eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mesefigurák társaságában talál menedéket ukrán zászló alá bújva egy kislány ChemiS kazah származású, Csehországban élő utcai művész prágai falfestményén 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Érdekes adatokat közölt Prága a Csehországba érkezett ukrán menekültekről

A Csehországban élő ukrán menekültek mintegy 61 százaléka képesítésén aluli munkát végez. Január végén több mint 383 ezer ukrán menekült élt hivatalos engedéllyel Csehországban. A kormány közben úgy határozott, hogy a továbbiakban sem ad ki vízumot és tartózkodási engedélyt orosz és fehérorosz állampolgároknak Oroszország folyamatos ukrajnai agressziója miatt.

A hivatalos engedéllyel Csehországban tartózkodó 383 ezer ukrán menekült közül mintegy 120 ezer már talált állást a háború két évvel ezelőtti kirobbanása óta. Klára Šimáčková Laurenčíková cseh ombudsman szerint a nyelvtudás hiánya és a képzettség elismerésének problémái miatt ütköznek a legtöbb akadályba az ukrán munkakeresők. A Menekülteket Segítő Szervezet igazgatója ennek ellenére is azt mondja, hogy az ukrán menekültek beilleszkedése a cseh társadalomba sikertörténetnek számít. Martin Rozumek megjegyezte, hogy az ukrán menekültek nagy része olyan szakmában dolgozik, ahol munkaerőhiány van, ami nagy segítséget jelent a cseh gazdaságnak. Azt is hozzátette azonban, hogy

az ukrán menekültek 58 százaléka különböző okokból a szegénységi küszöb alatt él, vagy hogy a középiskolás korú ukrán gyerekek fele nem jár középiskolába.

Az ukrán menekültek között mintegy 98 ezer gyermek van, közülük több mint 50 ezren járnak rendszeresen iskolába. A nyelvtanulást egy évig támogatja az állam, a programot azonban a szakemberek szerint meg kellene hosszabbítani. Az ombudsman emellett az egyik legfontosabb kormányzati feladatnak nevezte az ukrán menekültek beilleszkedését a cseh társadalombiztosítási rendszerbe, illetve a menekültek hosszú távú lakhatásának biztosítását. A felmérések ugyanis azt jelzik, hogy az ukrán menekültek mintegy 70-75 százaléka tartósan Csehországban szeretne maradni, illetve letelepedni.

A cseh fővárosban szombaton délután lesz egy civil segélyszervezetek által meghirdetett tömegmegmozdulás, amelyen Ukrajna melletti kiállásuknak adnak hangot a résztvevők. Az Óváros téri megmozduláson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint videóüzenetben mond köszönetet a csehek által nyújtott támogatásért. A háború kezdete óta 66 cseh civil szervezet több mint 7 milliárd cseh koronát költött a Csehországban tartózkodó ukrán menekültek megsegítésére. A cseh állampolgárok 3 milliárd koronával járultak hozzá a gyűjtésekhez.

A cseh kormány közben a héten úgy határozott, hogy a továbbiakban sem ad ki vízumot és tartózkodási engedélyt orosz és fehérorosz állampolgároknak Oroszország folyamatos ukrajnai agressziója miatt. A kabinet röviddel a háború kezdete után döntött úgy, hogy felfüggeszti a vízumkiadást. Prága tavaly márciusban egy évre meghosszabbította ezt a szabályozást. „Az e héten ismételten meghosszabbított kormányrendeletnek pedig már nincs időkorlátja” – mondta Petr Fiala miniszterelnök, miközben hangsúlyozta, hogy gondolni kell azokra az oroszokra és fehéroroszokra is, akik ellenzik Vlagyimir Putyin rendszerét. Hozzátette, hogy a tilalom már most is sok kivételt tartalmaz, de kabinetje tovább dolgozik a szabályozáson.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×