SG.hu

Nagyobb forgalomra számít a Magyar Posta az új webshop rendelet miatt

Március 28-tól minden internetes kereskedőnek fel kell tüntetnie a céget a lehetséges kiszállítók között - mondta Mikecz Péter, a Magyar Posta Zrt. marketingkommunikációs főigazgatója.

A rendelkezés célja, hogy mindenki, aki webshopokból rendel, a Magyar Postát mint egyetemes szolgáltatót igénybe vehesse. A szabad kézbesítőválasztás joga azonban továbbra is megmarad, a Magyar Postát lehetőségként kell feltüntetnie minden webshopnak - jegyezte meg. A marketingkommunikációs főigazgató úgy fogalmazott: a változás a postának feladatot, több mint kétezer település lakosságának pedig lehetőséget jelent. A Magyar Posta minden csomagot el tud szállítani, és nem válogathat - szögezte le. a Magyar Posta a házhoz szállításban tud előnyt nyújtani, emellett 550 csomagautomatát is üzemeltetnek, és idén további 150-et telepítenek. Várakozásai szerint el tudják majd látni a megnövekedett feladatot, hiszen tavaly a csúcsidőszakban, októbertől decemberig volt olyan nap, amikor 250-270 ezer csomagot is kézbesítettek. Ez azt mutatja, hogy az átlagoshoz képeset 10-20 százalékos növekedés esetén is helyt tudnak állni - tette hozzá.

Mikecz Péter arról is beszélt: a postai feladatok közé tartozik a nyugdíjak kiszállítása is, a nyugdíjasok mintegy 40 százaléka, több mint 900 ezer ember készpénzben kapja meg az ellátás összegét. Mint mondta, 2023-ban több mint 1800 milliárd forintot vitt ki a Magyar Posta nyugdíjként. Idén a február 12-én kezdődött és 29-én, csütörtökön befejeződő nyugdíjkifizetési időszakban a 13. havi nyugdíj miatt a szokásos havi értékhez képest kétszer akkora, 280 milliárd forintot meghaladó összeget kézbesítettek készpénzben a postások - mutatott rá.

Mikecz Péter kitért arra is, hogy az elmúlt évben csaknem tíz százalékkal nőtt a postai dolgozók elleni erőszakos támadások száma, hiszen gyakran sok pénzt visznek magukkal. A Magyar Posta kiemelt figyelmet fordít a kézbesítők biztonságára, biztonságtechnikai tréningeken készítik fel őket a veszélyes helyzetekre, valamint technikai felszerelésüket is fejlesztették. A PDA-készülékeiken GPS nyomkövető és veszélyjelző gomb van, a kiszállított készpénzt biztonságtechnikai eszközökkel, például festékpatronnal is védik, valamint együttműködnek a rendőrséggel és a polgárőrökkel - sorolta a marketingkommunikációs főigazgató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #4
    Nekem az MPLel mint csomagkiszállítóval nincs bajom, kb észre sm veszem a különbséget hogy ők vagy valamelyik másik futárcég hozza a cuccot.

    Az hogy van +1 opció vevőként nekem csak jó, nagyobb konkurrencia, erősebb verseny, olcsóbb árak.
    Ha meg az MPL drágább mint a többi, akkor meg nem zavar senkit.
  • Arnika19 #3
    Sajnos a Magyar Posta ebben is mellébeszél, mert nem minden esetben kell, ugyanis vannak olyan dolgok amiket nem kézbesítenek, amely webshop ilyet forgalmaz annak nem kell a Postával foglalkozni és ezt a félmondatot mindig elhagyják, szerintem szándékosan.
    Annak sincs értelme ennek amikor a vevőnek nem kell választani, mert ingyenes a szállítás.

    Így szól az pontos jogszabályi hivatkozás, a feltéve utáni részt hallgatják el és ez így pofátlanság:

    „3/A. § A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti távollévők között kötött szerződés alapján értékesített áru kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja,

    feltéve, hogy az értékesített áru postai szolgáltatási szerződés keretében történő kézbesítését az egyetemes postai szolgáltató az általános szerződési feltételeiben lehetővé teszi.”
    Utoljára szerkesztette: Arnika19, 2024.03.01. 09:03:42
  • Csaba161 #2

    Egyszerűen védekezhetnek a netshopok ez ellen, be kell vezetni a csomagolási díjat! A régi szállítóknál pl. 25 Ft, az MPL estén pedig akár 2500 Ft lehet a csomagolási díj, arra hivatkozva, hogy nem látják biztosítva, hogy különben sérülésmentesen megérkezne a feladott árujuk...
  • csicso82 #1
    Jesszus, napi szinten járok - munkával összefüggésben - a postára de még a mostani munkájukat sem bírják ellátni rendesen. Agyhugyfaxt kapok amikor nekiállnak a gagyi biztosításaikat árusítani, miközben bazi nagy sor van.