A BYD színre lépése minden kétséget kizáróan az európai autópiac egyik legérdekesebb momentuma volt 2023-ban, hiszen a kínai márka soha nem látott magabiztossággal hozta el modelljeit az öreg kontinensre és mutatta meg, mire képes. A kezdeti lendület nem hagy alább, a gyártó egy második Denza nevet viselő márkával folytatja az offenzívát.

A lépésről a Genfi Autószalonon beszélt a gyártó: a márkák részéről kissé foghíjas seregszemlét kihasználva a kínaiak igyekeztek nagy figyelmet magukra irányítani. A Denza a minibusz jellegű modelleket tömörítő BYD almárka, amelyet a kínaiak még a Mercedes-Benzzel karöltve alapítottak 2010-ben. mára a német prémium márka részesedésre 50%-ról mindössze 10%-ra apadt, ám a BYD lendülete töretlen.

Prémium gondoskodás mindenütt

Az első fecske a D9 lesz, amely a Lexus LM babérjaira pályázik a prémium kategóriás miliővel, valamint műszaki tartalommal. Az anyaországban 2022-ben ugyan már bemutatkozott a modell, azonban ezúttal frissítve érkezett Európába, PHEV vagy elektromos hajtással. A klasszikus dobozforma háromsoros üléselrendezést tartalmaz, elektromos oldalajtókkal és a hajtásokat megkülönböztető, eltérő hűtőmaszk dizájnnal.

A tágas utastér térérzetét óriási panoráma tető fokozza. Az autó maga egyébként 5250 mm hosszú, 1960 mm széles és 1920 mm magas, tengelytávja pedig 3110 mm. A képek alapján ráadásul a D9 igazán finom és kényeztető luxussal csábít, ráadásul 2+2+3 üléselrendezéssel, elektromos ülésállítással, szép bőrkárpittal, ülésklimatizálással és masszázs funkcióval. Az már természetes, hogy a műszerfalat kijelzők uralják, de ehhez plusban az első ülések háttámlájához is kapunk két méretes monitort.

Az első sor sem maradhat ki a luxusból

A középső sor tehát maximális törődést kap, hiszen a prémium anyagok mellett a business classt megszégyenítő üléskomfort és magas szintű szórakoztató rendszer áll rendelkezésre. Értelemszerűen számos USB csatlakozó és LED-es hangulatfény fokozza a hatást, illetve Dynaudio prémium hifit is kapunk a csomagban.

A PHEV változat alapját egy 1,5 literes turbós benzinmotor adja, összkerékhajtást is kérhetünk hozzá, de ami érdekesebb, hogy a konnektoros hibridekhez mérten nagy akkukat kapunk: alapesetben 20,39 kWs energiatároló kerül beépítésre, ám a vevő kérésére 40,06 kWh-s telep is belefér az autóba, ami már az elektromosoknak is becsületére válik.

A Lexus LM ellen lép ringbe a D9

A 137 lovas benzinessel rendelkező PHEV modell első villanymotorja 228 lóerőt tud, míg az összkerékhajtást adó hátsó meghajtóegység további 60 lóerőt ad. Az elsőkerekes változat rendszer-teljesítménye így 296 lóerő, míg az AWD modell 400 lóerőt tud. A tisztán elektromos változat egy 308 lóerős első motort vagy opcionálisan ugyanazt a 60 lovas hátsó erőforrást kaphatja meg. A villanymotoros modell gigászi, 103,4 kWh kapacitású akkut LFP kapott. Az elsőkerekes elektromos CLTC szabvány szerinti hatótávja 620 km, a maximum töltőteljesítmény 166 kW.

Amennyiben a hírek igazak, úgy a Denza modelljei még idén év vége előtt elérik az európai forgalmazókat, és ezáltal a vásárlókat, ráadásul nem csupán a D9, hanem a z N7-es crossover is érkezik.