eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump volt amerikai elnök beszél a Turning Point Action konzervatív szervezet konferenciáján a floridai West Palm Beachben 2023. július 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Trump a „felszabadulás-” és az „ítélet napját” ígéri győzelme esetére

Közben pártbeli ellenfele, Nikki Haley nagyot veszített vele szemben Dél-Karolina államban.

„Végső és abszolút bosszút” ígért Donald Trump hívei nevében, miután a hétvégén Dél-Karolina államban is megnyerte a republikánus előválasztást. Harcos beszédben azt mondta, hogy újraválasztása napja hívei számára „a felszabadulás napja”, ellenségeinek pedig „az ítélet napja” lesz.

Joe Biden elnöknek – egykori tévés valóságshow-ja nyelvezetét idézve – az ígérte, hogy „ki lesz rúgva”. „A keményen dolgozó amerikaiaknak november 5. lesz a felszabadulásunk új napja... de a hazudozóknak, csalóknak, cenzoroknak és a szélhámosoknak, akik kisajátították a kormányunkat, ez lesz az ítélet napja”.

Trump egy republikánus konferencia látogatói előtt szónokolt 90 percen át úgy, hogy ellenfelét, Nikki Haley-t, aki kormányzata ENSZ-nagykövete volt, meg sem említette. Haley számára nagyon kellemetlen volt a szombati nap: Trump saját államában, Dél-Karolinában verte meg – ahol kétszer is volt kormányzó – úgy, hogy besöpörte az előválasztási voksok 60 százalékát.

Ennek ellenére Haley azt mondta: minimum a szuperkeddig folytatja a kampányolást; ezen napon, március 5-én 15 szövetségi állam republikánus választói szavaznak egyszerre arról, hogy kit akarnak elnökjelöltnek.

Trump közben elkezdett figyelmet szentelni egy nem tipikusan őt támogató választói csoportnak, a színes bőrű amerikaiaknak. Ők általában jóval nagyobb számban szavaznak a demokratákra, mint a republikánusokra.

Dél-Karolinában külön beszédet tartott afroamerikai republikánusok csoportjának és azt mondta: ők immár az ő oldalán állnak, mert látják, hogy diszkrimináció áldozata. Tudósítók azonban megjegyzik, a színes bőrű amerikaiak még mindig jóval nagyobb arányban támogatják Joe Bident.

Az elnök emberei határozottan elítélték Trump megjegyzését arról, hogy őt is diszkrimináció érte. „Az állítani, hogy a fekete amerikaiak támogatni fogják őt, mert vádat emeltek ellene, sértő, idióta és rasszista” – fogalmazott Cedric Richmond, a Biden–Harris-kampány társelnöke.

Trump pártbeli versenytársa, Nikki Haley közben azzal volt kénytelen szembesülni, hogy még hívei egy része sem szavazott rá. „Kedvelem őt, de a mai napon nem kedvelem jobban, mint Trumpot. Kedvelni fogom négy év múlva” – idézte a Telegraph című brit lap egyiküket. Egy másik arra utalt, hogy fontosabbnak tartja a személyes karizmát, mint a politikai programot – ezért szavazott Trumpra.

Haley azonban azt állítja: támogatói „nem valamiféle parányi csoport” és közölte: „folytatja a harcot”. Hogy miért? Kommentátorok szerint még nem fogyott ki a pénzből és ha most nem lesz sikeres, akkor is nevet szerez magának és 2028-ban jobban fognak emlékezni rá. Továbbá: népszerűségben 3 ponttal veri Joe Bident.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×