eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az ukrán védelmi minisztérium által közreadott képen Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó orosz fronton 2024. február 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán védelmi minisztérium

Érdekes helyzetben az új ukrán főparancsnok: a fia az oroszoknak drukkol, a szülei Oroszországban élnek

Gazembernek tartja nevelőapját az ukrán fegyveres erők orosz származású, új parancsnokának nevelt fia. Az Ausztráliában élő Ivan Szirszkij azt mondta, hogy „Oroszország győzelméért imádkozik” az ukrajnai háborúban. Nemrég egy videóban is megjelent, ahol Z-betűs pólóban és egy kozák sapkában pózolt.

Olekszandr Szirszkij tábornokot február 8-án nevezte ki az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután menesztette a népszerű, de a tavalyi ellentámadás kudarcáért felelőssé tett Valerij Zaluzsnij tábornokot.

Szirszkij életrajzában van néhány érdekes csavar. Orosz családban született – akkor még Alekszandrnak hívták – a vlagyimiri oblasztyban, és a vezető szovjet katonai akadémián végzett, Moszkvában.

Apja is katonatiszt volt, még a szovjet időkben, 1980-ban vezényelték Harkovba (mai ukrán nevén Harkivbe), ott járt középiskolába, majd onnan került Moszkvába. Előtte szolgált Afganisztánban, Tádzsikisztánban és Csehszlovákiában is. Ukrajna függetlenné válásával maradt az új államban, és ott felívelt a karrierje.

Szirszkij szülei és testvére még mindig Oroszországban élnek,

és a Komszomolszkaja Pravda című, a Kreml irányvonalát támogató bulvárlap szerint „hazafiak, akik nem osztják fiuk ukranofil nézeteit”.

Margarita Szimonjan az RT adó főnöke azt mondta, hogy újságírók felkeresték őket, és az idős szülőket „elborzasztotta”, hogy a fiuk az ukrán hadsereg főparancsnoka.

A jauns.lv lett hírportál – amelynek állításait független forrásból nem sikerült megerősíteni, bár orosz Telegram-csatornákra hivatkozva közölt cikket – közben azt állította, hogy az immár ukrán tábornok édesanyja, Ljudmilla annak idején lájkolta a néhai Vlagyimir Zsirinovszkij nacionalista politikusnak az ukránokat becsmérlő szövegeit, támogatja a „különleges katonai műveletet”, a haza védelmére szólítja fel a fiatalokat és különböző háborúpárti csatornákra iratkozott fel.

Az "ausztrál kozák" és a haragos fiú

A további csavar pedig az, hogy a tábornok első házasságából van egy édes és egy nevelt fia. Utóbbi, a vezetéknevét viselő Ivan Ausztráliában él az anyjával, „orosz hazafi”, aki a testvérével együtt „már régóta nem tartja a kapcsolatot az apjával”.

Azt, hogy Ivan – ausztráliai lakosként – nemcsak hogy elhidegült az apjától, de ellenségnek is tartja, egy Szemen Bojkov nevű, orosz származású aktivista fedte fel.

Bojkovot „az ausztrál kozákként” is emlegetikm és azt mondja, jól ismeri a Szirszkij fivéreket.

„Ivan igazi orosz patrióta, ezt már több mint tíz éve tudjuk. Amikor beindult az orosz tavasz (a 2014-es Majdan után az oroszajkú ukrán lakosok tiltakozásai, amelyek elvezettek a dél-kelet ukrajnai területek fellázadásához és az önjelölt donbaszi „népköztársaságok” kikiáltásához) csatlakozott ausztráliai rendezvényeinkhez.

Velünk együtt támogatta a DNR-t és az LNR-t, autós menetekben, felvonulásokon és gyűléseken vett részt. Az autóján Novorosszija (a Vlagyimir Putyin olvasatában Ukrajnának adott orosz földek) és egy Kalasnyikov matricája volt”

– magyarázta Bojko.

Video: a Szirszkij szovjet és szakadár zászlókkal a Donbaszt dicsőíti.

