SG.hu

Dinamikus árképzést próbál ki a Wendy's - ha nagy a kereslet, nő az ár

A sajtburger este hatkor drágább lehet. Az amerikai gyorsétteremlánc kipróbálja, hogy növeli-e a bevételeit a mesterséges intelligencia.

A Wendy's 2025-ben dinamikus árképzést és a mesterséges intelligencia által kialakított menüt fog tesztelni. Ez azt jelenti, hogy az ételek árai automatikusan változnak majd a nap folyamán a kereslet függvényében, hasonlóan az olyan fuvarmegosztó alkalmazásokhoz, mint az Uber és a Lyft. A fuvarmegosztó alkalmazás akkor emeli az árakat, amikor a legnagyobb a kereslet, hogy növelje a sofőrök kínálatát és minimalizálja a várakozási időt az utasok számára. A kezdeményezést Kirk Tanner, a Wendy's vezérigazgatója és elnöke hozta nyilvánosságra egy elemzőkkel folytatott beszélgetésen. Tanner szerint a Wendy's körülbelül 20 millió dollárt tervez befektetni olyan digitális kijelzők telepítésére, amelyek megjelenítik ezeket a valós időben változó árakat a vállalat által üzemeltetett összes gyorsétteremben. További 10 millió dollárt szánnak két év alatt a Wendy's globális rendszerének fejlesztésére, amelynek célja a rendelési pontosság javítása.

A Wendy's szóvivője szerint a vállalat elkötelezett az árképzési stratégia mellett, és azt a digitális üzletág bővítésére irányuló szélesebb körű erőfeszítések részeként jellemezte. "Már 2025-től kezdve számos funkciót kezdünk tesztelni ezeken a digitális étlapokon, mint például a nap bizonyos szakaszaiban eltérő ajánlatok, az MI-alapú menüváltások és az olyan tényezőkön alapuló szuggesztív értékesítés, mint például az időjárás" - mondta. "A dinamikus árképzés lehetővé teheti a Wendy's számára, hogy versenyképes és rugalmas legyen az árazásban, motiválja a vásárlókat a sűrűbb látogatásra, és nagyszerű áron biztosítsa számukra az általuk kedvelt ételeket. Számos olyan funkciót fogunk tesztelni, amelyekről úgy gondoljuk, hogy jobb vásárlói és személyzeti élményt nyújtanak majd."

A szóvivő mindazonáltal leszögezte, hogy nem az áremelés a céljuk. "A digitális étlapok nagyobb rugalmasságot biztosítanak számunkra a kiemelt termékek megjelenítésének megváltoztatásában, hogy könnyebben kínálhassunk kedvezményeket és értékes ajánlatokat ügyfeleinknek, különösen a lanyhább napszakokban. Nem az a szándékunk, hogy akkor emeljük az árakat, amikor a legnagyobb a kereslet az éttermeinkben." A Wendy's terve, esetleges sikere hatással lehet az ételkiszállítási alkalmazásokra is, és feltehetően a harmadik féltől származó alkalmazásoknak módot kell találniuk arra, hogy kapcsolódjanak a Wendy dinamikus árrendszeréhez.


Az Egyesült Államokban már több tucat étterem csendben elkezdett alkalmazni dinamikus árképzést, és több tízezer dollárnyi profitot zsebeltek be vele. A Los Angeles-i székhelyű Sauce Pricing dinamikus árképzésre szakosodott szoftvereket értékesít, a startup mögött az Uber, az Airbnb és több magántőke cég alapító tagjai állnak. A cég honlapján található blogbejegyzés szerint az éttermeknek "lehetőségük van arra, hogy ebédidőben, a rohanás idején 10-20%-kal megemeljék az ételek árát, így a vásárlók esetleg 1-2 dollárral többet fizetnek egy 10 dolláros tételért. Egyes esetekben azt láttuk, hogy néhány étterem haszonkulcsa 10%-ról 20%-ra emelkedett" - áll a blogbejegyzésben. Az egyik ügyfél, a Las Vegas-i éttermekből álló Rachel's Kitchen a Sauce Pricing honlapja szerint 64 000 dollár "plusz éves nyereséget ért el három üzletben".

