Már a beharangozók és a tanulmány óta vártuk a végleges 5-ös bemutatását, hiszen ikonikus típust kelt újra életre a Renault, méghozzá a lehető legjobb stílusban. Noha korábban azt hihettük, a retró modellek kora leáldozott, a franciák ezúttal bizonyítják, igenis lehet még nagyon ütős retró kisautót újjáéleszteni: a Renault 5 E-Tech elektromos hajtással robban be a köztudatba.

A Genfi Autószalonon rántották le a leplet a Renault ütős újdonságáról, amely az 1972-es eredeti modell méltó reinkarnációja. Az első koncepció még 2021-ben jelent meg, és a most elérkezett, szériaérett modell szerencsére hű maradt ezekhez a dizájnelvekhez. Mindeközben az elektromos hajtáslánchoz 400 km-es hatótávot ígér a gyártó, méghozzá 10 millió alatti induló árral.

Végre újra van remény és kilátás izgalmas autókra

A Renault büszke rá, hogy az Ampere egység szakértelmével mindösszesen 3 év alatt ki tudták fejleszteni az új típust, ami a költséghatékonyság szempontjából is fontos pont. Az 5-ös a vadonatúj AmpR nevet viselő architektúrára épül, ami a széleskörűen használt CMF-B platform kisebb méretű, kifejezetten elektromos autókhoz szánt változata.

Az autó külseje mindenképp nosztalgikus hatású, a szakemberek igyekeztek a lehető legjobban ötvözni a modern formai vonulatokat a retró életérzéssel, ami abszolút sikerült, mi több, kifejezetten jól sikerült a franciáknak. A sziluett, a markáns és szögletes kerékjáratok vagy épp a hátsó lámpa mind az elődöt idézik fel, ahogy a fényszórók vagy a frontkialakítás is. Mindezt persze friss, modern köntösben.

Vibráló színekkel lett kihívóbb a retró utastér

A fényszórók LED-mintázata úgy került kialakításra, hogy az az emberei pupillára emlékeztesse a szemlélőt, és így eközben az eredeti modellre is utal. Olyan részletekre is odafigyeltek, hogy a fényszóró az autó nyitásakor „rákacsintson” a tulajdonosra, aki így közelebb érezheti magát az autóhoz. A hátsó lámpákat a nosztalgia jegyében fekete betét köti össze, mi több, a lámpákat körülölelő fekete burkolatban aerodinamikai szerepe is van.

Az eredeti 5-ösön szereplő ikonikus légbeömlőt a motorháztetőn a jópofa módon mentették át az elektromos modellre – itt egy fényeket tartalmazó részt alakítottak ki, amely a töltésről ad információt jól látható módon. A már említett, markáns sárvédők, kerékjáratok a Renault 5 Turbo legendás vonalait hozzák el újra hozzánk, de természetesen még marad tér az Alpine verzió még agresszívabb megjelenésének is.

Jópofa megoldásokkal tömték tele a francia kisautót

Az utastérnél ugyancsak ügyeltek a retró életérzésre, amit a formai megoldások mellett a vibráló színek is elősegítenek. Az óracsoport természetesen vetített, miközben középen a központi rendszer egy 10.1 hüvelyk képátlójú érintőpanelen fut. A Google alapú OpenR Link több mint 50 applikációt is kezelhet, mi több, Reno néven mesterséges intelligenciát ismerő alkalmazást is használhatunk. Az utastér praktikusnak és tágasnak tűnik, példának okáért 326 literes csomagtérrel és 500 kilós vontatási kapacitással kalkulálhatunk.

A biztonsági asszisztensek ugyancsak adottak, ami kettes szintű önvezető funkciót is jelent egyben. Az indítógomb a kormányra került, a modern textíliák pedig minden esetben bio forrású vagy újrahasznosított alapanyagúak. Az egész autó a Renault elmondása szerint 85%-ban újrahasznosítható, ami ugyancsak fontos a jövőre nézve.

Sok a nem szokványos, ám annál tetszetősebb megoldás

A 3,92 méter hosszú újdonság meghajtásáról a Megane E-Tech-ből származó villanymotor gondoskodik, amely az első kerekeket hajtja meg. Az alapmodell 95 lóerős lesz, de kapható majd az autó 122 és 150 lóerős kivitelben is. A motorokat 40 vagy 52 kWh-s akkucsomag táplálja, amelyek közül utóbbi 400 km-es hatótávot tud a WLTP ciklusa szerint. Az energiatárolókat 80, illetve 100 kW egyenáramú gyorstöltéssel lehet „tankolni”.

A kisautó így összességében kompakt, elektromos viszonylatban könnyű, ami a vezethetőség és az autószerű élvezetek miatt fontos pont. Ehhez társul a Renault által ígért 25.000 eurós árcédula, amely első blikkre 10 millió forint alatti vételárat sugall, de a haza adózási környezet és az egyéb költségek miatt itthon minden bizonnyal magasabb vételárral számolhatunk. Az 5-ös egyébként a MINI Cooper, a Peugeot e-208 és az általunk is tesztre fogott Fiat 500e ellen indul majd.