Azt is hozzátette, hogy egy darabig egy cégben dolgozott Szirszkij tábornok édesfiával, Antonnal. „Tőle nem tapasztaltunk ekkora hazafiasságot, de lehet, hogy tévedek. Az idő majd megmutatja.” Bojko szerint a nevelt fiú viszont „még mindig élesen elítéli a nevelőapját, és gazembernek tartja”.

Sydneyben az orosz konzulátuson gyűltek össze

Az Ausztráliában élő Moszkva-párti aktivisták február 17-re hirdettek támogató tüntetést a sydney-i orosz konzulátusnál, ahol Bojkov már több mint 400 napja tartózkodik. „Meghívtuk oda Ivant is” – mesélte. És Ivan meg is jelent és egy videó tanúsága szerint be is ment a konzulátusra, ahol fiatalember öt-hat másik férfi társaságában

magára öltött egy fekete pólót, rajta a háborúpárti oroszok Z-betűs jelképével és a fejébe húzott egy kozák kucsmát.

A póló hátán ez a szöveg volt olvasható: „Hála Istennek, hogy kozákok vagyunk!” – bár a cingár fiú testalkata alapján nem néz ki félelmetes harcosnak. Ironikus módon „a kozákok” a falon lévő orosz címer és a mellette álló ausztrál zászlóval a háttérben pózoltak.

Bojkov szerint Ivan itt nem állt meg, hanem közölte, hogy támogatja az Ukrajna ellen indított orosz inváziót, „további banderisták” halálát kívánta és boldog volt Avgyijivka „felszabadítása” okán. A videón csak annyi hallatszik, hogy az oroszul akcentussal beszélő Ivan félszegen mosolyog, majd azt mondja: „Dicsőség Oroszországnak!”

A videót kommentáló Bojkov azt is közölte, hogy Ivan Szirszkij állampolgárságért folyamodott Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

„Ausztráliában igazi hazafiak élnek... persze, hogy ez fájdalmas lesz az ukrán hadvezetésnek. Ivan Szirszkij megjelenése nagyon kellemetlen tény. Mi támogatjuk és óvjuk őt” – jelentette be az „atamán”, aki tavaly kapott orosz állampolgárságot. Azt is megígérte, hogy kemény ellencsapásra számíthatnak „az Ausztráliában aktív banderisták”.

A jauns.lv cikke hozzátette, hogy Ivan féltestvére, a vele gyerekkora óta Ausztráliában élő Anton is a „különleges katonai művelet” támogatója, és „árulónak és gazembernek” tartja az apját.

Mit mondott a szomszédasszony?

Közben az orosz média az utóbbi hetekben különböző módszerekkel próbálta cikizni Szirszkij tábornokot és bizalmatlanságot kelteni iránta az ukrán hadseregben. (Szirszkijt egyes ukrán katonák sem kedvelik túlzottan, mert „Mészáros” néven emlegetik, amiért Bahmutban „húsdarálóba küldte őket”.)

A legkomikusabb húzás a Mash Telegram-csatornáé volt, amely a „mit mondott a szomszédasszony?” módszert alkalmazta. Egy videót tett közzé, amelyen a Szirszkij szülők otthonkát és papucsot viselő szomszéd nénije elmondja:

amikor az ukrán tábornok – még a háborúk előtt otthon járt – bevallotta, „utálja az ukránokat”.

Ahogy mesélte, ezt hallotta tőle: „ott ülnek a stábban, együtt dolgozunk velük, de mindegyiket utáljuk, mert ravaszok, sikamlósak, alattomosak, mint a sündisznók”.

Kérdés, hogy beveszik-e ezt a szöveget az ukrán oldalon, illetve az orosz területen is szabotázsakciókat szervező ukrán titkosszolgálatok hatékonyságát ismerve nem voltak-e már amúgy is az információ birtokában, ha igaz?

