SG.hu

Elon Musk beperelte az OpenAI-t és vezetőjét, Sam Altmant

Elon Musk beperelte az OpenAI-t, annak társalapítóit, Sam Altmant és Greg Brockmant, valamint a hozzájuk kapcsolódó szervezeteket, azt állítva, hogy a ChatGPT készítői megszegték eredeti szerződéses megállapodásaikat, mivel a nonprofit szervezet alapító küldetése, az emberiség javát szolgáló mesterséges intelligencia fejlesztése helyett a profitra törekednek.

Musk 2015-ben társalapítója volt az OpenAI-nak, de 2018-ban kilépett az igazgatótanácsból. Most azt állítja, hogy Altman és Brockman 2015-ben azzal az ígérettel győzte meg őt, hogy segítsen megalapítani és finanszírozni egy startupot, hogy az egy olyan nonprofit szervezet lesz, ami a Google által jelentett fenyegetésre összpontosít. A perben az áll, hogy az OpenAI for-profit modellre váltott, amely a világ legértékesebb vállalatával, a Microsofttal közösen végzett MI-kutatásának kereskedelmi hasznosítására összpontosít. "A valóságban azonban az OpenAI a világ legnagyobb technológiai vállalatának zárt forráskódú de facto leányvállalatává alakult át. Új igazgatósága alatt nem csupán fejleszt, hanem ténylegesen továbbfejleszt egy általános MI-t, hogy maximalizálja a profitot a Microsoft számára, ahelyett, hogy az emberiség javát szolgálná" - teszi hozzá a kereset. "Ez az Alapító Megállapodás durva elárulása".

A pereskedés azt követően indult, hogy az elmúlt évben Musk nemtetszését fejezte ki az OpenAI prioritásainak eltolódása miatt. A jogi panasz szerint Musk 2016 és 2020 szeptembere között több mint 44 millió dollárt adományozott a nonprofit szervezetnek. Az első néhány évben Musk volt az OpenAI legnagyobb támogatója - teszi hozzá a kereset. Musknak részesedést ajánlottak az OpenAI for-profit üzletágában, de etikai aggályokra hivatkozva visszautasította azt - mondta korábban. A San Franciscó-i bíróságon benyújtott per középpontjában az OpenAI legújabb természetes nyelvi modellje, a GPT-4 áll, amely Musk szerint AGI - olyan mesterséges intelligencia, amelynek intelligenciája egyenrangú, ha nem magasabb, mint az emberé. Azt állítja, hogy az OpenAI és a Microsoft helytelenül licencelte a GPT-4-et annak ellenére, hogy megállapodtak abban, hogy az OpenAI AGI képességei nonprofit jellegűek maradnak és az emberiségnek lesznek szentelve.


Musk arra akarja kényszeríteni az OpenAI-t, hogy ragaszkodjon eredeti küldetéséhez, és tiltsa meg, hogy a nonprofit szervezet keretében kifejlesztett technológiákat az OpenAI vezetőinek vagy partnereinek, például a Microsoftnak a javára pénzzé tegye. A kereset azt is kéri a bíróságtól, hogy a GPT-4-hez hasonló MI-rendszerek és más, fejlesztés alatt álló fejlett modellek olyan mesterséges általános intelligenciának minősülnek, amely túlmutat a licencszerződéseken. Az OpenAI-t kényszerítő végzések mellett Musk számonkérést és a közhasznú kutatások finanszírozására szánt adományok esetleges visszafizetését is kéri, amennyiben a bíróság úgy találja, hogy az OpenAI jelenleg magánjellegű haszonszerzés céljából működik.

