SG.hu

A Microsoft bevásárolta magát a Mistralba, hatalmas a felhördülés

Hogy lesz így MI-verseny, ha az OpenAI után annak legnagyobb európai riválisát is befolyásuk alá vonják? Az úgynevezett "európai mesterséges intelligencia bajnok" egyre inkább hasonlít amerikai versenytársaira, zárt forráskódú megközelítéssel és amerikai támogatók hosszú listájával.

A Mistral AI egy párizsi székhelyű mesterséges intelligencia startup, a Google DeepMind és a Meta munkatársai alapították és alapmodelleken dolgozik. Tegnap bejelentették új nagy nyelvi modelljüket, amely vetekedhet az OpenAI GPT-4-gyel, és ezzel együtt azt is, hogy stratégiai partnerséget kötöttek a Microsofttal. A frissen bemutatott Mistral Large nagy nyelvi modellt úgy tervezték, hogy a GPT-4-gyel és a Claude 2-vel vetekedjen. A korábbi verziókkal ellentétben a Mistral Large nem nyílt forráskódú, a fejlesztők a cég saját API platformján keresztül férhetnek hozzá a modellhez használat alapú árazással.

Alapértelmezés szerint a Mistral AI 32k tokenből álló kontextusablakokat támogat, ez angol nyelven kb. 20 000 szót jelent. A Mistral Large támogatja az angol, francia, spanyol, német és olasz nyelvet. A Mistral Large lekérdezése 8 dollárba kerül millió bemeneti tokenenként (szótagonként) és 24 dollárba millió kimeneti tokenenként. Összehasonlításképpen, a GPT-4 Turbo 128k tokenes kontextusablakkal rendelkezik, és jelenleg 10 dollárba kerül millió bemeneti tokenenként és 30 dollárba millió kimeneti tokenenként. A Mistral Large tehát jelenleg 20%-kal olcsóbb, mint a GPT-4 Turbo, de a dolgok gyors ütemben változnak, mert az MI-cégek rendszeresen frissítik árazásukat.

A Mistral a ChatGPT saját alternatíváját is elindítja a Le Chat nevű új szolgáltatással, mely csevegőasszisztens jelenleg béta verzióban érhető el. A szolgáltatáshoz való hozzáférés (egyelőre) ingyenes, és a felhasználók három különböző modell közül választhatnak: Mistral Small, Mistral Large és egy prototípus modell, amelyet úgy terveztek, hogy rövid és tömör legyen, és Mistral Next néven fut. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Le Chat használata közben nem tudunk hozzáférni a webhez. A vállalat tervezi a Le Chat fizetős változatának bevezetését is a vállalati ügyfelek számára. A központi számlázás mellett a vállalati ügyfelek moderációs mechanizmusokat is meghatározhatnak majd.


Mindezek mellett az is kiderült, hogy a Microsoft 15 millió eurót fektet be a francia startupba, mely egyelőre nem jelent részesedést a vállalatban, de a Mistral következő finanszírozási fordulójában tőkévé alakul át. Ez azt jelenti, hogy a Mistral AI értékelése nem változik a befektetést követően, a Microsoft százalékos részesedése a startupban a következő finanszírozási kör értékelésétől függ majd. A Mistral AI a legutóbbi, 2023. decemberi finanszírozási köre után mintegy 2 milliárd dolláros értékelést ért el, akkor a vállalat 385 millió eurót gyűjtött össze. Ha a Mistral AI tartani tudja az értékelését, az azt jelenti, hogy a Microsoft kevesebb mint 1%-os részesedéssel rendelkezik majd a francia MI-vállalatban.

A Mistral AI és a Microsoft az Azure-ra vonatkozó forgalmazási partnerségi megállapodást is kötött, tehát az Azure ügyfelei közvetlenül hozzáférhetnek majd a Mistral modelljeihez. Azoknak az ügyfeleknek, akik a Microsoft ökoszisztémájában szeretnének maradni, az OpenAI modelljei mellett egyéb lehetőségük is van, hiszen a Meta Llama modelljei szintén elérhetők az Azure-on. Ezzel a befektetéssel a Microsoft immár az OpenAI és a Mistral AI cégekbe is bevásárolta magát, ami biztosan problémákat fog okozni, mert a Microsoft és az OpenAI kapcsolatát már most is vizsgálják az uniós és brit szabályozó hatóságok. Ráadásul az ügylet felkeltette az Európai Bizottság figyelmét is, az EB mindezt a nagy technológiai vállalatok és a generatív MI-cégek közötti folyamatban lévő vizsgálati eljárás részeként fogja elemezni.

