhetnek.

A feljelentés jogosságát a szlovák belügyminisztériumnak kell elbírálnia.

A Focus közvéleménykutató-ügynökség szoros versenyt jósol a két legesélyesebb elnökjelölt között.

A legfrissebb felmérés szerint jelenleg Peter Pellegrini 35,2 százalékkal nyerné a közvetlen államfőválasztás első fordulóját, míg a megkérdezettek 34 százaléka Ivan Korčokra adná a voksát. Őket Štefan Harabin és Igor Matovič követi 11, illetve 5 százalékkal. Kevesebb, mint öt százalékot érne el Ján Kubiš, Andrej Danko, Forró Krisztián, Marián Kotleba, Patrik Dubovský és Milan Náhlik. A legnépszerűbbnek számító két jelölt kampánya egy hónappal a voksolást megelőzően intenzívebbé vált, közös asztalhoz viszont egyelőre nem ültek le vitázni egymással. Ezt kettejük közül Ivan Korčok szorgalmazza, de szerinte vetélytársa kerüli a konfrontációt.

A szlovák diplomácia korábbi vezetője úgy véli, Pellegrini jogtalan előnyben van vele szemben, mivel házelnökként kellő teret kap a sajtóban, míg őt jelentősen kevesebbet szerepeltetik riválisánál. A két jelölt választási kampányában jelentős különbségek vannak. Míg Korčok a vidéki városokat járja, addig Pellegrini nem tart nagy választói összejöveteleket, helyette az óriásplakát-kampányra helyezi a hangsúlyt. Ivan Korčokot az ellenzéki pártok közül a Progresszív Szlovákia, a Szabadság és Szolidaritás, valamint a Kereszténydemokrata Mozgalom hivatalosan is támogatja, Peter Pellegrini pedig saját pártja a Hlas, és a Robert Fico kormányfő vezette Smer támogatását élvezi.

Szlovákiában az elnökválasztás kétfordulós. Ha a március 23-ra kiírt első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a leadott szavazatok 50 százalékát, akkor a második körben – ami április 6-ra esik – már csak az első két helyezett vesz részt. A szlovákiai magyar párt, a Magyar Szövetség még nem foglalt állást azt illetően, hogy az államfőválasztás második fordulójában kit támogat. Forró Krisztián, a párt vezetője – aki maga is államfőjelölt – úgy fogalmazott, hogy az elnökválasztás első fordulója után tárgyalni akarnak a továbbjutó két jelölttel.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×