BlogzineHazai pálya

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Egyetemmel, valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
Az anyatej mellett a tojásfehérje az legjobban hasznosuló természetes fehérjeforrás az emberi test számára, nem véletlenül hívják a tudósok szuperélelmiszernek. Önmagában a fehérje természetesen nem elég táplálékként, más tápanyagokra is szükség van az egészségünk megőrzéséhez. A tojássárgája például tartalmaz vasat, vitaminokat és a szervezet számára fontos zsírsavakat is, ezért a tojás fogyasztását minden korban ajánlják.
A Capriovus Kft. erre, a természetes forrásból származó tápanyagbevitelre alapozza ToTu néven futó termékeit. Tojásfehérje alapú túró-helyettesítőjük, krémeik, italaik, poraik tejfehérjeallergiásoknak optimálisak, de a szigetcsépi cég termékei fejlesztéseinél a kor- és állapotspecifikus szempontokat is előtérbe helyezte. Ezen törekvéseik a közelmúltban újabb szintre léptek, hiszen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel közösen fejlesztenek idősek, fiatalok és sportsérülés után lábadozóknak újabb szuperélelmiszereket.
„Vannak olyan életciklusaink, vagy kerülhetünk olyan speciális állapotba, amikor kifejezetten nagy szükségünk van olyan tojásfehérje-tartalmú ételekre, amiket mi is gyártunk. Állapotspecifikus termékek ideálisak lehetnek például a sportrehabilitációban résztvevő sportoló számára. Azoknak, akinek mondjuk szalagszakadása volt, a regenerációs időszakban érdemes kollagénnel dúsított, proteindús italokat fogyasztani. Szintén ebbe a kategóriába tartozik a tejfehérjeallergia. Az ételallergiások ezen csoportja is megtalálja a számára fejlesztett ételeket, italokat a ToTu-termékcsaládban” – magyarázza Németh Csaba, a Capriovus kutatás-fejlesztési igazgatója.

ToTu termékek, forrás: Capriovus Kft.
ToTu termékek, forrás: Capriovus Kft.

A ToTu termékeit kifejezetten ajánlott fiataloknak és időseknek is fogyasztaniuk

„A korspecifikus kategóriába többek között azok az idősek tartoznak, akik az időskori csontritkulás miatt erőteljesen igénylik a kálciumban gazdag ételeket. Az erős csontozathoz a kálcium mellett a megfelelő mennyiségű D-vitamin is elengedhetetlen gyermekkorban, ez bevihető a tojás fogyasztásával, illetve a jövőben a D-vitaminnal dúsított tojásfehérje-készítményekkel is” – emelte ki az élelmiszermérnök.
„Ha az idősekről beszélünk, divatos kifejezés a healthy aging, vagyis az egészségben való idősödés. Ennek lényege, hogy ne csak hosszan éljünk, de a leélt évink minőségben, aktívan teljenek. Jelenleg elérhető termékeink és a most fejlesztés alatt álló készítményeink népegészségügyi értelemben is hasznosak” – teszi hozzá Németh Csaba.

Több év tapasztalatát viszi a projektbe a szigetcsépi vállalat

A Capriovus a korábbi években is intenzíven részt vett olyan kutatásokban, amelyek kor- és állapotspecifikus termékek elkészítését célozták, és ez a folyamat folytatódik. 2024 közepén indul az új projektjük, melynek több felsőoktatási intézmény és magáncég is részese.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen a technológiai fejlesztés áll a középpontban. Itt azt vizsgálják például, hogy a hőkezelést vagy egyéb, kíméletes tartósítási technológiákat figyelembe véve milyen vitaminadagolást, funkcionális összetevőt érdemes alkalmazni egy-egy termékben. Hogyan ne bomoljon le a vitamin, amelyet bevisznek az élelmiszerbe, és hogyan váljon tartóssá a hatása? – ez is a MATE laborjában dől el.
A humánteszteket a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, illetve a projektbe bekapcsolódó magáncégeknél végzik. Ők a fogyasztók eredményeit elemzik placebós vizsgálat során, amikor a meddő termékeket vetik össze a ToTu-s készítmények eredményeivel, és megnézik a hatást. Hogy hogyan reagál például egy csontritkulásban szenvedő idős ember, illetve az izomzata a termékekre. A sportrehabilitációval, hidromasszázzsal foglalkozó magáncég hasonló emberi teszteket csinál, csak aktív sporttevékenységet végzők bevonásával.

Hamarosan a polcokra kerülhetnek a ToTu új fejlesztésű kollagénes termékei

A Capriovus projektje három évig tart, de jóval a zárás előtt előrukkol majd különböző új fejlesztésekkel a cég. „Többféle állagú, ízesítésű termékeket szeretnénk majd kínálni a fogyasztóinknak. Aki ivott már kollagénes italt, az tudja, hogy esetenként kellemetlen íze miatt akaraterő kell az elfogyasztásához. Mi most arra fogunk törekedni, hogy élvezetes legyen meginni, megenni a kollagénes termékeket is. Az új termékcsaládokból készül majd a joghurthoz hasonló, kanalazható krémes változat, a tejitaloknál megszokott és poralapú készítmény is, mindenki kedvére válogathat majd” – zárta gondolatát Németh Csaba, a Capriovus kutatás-fejlesztési igazgatója.

Megosztás