A Bugatti a Bolide fejlesztéséhez a Brembót hívta segítségül, ráadásul az eredmény nem kisebb, mint az, hogy a hiperautó fékrendszere a Forma-1, valamint az LMDh előírásainak is megfelel. Mindemellett a fékek a világon valaha gyártott legnagyobb méretű karbon-karbon szettek.

Ha szóba kerül a Bugatti Chiron, valamint az annak közeli rokonságába tartozó Divo, Centodieci, Bolide és Mistral, általában a brutális és egyben utánozhatatlan nyolcliteres lökettérfogatú, W16-os hengerelrendezésű négyturbós erőmű kerül a fókuszba a maga 2000 lóerőt karcoló teljesítményével, ám ezek az autókülönlegességek nem csupán a nyers erőről szólnak természetesen.

Csúcstechnológia a javából

A Bolide is remek példa erre: a 110-es oktánszámú üzemanyaggal 1825 lóerőt tudó hiperautó egyedi, a Chironénal is erősebb karbon vázszerkezetet (monocoque) kapott, a versenypályás képességekre fókuszálva, amihez persze masszív fékberendezésre is szükség van, hiszen nem csak az autó teljesítménye, a méretes motor miatt a tömege is jelentős.

Az első kerekek mögött a legnagyobb karbon-karbon fékek bújnak meg, amelyeket az olasz Brembo fejlesztett. A megállásról és a masszív fékerő biztosításáról elöl nyolcdugattyús nyergek gondoskodnak, amelyek összesen négy darab 25 mm-es betétet préselnek a 390 mm átmérőjű, 37,5 mm vastagságú tárcsáknak. Hátul hatdugattyúsak a nyergek, amelyek ugyancsak négy betéttel fogják közre a 390x40 mm-es karbon „tányérokat”.

Senki nem adott autóhoz még ekkora féekeket

Nemcsak a brutális fékteljesítmény miatt kell meghajolnunk a rendszer előtt, hanem a Forma-1 és a Le Mans hypercar szabványoknak való megfelelés miatt is. A karbon alapanyag miatt mindemellett a tömeg is impresszív: az óriási tárcsák mindössze 3,175 kg-ot nyomnak darabonként. „A Bugatti Bolide számára fékeket fejleszteni különleges és rendkívül izgalmas feladat volt – büszkék vagyunk az elért eredményünkre” – mondta Mario Almondo, a Brembo Performace vezetője.

Ugyanazt a karbon összetételt alkalmazta a gyártó, mint a Forma-1 autók fékei esetében, igy valóban csúcstechnológiás eszközökről van szó, nem csupán a méret terén rekorderek, hanem minden egyéb tulajdonságukat tekintve élen járnak, ráadásul a tömegük is alacsony.

Brutális teljesítmény, kis tömeg

Szintén fontos feladat volt a fékek megfelelő hűtésének megoldása. A Bugatti sok időt áldozott az autó körül, valamint alatt áramló levegő tanulmányozására, hogy azt munkára fogva a lehető legoptimálisabban legyenek kialakítva a fékek hűtését szolgáló csatornák – így a túlmelegedést is igyekeztek kiiktatni.

Aztán ott van például a nedves körülményekre fókuszáló vezetői üzemmód, amelyet kiválasztva a Bolide vezérlése úgy finomhangolja a fékberendezést, hogy az alulkormányozottsági hajlamot kontrollálja. A Bugatti mindösszesen 40 példányt gyárt az Bolide-ból, így a fékrendszer is mindössze ennyi Bugattiba kerül bele.