A francia parlamenti képviselők külön is aggodnak a partnerségnek a versenyre és a szuverenitásra gyakorolt hatása miatt. Szerintük aggályos az adattárolás nem uniós székhelyű vállalatoknak történő kiszervezése, és mindezt a technológiai ágazat nagy szereplőinek monopolizációját erősítő lépésnek tartják. "A francia álláspont az európai innováció ösztönzése és támogatása, ugyanakkor a történelmi monopóliumok újbóli kialakulásának megakadályozása" - mondta Mireille Clapot, a francia Nemzetgyűlés digitális bizottságának vezetője.

A francia törvényhozók már régóta aggódnak az amerikai külföldi hírszerzési törvény (FISA) és a Cloud Act extraterritorialitása miatt. E törvények értelmében az amerikai biztonsági ügynökségek kötelezhetik az amerikai vállalatokat vagy állampolgárokat arra, hogy megosszák az érzékeny külföldi adatokat. Franciaország, hogy megkísérelje magát megvédeni ezektől a sebezhetőségektől, létrehozta a SecNumCloud minősítést, amelyet az ANSSI nemzetbiztonsági ügynökség fejlesztett ki, és bevezette a "felhőből a központba" doktrínát, amely megköveteli, hogy a nyilvános érzékeny adatokat SecNumCloud minősítésű felhőkben tárolják. Anne Le Hénanff jobbközép képviselő szerint a Microsoft felhőjének Mistral általi használata nem jelent problémát mindaddig, amíg az Azure-on nem osztanak meg érzékeny adatokat. Úgy véli azonban, hogy ha érzékeny adatokról van szó, a Large-t használónak tiszteletben kell tartania a doktrínát, és tartózkodnia kell a nem állami felhők használatától. Megjegyezte, hogy a Mistral AI közölte, hogy hajlandó együttműködni az OVHclouddal, egy francia felhőszolgáltatóval, amely a legmagasabb SecNumCloud minősítéseket kapta.


Ezzel szemben Bruno Le Maire gazdasági miniszter az X-en közzétett bejegyzésében gratulált a Mistral AI-nak, és megállapította, hogy: "Franciaországnak megvannak az eszközei ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát fejlesztő nagy nemzetek közé tartozzon Európában és a világon". Le Hénanff jobbközép képviselő szerint is a Microsoft felhőjének használata nem jelent problémát mindaddig, amíg az Azure-on nem osztanak meg érzékeny adatokat. Éric Bothorel képviselő szerint nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, mivel ez a forgalmazási partnerség csupán egy módja annak, hogy a Mistral AI növekedjen. Ráadásul úgy véli, hogy a Microsoft befektetése "marginális hozzájárulás ahhoz az 500 millió euróhoz képest", amelyet a startup 2023 áprilisi alapítása óta gyűjtött össze.

A francia versenyhatóság február elején döntött úgy, hogy megvizsgálja a digitális cégek versenypolitikáját az MI- és felhőágazatban, valamint a Big Tech startupokba történő befektetéseit. Véleményük a következő hónapokban várható. Az Európai Bizottság szóvivője is megerősítette, hogy az uniós végrehajtó testület értesült a partnerségről és megvizsgálja a megállapodást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #4
    "az Uniónak kellene feladnia a helyi vállalkozások és ipar ellehetetlenítését"
    Ne már, még a végén kapitalista leszel itt nekem! ;-)
    De egyébként egyetértek, hogy ez lenne a megoldás. Az unió komcsi vezetői a szabályozások tömegével teszik tönkre az uniós gazdaságot. Nélkülük igazából az európai ipar sokkal előrébb lenne.
  • Tetsuo #3
    Nem a veresnyhivatal dolga lenne itt, hanem az Uniónak kellene feladnia a helyi vállalkozások és ipar ellehetetlenítését, illetve meg kellett volna akadályozni az ázsiai kiszervezezéseket, vámolni a külső árukat.
  • zola2000 #2
    Itt igazán beszólhatna nekik az európai versenyhivatal
  • Kotomicuki #1
    Hát, lehet, hogy jobban csinálja a picipuha, mint a zintel és még időben fölvásárolja a lehetséges konkurenciát, nehogy aztán amiatt bukjon meg a még meglévő monopóliumuk...