eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: pixabay.com

Túl van a nehezén az ingatlanpiac az OECD-országokban

Kezd magára találni az ingatlanpiac, legalábbis a fejlett, iparosodott országokban. Az ezeket az államokat tömörítő OECD anyaga szerint 37 országban átlagosan több mint 2 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak a tavalyi év utolsó negyedévében.

A fejlett országokban a megélhetési válság és a kamatlábemelések után kezd magára találni az ingatlanpiac. Míg a tavalyi év első három negyedévét gyakorlatilag stagnálás jellemezte, addig az óév utolsó három hónapjában – átlagban – 2,1 százalékkal lódultak meg felfelé az árak. (Az átlag alatt az OECD 37 tagállamának átlagát kell érteni.)

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet adatait a Financial Times elemezte ki, arra jutva, hgoy jelentősen csökkent azoknak az országoknak a száma, ahol az utolsó negyedévben is esett az ingatlanpiac. „Az adatok szerint az ingatlanárak a legtöbb országban túl vannak a mélyponton” – fogalmazott a Capital Economics független gazdasági kutatócég elemzője az FT-nek.

Az árak 2022-ben kezdtek el esni, annak nyomán, hogy a legtöbb ország (vagy gazdasági térség) központi bankjai az elszabadult infláció miatt példátlan ütemű kamatlábemelésekbe kezdtek. 2022 végére az ingatlanárak mindössze 0,6 százalékkal álltak magasabban, mint három hónappal korábban – ilyesmi 2012 óta nem történt.

Idén azonban már az a várakozás, hogy a központi bankok elkezdik visszavágni a kamatokat. Mindez lassan olcsóbbá teszi a jelzáloghitelek kamatait is.

Végletek

Azt, hogy az árak nem estek még jobban, sok országban az eladásra kínált ingatlanállomány szűkössége is segített fékezni. A hagyományosan ingatlantulajdonos államokban – például Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában – a migráció és az építési engedélyek kiadásával kapcsolatos szigor is fékezte a nagyobb áresést.

Néhol viszont – például Németországban, Dániában és Svédországban – lassabb ütemben, de folytatódhat az ingatlanárak esése. Az egyik tényező, hogy a három országban sokkal elterjedtebb az albérlet intézménye, mint máshol.

A legjobban az amerikai ingatlanpiac teljesített – a bővülő gazdaság és foglalkoztatottság eredménye az volt, hogy nominális értékben 5,2 százalékkal mentek fel az árak. A másik véglet Németország, ahol a lakások túlértékeltsége és a hatalmas bérlői szektor drámai, módon 10,2 százalékkal lehúzta az árakat.

Az EU-ban a második negyedévben nominális értéken, 0,8 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak az előző negyedévhez képest. Ezért egyes elemzők úgy vélik, hogy az uniós tagállamok körében „még nem ért véget az árkorrekció, de már túl vannak a nehezén”.

Globális szinten az ingatlanárak esése enyhébb volt, mint várták – írja az FT. Az egyik kivétel Kína, ahol az utóbbi két évben 7 százalékot zuhantak az árak és a Fitch adósságminősítő szerint a következő két évben is marad ez a trend.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×