„Át akart jelentkezni, de félt Csecsenföldre menni”

A Vlagyimirbe, a szülők panelházába látogató Komszomolszkaja Pravda pedig azt írta, hogy Szirszkij megpróbált átjelentkezni az orosz hadseregbe, „de megijedt, hogy Csecsenföldre küldik harcolni”.

A bulvárlap is a szomszédoktól szedte az információt, „mert a szülők elbarikádozták magukat”. Meg is találták a közös képviselőt, „Natália Alekszejevnát, aki Alekszandr Szirszkij anyukájának barátnője” – aki a cikkben leírtak alapján a fenti szomszédasszony.

A nő arról beszélt, hogy „egy csodálatos családról” van szó, és „Szása nagyon kellemes ember volt”.

Majd azt állította, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök 2005-ös hatalomra kerülése után Szirszkij hazalátogatott és át akarta kérni magát az orosz hadseregbe. Az apjával Moszkvába utaztak, és ott beleegyeztek, hogy átveszik, de alacsonyabb rangban – mondta.

„Viszont az volt a feltétel, hogy az akkor folyó csecsen háborúba kell mennie, bizonyítania. Ő ezt elutasította.

Emlékszem, Ljudmilla aggódott. Meg lehetett volna beszélni, le lehetett volna valakit fizetni, hogy Moszkvában maradjon, de az apja hallani sem akart róla, ő szerinte mindent úgy kellett csinálni, ahogy a nagykönyvben meg van írva.”

Még mindig tartják a kapcsolatot?

A lakóközösségi képviselő azt is elmondta, hogy 2014, a Krím elcsatolása és a Donbaszban indult konfliktus után Szirszkij többet már nem jött látogatóba.

„Meg lehet érteni, családja van ott, gyerekek, lakás, dácsa.”

Azt is mondta, hogy a tábornok és oroszországi szülei még mindig kommunikálnak. Nincs egy nap, hogy ne telefonálna, vagy legalább ne írna. "Minden rendben van velem, élek, az unokák egészségesek…”

"Már megbocsásson – egy ellenséges hadsereg főparancsnoka, a szülők pedig orosz hazafiak" – vetette közbe a riporter.

„De hát ő akkor is Ljudmilla fia. Ljudát persze hogy nagyon felzaklatta ez a szakítás... Sokszor járt gyónni és a pap egyszer azt mondta neki: »Nem te vagy az első és nem is az utolsó, akinek a családja szétszakadt, amikor a határ túloldalán találják magukat. Tarts ki, imádkozz!« Nem az ő hibája, hogy így történt. És a fia. Megtagadta" – mondták a tévében.

A „Komszomolka” szerint Szirszkij kinevezéséről az anyja nem beszélt neki. „De ránézésre nyugodtan fogadta, persze, nem örült. Hogyan örülhet az anya, amikor háborúzik a fia? Nekik az a fontos, hogy életben maradjon.”

Az orosz média emellett fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy Szirszkij szülei a II. világháborús veteránokról megemlékező menet, „A Halhatatlan Ezred” résztvevői voltak, és hogy a tábornok nagyapja Leningrádnál esett el a háborúban.

Nehéz a helyzet

A tábornok a héten ellátogatott a donbaszi frontvonalra, Avgyijivka közelébe, és azt mondta a város feladásáról, hogy „egyes parancsnokok elszámolták magukat, ami kihatott a védelem erejére egyes irányokban”.

Szirszkij szerint az ukránok kemény harcokat vívnak „a túlerőben lévő ellenséggel, de az orosz megszállók súlyos veszteségeket szenvednek”.

„A fő feladatom: hatékonyan felhasználni a fegyverzetünk harci potenciálját az ellenségre mért maximális veszteségek érdekében, megtartani a pozícióinkat és visszaállítani a helyzetet ott, ahol visszavonultunk.”

A fronton harcoló ukrán erők már hetek óta panaszkodnak arra, hogy nincs elég lőszerük – miközben az Egyesült Államok a kongresszusi patthelyzet miatt leállította katonai támogatásukat.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×