eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Renningen, 2017. május 4.A Bosch logója a cégcsoport kutatás-fejlesztési központjában, a Baden-Württemberg tartománybeli Renningenben 2017. május 4-én. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke ezen a napon közzétette a technológiai konszern 2017-es üzleti év első negyedévének üzemi eredményét, amely tizenkét százalékkal haladta meg az árbevételt az előző év azonos időszakához képest. (MTI/EPA/Ronald Wittek)
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Befejezi Szlovákiában a gyártást a Bosch, és Miskolcra viszi

A német Bosch vállalat megszünteti a kerékpárok elektromos motorjainak gyártását Szlovákiában. A döntés következtében márciustól több száz alkalmazott marad állás nélkül.

A Bosch vállalat 2024 márciusával befejezi a kerékpárokba készülő elektromos hajtóművek gyártását az eperjesi járásbeli Harság településen. A hírt a csehországi és szlovákiai Bosch csoport kommunikációs osztályának igazgatója, Pavel Roman is megerősítette. Szerinte elsősorban az állhat emögött, hogy a feltételezésekkel ellentétben nem nőtt olyan szinten a kereslet az elektromos kerékpárok iránt, mint arra korábban számítottak. A jelenlegi keresletet bőven tudja fedezni a miskolci üzem is. „A Bosch vállalat ezért úgy döntött, hogy 2024 márciusával befejezi az eBike hajtóművek gyártását a kelet-szlovákiai üzemben. A nagyjából kétszáz alkalmazottat február 26-án értesítették a döntésről” – mondta Pavel Roman, hozzátéve, hogy a német vállalat Eperjest továbbra is érdekes gazdasági régiónak tartja.

A német beruházóval folytatott tárgyalások során a szlovák gazdasági minisztérium készen állt a változtatásokra, és a gyár melletti település lakóitól történő telekvásárlások lebonyolítására is elkészültek az új szakértői vélemények. A minisztérium szerint azonban ezek az intézkedések már nem voltak képesek megváltoztatni a Bosch döntését.

Eduard Heger korábbi miniszterelnök a közösségi oldalán azt állította, Robert Fico miniszterelnök és Peter Pellegrini házelnök lépései vezettek a német vállalat távozásához. A Bosch szlovákiai gyárának megnyitását levezénylő korábbi gazdasági miniszter, Richard Sulík is a jelenlegi kormányt hibáztatja amiatt, hogy a német cég befejezi a gyártást, noha az előzetes tervek szerint 4-8000 alkalmazottat foglalkoztató üzem létrehozását tervezték. Denisa Saková gazdasági minisztert tétlenséggel vádolta meg. Richard Sulík szerint nem meglepő, hogy a befektető a tavaly októberi kormányváltást követően végül meggondolta magát. „Magyarországon már van egy üzemük, és mivel a Fico-kormány tagjainak nyilatkozatai aláássák a demokráciát, ezért érthető, hogy a német befektető inkább visszalépett a beruházás további előkészítésétől” – hangsúlyozta Richard Sulík. A Bosch ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a bezárás mögött valóban politikai indokok állnak, a cégvezetés piaci tényezőkre hivatkozva döntött a bezárás mellett.

Erik Tomáš szlovák munkaügyi miniszter is kommentálta a gyárbezárás hírét, amelyről azt mondta, nem kellemes a kelet-szlovákiai régió számára, a Volvo autógyár Kassához közeli beruházására utalva ugyanakkor nem aggódik a foglalkoztatás miatt ebben a régióban. „Kassamindszent határában már épül a gyártócsarnok, az autógyár a beszállítókkal együtt 17 ezer embernek adhat munkát” – jegyezte meg a miniszter, és hozzátette, hogy két héten belül bejelenti az Európai Szociális Alap 300 millió euró értékű hatalmas projektjét, amely nyolc tevékenységi körben adhat munkát az embereknek.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×