eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Moszkva, 2017. július 7.Jevgenyij Feldman, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőnek és korrupcióellenes aktivistának a fotósa által készített felvétel az ellenzéki vezetőről az általa alapított kourrpicóellenes alapítvány moszkvai irodájában 2017. július 7-én. Navalnij ezen a napon szabadult a 25 napos elzárását követően, amire a gyülekezési törvény sorozatos megsértése, a nyilvános rendezvények szervezésére vonatkozó szabályok áthágása miatt ítélték. (MTI/EPA/Jevgenyij Feldman)
Nyitókép: Jevgenyij Feldman

A Navalnij-fogolycsere terve régóta megvolt, de a nyugatiak húzták az időt?

Több nyugati lap azt állítja, hogy egy német börtönben ülő orosz bérgyilkosra cserélték volna ki Alekszej Navalnijt és néhány más foglyot. Az aktivista hívei szerint azért ölték meg, hogy ne jöhessen létre a fogolycsere.

Azt követően, hogy Alekszej Navalnij holttestét átadták az édesanyjának, a harcostársai és hívei temetési helyszínt keresnek Oroszországban. Erről Kira Jarmus, a néhai Putyin- és korrupcióellenes aktivista szóvivője írt a Twitteren – illetve kért felajánlásokat.

Az egyik potenciális helyszín a moszkvai Boriszovszkij temető – írta a befolyásos Baza Telegram-csatorna. (Tehát nem a Novogyevicsi, ahová az orosz politikai és kulturális élet vezető képviselőit temetik). A Baza képein azt lehetett látni, hogy a bejárat elől eltakarították a havat és sok rendőrségi jármű jelent meg a környéken.

Közben, ami valószínűleg még inkább fokozza Navalnij szeretteinek fájdalmát, több nyugati médium azt írta:

halála előtt nem sokkal tárgyalások folytak arról, hogy egy fogolycsere részeként kiengedik a börtönből és Nyugatra mehet.

Az információ Navalnij Oroszországban szélsőségesnek nyilvánított Korrupcióellenes Alapítványa egyik vezetőjétől és az Oscar-díjas Navalnij-dokumentumfilm producerétől, Marija Pevcsihtől származik, aki Navalnij YouTube-csatornáján egy profi módon elkészített, már-már hatásvadász videóban beszélt erről.

Navalnijt és néhány másik embert egy bizonyos Vagyim Kraszikovra cseréltek volna ki – mondta. Kraszikovot az orosz FSZB biztonsági szolgálat ezredesének nevezte a Guardian. A férfi Németországban életfogytiglant kapott, miután bűnösnek mondták ki egy menekültstátuszú csecsen férfi – állítólagos katonai parancsnok – berlini meggyilkolásában. Kraszikovot „hazafinak”, míg áldozatát „banditának” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Pevcsih szerint az aktivista csapata már két éve dolgozott a fogolycserén, és „ismerős politikusok és a bolygó leggazdagabb emberei” – köztük Roman Abramovics – is benne voltak a közvetítésben.

Egyes interpretációk szerint a Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek adott interjújában Vlagyimir Putyin orosz elnök erre a lehetséges fogolycserére utalgatott, bár ott Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal kémkedés gyanújával őrizetbe vett újságíróját említették név szerint de más médiumok írásaiban felmerült Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos neve is. Ő 2018-ban egy esküvőre utazott Oroszországba, amikor egy állítólagos, titkos adatokat tartalmazó pendrive-ot vett át egy orosz állampolgártól.

A három, orosz börtönben ülő férfit érintő fogolycsere előkészítése Marija Pevcsih szerint február 15-én a végső fázisában volt, de egy nappal később Navalnij halott volt.

Pevcsih szerint Putyin úgy gondolta: ha a Nyugat kész átadni neki Kraszikovot, akkor majd kicserélik másra és „saját érdekeivel szembemenve ölette meg Navalnijt”, mert „annyira gyűlölte” és nem tudta volna elviselni, hogy szabadlábon legyen. És azt is felvetette: a német és amerikai tárgyalók „húzták az időt, pedig a terv már 2023 elején készen állt. Két nappal Navalnij halála után a Bild című német bulvárlap már meg is írta a fogolycseréről szóló információt.

A Financial Times pedig most – egy forrásra hivatkozva – azt, hogy Navalnij halálával Németországot, ahol az aktivistának sok híve él, már nem nagyon érdekli a fogolycsere. Más német lapok szerint, mivel előrehaladottak volta a tárgyalások, a német vezetést – amely nem volt hajlandó kommentálni az alkudozásról szóló hírt – különösen megrázta Navalnij halála. A Reuters egy orosz forrása szerint Navalnij és felesége is elfogadta a fogolycsere-opciót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×