eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kenyérért tülekednek palesztin emberek egy pékség előtt, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. február 18-án. A nemzetközi segélyszervezetek szerint az övezetben élők élelem, gyógyszerek és más alapvető cikkek hiányában szenvednek. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Sbair

Az éhhalál szélén a maradék gázai lakosság negyede

Gázában éhen halt egy két hónapos csecsemő, és egy ENSZ illetékes szerint a lakosság negyedét fenyegeti éhínség. Kedden több ország repülőiről dobtak le élelmiszersegélyt az izraeli hadműveleti zónává változott palesztin területen.

Miközben Izrael folytatja a hajtóvadászatot a déli vidékén októberben vérengzést rendező és polgárait elraboló Hamász után, egyre súlyosabb a háborús művelete sújtotta palesztin polgári lakosság helyzete. Egy ENSZ-illetétékes a napokban közölte, hogy a több mint kétmilliós lakosság negyedét – azaz

több százezer embert éhínség fenyeget.

Ugyan mindezt Philippe Lazzarini, az Izrael nyugati támogatói körében bizalmatlanul szemlélt ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) feje mondta – a szervezet néhány munkatársát például az Izrael elleni támadásban való részvétellel vádolják –, a segély elmaradása miatt éhenhalt egy palesztin csecsemő. A kisfiú napok óta nem kapott tejet, és bár bevitték az épphogy működő Al Sifa-kórházba, már nem tudták megmenteni.

Az ENSZ világélelmezési programja korábban felfüggesztette a segélyszállítmányokat a Gázai övezet északi részén, mert az éhező tömegek megrohamozták a kamionokat. Egyes tudósítások szerint az emberek már helyben elkezdték enni, amit találtak.

Lazzarini azt mondta: az övezet északi részére legutóbb január 23-án tudtak segélyt bejuttatni. Az ügynökségek Izraelt vádolják, hogy nem engedi a bejutást, Izrael ezt tagadja és még a hágai Nemzetközi Törvényszéknek készül jelentést benyújtani arról, hogyan próbálja csökkenteni a polgári lakosok szenvedéseit. A Human Rights Watch jogvédő szervezet viszont azt mondja: Izrael nem tartja be a bíróság határozatát, és harmadával csökkent a Gázába beengedett kamionok száma. Ezt azonban a palesztinok támogatói minimum szkeptikusan fogadják.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a 2 millió 300 ezer gázai lakos közül 500 ezret fenyeget éhínség, míg szinte a teljes lakosság szembesül élelmiszerhiánnyal.

Amivel Izraelt vádolják: csak egyetlen átkelőt nyitott meg Gázába, és ott „véget nem érő ellenőrzési procedúrákat folytat” – közölték ENSZ-ügynökségek. Egyes nacionalista izraeliek megpróbálták blokkolni a segély bejutását azzal, hogy a palesztinoknak nem szabad segélyt adni.

A palesztin lakosság szenvedéseire másoknál jobban koncentráló Al-Dzsazíra azt írta, hogy február eleje óta átlagban napi 55 segélykamion jut be, míg a háború előtt a szám 500 volt. A szám tovább esett, mivel palesztin rendőrök nem hajlandók a biztosításra – azt követően, hogy az utóbbi napokban nyolcan haltak meg közülük izraeli támadásokban Rafah déli részén. Ezt ENSZ- és amerikai források közölték. Ennek nyomán kezd kaotikussá válni a helyzet,

az éhező emberek összevertek egy segélyt szállító sofőrt.

A lakosság szenvedéseit enyhítendő, a jordán, az egyiptomi és a francia légierő egy-egy gépe dobott le élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszersegélyt Gázában, miután engedélyt kapott erre Izraeltől.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta: ha Izrael beváltja fenyegetését és megtámadja a déli Rafah várost, akkor az „az utolsó szög lesz a gázai ENSZ-segélyek koporsójában”.

A Hamász katonai szárnya, az El Kasszím Brigádok közben azt mondta: Libanon déli részéről 40 rakétát lőtt ki egy izraeli reptérre és katonai bázisra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×