eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Fico szlovák miniszterelnök a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségére érkezik a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico: Sajnálom, hogy Párizsban nem esett szó a békéről

Robert Fico szlovák miniszterelnök az európai vezetők francia fővárosban tartott megbeszélésén megismételte a szlovák kormány álláspontját, hogy sosem fog katonákat küldeni Ukrajnába. „Teljesen harcias, háborút támogató légkör volt Párizsban. A békéről szó sem esett” – fogalmazott a kormányfő, aki haditanácsnak nevezte a francia fővárosban tartott hétfői megbeszélést. A szlovák ellenzék szerint nem létezik semmilyen európai terv katonák harcokban való bevetésére.

Hétfőn 20 EU- és NATO-tagállam vezetői találkoztak Párizsban azzal a céllal, hogy üzenetet küldjenek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy Európa kész tovább támogatni Ukrajnát. A szlovák kormányfő a párizsi konferencián való részvétele kapcsán kijelentette, Szlovákia nem köt olyan kétoldalú megállapodást Ukrajnával, melynek keretében szlovák katonák léphetnének ukrán területre. Robert Fico szerint ugyanis több NATO- és EU-tagállam azt fontolgatja, hogy bilaterális megállapodás alapján Ukrajna területére küld katonákat, de úgy véli, mindez óriási biztonsági kockázatot jelent Szlovákiára nézve.

Párizsból való hazarepülése előtt a szlovák kormányfő azt nyilatkozta, az Emmanuel Macron francia elnök által összehívott találkozó bizalmas volt, ezért nem beszél arról, mit mondott a többi résztvevő. „Azt viszont megerősíthetem, hogy vannak országok, amelyek készek kiküldeni a katonáikat Ukrajnába, vannak, amelyek azt mondják, soha, ide tartozik Szlovákia is, és vannak, amelyek szerint mérlegelni kell ezt a lehetőséget” – jelentette ki Robert Fico, aki a konferencián megismételte a szlovák kormány álláspontját. Elmondta, hogy a szlovák segítségnyújtás továbbra is a civil lakosság megsegítésére fog irányulni, emberélet kioltására alkalmas eszközöket nem ad át az országnak, de részt vesz például az aknamentesítésben. A párizsi megbeszélést haditanácsnak nevezte a szlovák miniszterelnök. A találkozó számára azt igazolta, hogy a Nyugat Ukrajna-stratégiája teljes mértékben kudarcot vallott. „A békéről szó sem esett, amit én személyesen nagyon sajnálok” – jegyezte meg Robert Fico.

A szlovák ellenzék szerint a kormányfő nem mond igazat azzal kapcsolatban, hogy Szlovákiát bele akarják rángatni a háborúba. Michal Šimečka, a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia elnöke felszólította a miniszterelnököt, hogy ismertesse saját béketervét, hiszen folyamatosan azért bírálja az Európai Uniót, hogy nincs ilyen terve. Šimečka szerint Robert Fico hazárdjátékot játszik a nyilvánossággal és álságos marketinghúzással próbálja elterelni a figyelmet az otthoni problémákról.

Tomáš Valášek, a párt parlamenti képviselője azt mondta, múlt héten szolgálati úton járt a NATO-központban, ahol diplomatákkal és a szövetség képviselőivel találkozott, és megtudta, hogy nem létezik semmilyen terv katonák ukrajnai harcokban való bevetésére. „Haditechnikai felszerelésekről van szó, az ezen a téren nyújtott segítség bővítéséről, esetleg ukrán területen is. De emiatt semmi sem fenyegeti Szlovákiát, és abból sem származik hátránya, ha nem vesz részt ebben” – szögezte le az ellenzéki képviselő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×