Tavaly Altmant kirúgta az OpenAI korábbi igazgatótanácsa, de ő néhány nappal és néhány lemondással később visszatért a céghez. "Altman úr kiválasztott magának egy olyan új igazgatótanácsot, amely nem rendelkezik olyan műszaki szakértelemmel, illetve jelentős háttérrel az MI irányításában, amivel az előző igazgatótanács eleve rendelkezett. D'Angelo technológiai vezérigazgató és vállalkozó az egyetlen olyan tagja az előző igazgatótanácsnak, aki Altman úr visszatérése után is ott maradt. Az új igazgatótanács olyan tagokból áll, akiknek több tapasztalatuk van a profitorientált vállalkozások vagy a politika területén, mint az MI etikájában és irányításában" - teszi hozzá a kereset.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #17
    Már eleve ott tévedsz, mikor azt írod, hogy "demokráciám". Ugyanis nem támogatom a demokráciát, semmilyen formáját. Tehát már itt buktál. Az utána jövő sületlenséged még kevésbé releváns.
  • Tetsuo #16
    Sem a dogmatizált demokráciád, sem a vakonhitt kapitalizmusod nem működik, nem is működhet hosszabb távon, elvi képtelenség. A vallásellenes kirohanásaid, gyerekes sziporkáid nem érvek, hanem inkább szánalmas igazolása annak, hogy fogalmad sincs miről hadoválsz.
  • Bruce_Willis #15
    Még szerencse, hogy te egy kultúrlény vagy.
  • manypet #14
    Semmi nem lett cáfolva, csak te hazudozol itt össze-vissza. Mondjuk vallási bigottaknál természetes, hogy a tényeket figyelmen kívül hagyják. Mondhatni ez arrafelé elvárt követelmény. :-)
  • Tetsuo #13
    Nyomod ezt a süket dumát, aztán minden mondatod már régen meg lett cáfolva. Szerencséd, hogy nem lehet rendesen keresni a hozzászólások között, mert akkor csak linkelni kéne, nem irogatni állandóan neked.
  • manypet #12
    "Ez egy mem"
    Tehát baromság.

    "Nem tudom miert nem lehet elfogadni, hogy jelenlegi nyugati vilag kapitalista."
    Azért mert szocialista. Nem nehéz ez.

    "Az mindegy mit mondanak a politikusok, az a fontos, hogy hogyan cselekszenek."
    Pont ezt pofázom!
    Csak egy büdös szót nem értesz meg még abból sem, amit te írsz. Ma minden politikus azt mondja, hogy kapitalista világban élünk. Vagy láttál te másmilyen kijelentést tőlük? Nem azt írják az alkotmányokba is, pl. a mienkbe is, hogy szabad piac van? Nem kapitalista társadalomról pofáznak? Nem kapitalizmust ír a médiájuk? Ja de.
    Közben meg államosítanak (ami ellentétes a kapitalizmussal), évtizedek óta növelik az adókat (ami ellentétes a kapitalizmussal), progresszív adózást erőltetnek (ami még inkább ellentétes a kapitalizmussal), feltétel nélküli alapjövedelmet terveznek (ez már a kommunizmust súrolja), államilag támogatott cégekkel van összefonódásuk (ez is ellentétes a kapitalizmussal), államilag szabályozzák a szabad piacot (ami szintén ellentétes a kapitalizmussal), stb.
    Szocialisták. Miközben kapitalizmust hazudnak.
    Melyik része nem érthető neked?

    "A tobbinek meg olvass utanna"
    A pszichopaták éppen a szocialistáknál voltak jellemzőek. Vagy elfeledkeztél már Hitlerről (nemzeti SZOCIALISTA), Maoról, Sztálinról (komcsik), stb? Szóval sikerült alátámasztanod, amit írtam: ma szocializmus van. Szocialista pszichopatákkal, akik kapitalizmust hazudnak, hogy ne akarjon senki szabad piacot, mert akkor nem tudnának hatalmon maradni.

    "Most komolyan nem ertem, hogy ennyire nehez az interneten tajekozodni, hogy nekem kell linkelgetnem az infokat?"
    Most komolyan nem értem, hogy ennyire nehéz az interneten tájékozódni, hogy nekem kell linkelgetnem az infókat? Nem egy forrást raktam már be neked a kapitalizmusról meg a szocializmusról, de te még arra sem vetted a fáradtságot, hogy elolvasd, nem hogy utánanézz a dolgoknak. Csak nyomod tovább a baromságaidat, mint süket a csengőt.
    Ennyire kínos az igazság, vagy csak te is pszichopata vagy?
  • kvp #11
    "Ezt a baromságot vajon honnan szülted?"

    Ez egy mem:
    https://www.queerty.com/bisexual-people-really-sit-weird-20220724

    "Ház emezt a baromságot?"

    Nem tudom miert nem lehet elfogadni, hogy jelenlegi nyugati vilag kapitalista. Az mindegy mit mondanak a politikusok, az a fontos, hogy hogyan cselekszenek.

    A tobbinek meg olvass utanna:
    https://www.scientificamerican.com/article/psychopathic-tendencies-help-some-people-succeed-in-business/

    "Jé, akkor nem minden milliárdos szociopata?"