A legtöbb ármódosítás azonban az online megrendelésekre vonatkozik, és az éttermek célja, hogy megbirkózzanak a Doordash, a Grubhub és az UberEats növekvő munkaerőköltségeivel és szállítási díjaival - olvasható a Sauce Pricing honlapján. A kiszállítás az éttermi bevételek és költségek egyre nagyobb részét teszi ki, különösen a világjárvány óta. Egy iparági veterán rámutatott, hogy az éttermek már régóta csökkentik és emelik áraikat, hogy a lassabb időszakokban vendégeket csalogassanak be. "A Happy Hour dinamikus árképzés, ahogyan az is, ha egy hamburger vacsorakor többe kerül, mint ebédkor, vagy ha ingyenes kiszállítást ajánlanak egy zivatar idején" - mondta Chris Webb, a ChowNow, egy online ételrendelő cég vezérigazgatója és alapítója. "De az emberek szeretik a megbízhatóságot, és az, hogy az árak azért változnak, mert nagyobb a kereslet, nem vendégszeretet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    Nallunk mindketto megvolt mar. A dinamikusan valtozo ado az extraprofitado, a masik pedig a hatosagi ar. Mar az emlitesuktol kiveri a viz a tokeseket.
  • Kotomicuki #4
    Az adóhivatal helyében én is bevezetnék az ilyen görények ellen "dinamikusan változó" adósávokat, hátha nőne az ő bevételük is...
    Ill. a politikusoknak még idejében kéne ezek ellen fellépni és törvényeket alkotni a szabályzásra, mielőtt ez az őrület ragályossá nem válik.
  • kvp #3
    "Ilyen ez a kapitalizmus. Ha teljesen szabadjára engednék még durvább lenne."

    Folyamatban van. A nyugati kormanyok szavaikban szocialistanak tunnek, de a legkemenyebb globalis kapitalizmust epitik eppen ki. Raadasul a 4. ipari forradalomnak koszonhetoen a munkasok kivezetese is folyamatban van. Gyakorlatilag barmilyen drasztikus iranyvaltas nelkul csak harom tarsadalmi osztaly maradhat a milliardosok, a kozvetlen szolgaik es a minimalis segelyen elo kvazi hajlektalan munkanelkuliek milliardjai. Egeszen addig amig a mar egy ideje folyamatban levo tarsadalmi folyamatok vegen a nyugati lakossag letszama ossze nem omlik a milliardosok altal elfogadhato szintre. Vagy az ala, de ezt majd meglatja a mai fiatal generacio.

    Ez utobbi folyamat meg Kinaban is zajlik, bar ott nem a 4. ipari forradalom miatt szandekosan, hanem egy evtizedekkel ezelotti hibas lakossagszam szabalyzo folyamat lassu visszacsatolasa miatt. Ugyan ez tortent anno a nagy ugras alatt is, csak ott a hiba egy even belul visszacsatolodott ehinseg formajaban, mig most 3 generacio utan valt egyertelmuve, hogy elrontottak es ezt mar nagyon nehez lesz korrigalni.

    A temahoz visszaterve nyugaton lassan egyebkent minden dinamikusan arkepzett lesz. A repulo es vonatjegyek, a taxi arak, most mar az ettermek es a hazhozszallitott etelek is, de ez varhato az alapveto elelmiszerek es az orvosi ellatas eseten is. Utobbi mar tobbe-kevesbe meg is valosult az USA-ban. A villamos aram eseten egyebkent az USA utan az EU nyugati resze is erre ment el, akar percenkent valtozhatnak az arak es figyelni kell. Vagy rabizhatjuk egy felhos automatizaciora is, hogy az okos villanyora automatikusan lekapcsolja a biztositekot ha az aktualis tarifa tul magassa valik a penztarcanknak.

    ps: Az ilyen kapitalista rendszerbol ket dolog lehet: Gazdasagi nyomor a lakossag nagyreszenek vagy politikai valtozas es hatosagi arak. Ha tulsagosan balra mennek, akkor az is tarsadalmi osszeomlast hoz, de addigra a millardosok mar nem lesznek a kepben. A globalistak egyebkent latszolag arra jatszanak, hogy nyugaton senki nem fog felszolalni ellene es mindenki elfogadja, hogy nincs magantulajdona.
  • Tetsuo #2
    Ilyen ez a kapitalizmus. Ha teljesen szabadjára engednék még durvább lenne.
  • Vanek úr #1
    Nem. Egyáltalán nem áremelés. Csak nő a bevételük, de nem áremelés. A hülyék meg mi vagyunk.
    Egyébként én mindenben kerülöm a dinamikus árképzéseket. Amíg a Dumaszínház nem kezdte el ezt alkalmazni, addig rendszeres látogatójuk voltam. Azóta egyszer sem voltam. Igaz, van a helyemre több 'balek', akik több ezer forinttal is többet fizetnek érte. Viszont remélem, azért ők is egyszer észbe kapnak, mielőtt el nem kezdi minden egyes cég ezt használni a 'sikeren felbuzdulva'.