    A ketto nem zarja ki egymast, de Musk eseteben diagnosztizaltan enyhe autizmust mutattak ki.

    https://theconversation.com/elon-musk-how-being-autistic-may-make-him-think-differently-194228

    Most komolyan nem ertem, hogy ennyire nehez az interneten tajekozodni, hogy nekem kell linkelgetnem az infokat? (ezek a google talalati listak elejen levo linkek, vannak jobb cikkek is, csak most van jobb dolgom, minthogy irodalmazzak neked)
  • manypet #10
    "azert ul igy mert meleg es/vagy bi"
    Ezt a baromságot vajon honnan szülted?

    "a mai kapitalista vilagban"
    Ház emezt a baromságot? Vagy te is szociopata vagy, mikor újra és újra hazudozol?

    "Musk meg teljes autistakent (jo o tenyleg az) all az egeszhez azzal, hogy az emberiseg megmaradasa a fontos cel nem a penzszerzes"
    Jé, akkor nem minden milliárdos szociopata? :-)
  • kvp #9
    Nem nyomorek, csak azert ul igy mert meleg es/vagy bi. Ez egy jol megfigyelheto jelenseg es egyelore nem tudjak megmagyarazni miert van. (marmint, a maga ala huzott lab)

    Masreszt az igaz, hogy a milliardosok kozott nagyon sok a szociopata, mert a mai kapitalista vilagban a milliardossa valashoz nagyon elonyos ha valaki szociopata szemelyisegi jegyekkel rendelkezik.

    Ettol teljesen fuggetlen a globalista nagytokesek koreben elvart ertekrend, ami egyfajta onerosito jelensegkent terjed. Alapvetoen mindket iranyba a feltetlen engedelmessegre alapul. Tehat egy idealis globalista vezeto feltetlen engelmes a felettesei (a tenyleges nagytokesek) fele es kozben feltetlen engedelmesseget var el a beosztottaitol is. Ez nem csak az uzleti eletben, hanem a fent emlitett nagytokesek altal finanszirozott kutatasi teruleteken is jelen van, tehat a megelhetes forrasat jelento szemelyeket es szervezeteket, azaz a penzt minden mas ele kell helyezni. (igen, a klasszikus Isten, haza, csalad harmas ele, vagy inkabb helyere) Ez nem uj, mar Mozes is felszolalt a jelenseg ellen az oskor vege fele, a zsido vallas alaptetelei pont ez ellen a jelenseg ellen vedenek. Azt kell, hogy mondjam helyesen, mert a zsido nep a mai napig megmaradt, mig szinte az osszes kortasuk eltunt a tortenelem soran. (persze ez lehet survivorship bias is, de mi van ha nem az)

    Szoval egy ilyen kornyezetben aki barmilyen rendes ertekrenddel rendelkezik az nem fog elore jutni, se gazdasagi, se tudomanyos teruleten. Musk meg teljes autistakent (jo o tenyleg az) all az egeszhez azzal, hogy az emberiseg megmaradasa a fontos cel nem a penzszerzes. Igen, tudjuk, errol szolt mar a tizparancsolat is, de a mai gazdasagi vezetok pont ezzel szemben epitettek fel a vagyonukat.

    Egyebkent tisztan jogi szempontbol Musknak igaza is lehet, ha anno open source-os kodbazisra epitettek a mai modelleket, akkor az eredeti kodbazis licensz szerzodese hatarozza meg, hogy lehet-e belole kesobb zart forraskodu rendszert kesziteni. Ennek a problemanak az eldontesere pedig tenyleg a birosag a legalkalmasabb.
  • manypet #8
    "mekkora eg ykis gyökér paraszt az a girhes köcsög, felbassz a cipőjét a fotelre a nyomorultja"
    Ha jól értem, az egyetlen érved vele szemben az, hogy felrakta a cipőjét egy olyan fotelre, ami lehet, hogy éppen az övé. Eközben te névtelenül írsz egy netes fórumon, tele helyesírási hibákkal, olyanról, akit élőben soha nem láttál, soha nem beszéltél vele, nem ismered, és az a kevés is, amit tudsz róla, azt a netről szerezted, franc se tudja milyen hírforrásokból. Ez is mutatja, mennyivel felette állsz, nemde? :-D
    Mindig örömmel tölt el, ha láthatom a pöcegödör aljáról felfelé hörgő prolikat. Köszi. :-)
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.03.03. 01:48:06