eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Kelet-Európában feltűnt egy új jelölt a NATO-főtitkári posztra

Ki lesz az új NATO-főtitkár? Megnőttek Mark Rutte holland miniszterelnök esélyei, miután az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság mellett Franciaország és Németország is nyíltan őt támogatja. Időközben viszont felmerült egy alternatív jelölt neve.

Csütörtökön a NATO négy nagy tagállama is támogatásáról biztosította Mark Rutte holland miniszterelnököt – azaz őt szeretnék az ősszel távozó főtitkár Jens Stoltenberg helyén látni. Az Egyesült Államok mellett felsorakozott mögé Nagy-Britannia, valamint Franciaország és Németország, és méltató szavakkal írták le.

„Biden elnök határozottan támogatja Rutte miniszterelnök jelöltségét (.), mert mélyen átérzi a szövetség fontosságát és vezetése jól szolgálná a NATO-t ebben a kritikus pillanatban” – mondta egy amerikai illetékes. Berlinben „kiváló jelöltnek” nevezték Ruttét. A brit külügyminisztérium álláspontja szerint pedig „a NATO-ban mélyen tisztelik, erős ajánlólevéllel rendelkezik biztonsági és védelmi kérdésekben”.

Ruttével kapcsolatban egyébként felmerült, hogy a például a jelöltségtől eltántorított Ursula von der Leyenhez képest puhábban áll hozzá Moszkvához.

Esetleg még Donald Trump is „beleköthet”, ha újraválasztják amerikai elnöknek. Rutte idején Hollandia sokáig nem teljesítette azt a NATO-vállalást, hogy a hazai GDP 2 százalékára tornássza fel a katonai kiadásokat. Az Euractiv című kiadvány szerint ez mostanra „körülbelül” sikerült. Trump korábban radikális kijelentéseket tett arról, hogy nem tartaná be a NATO-tagok közös védelméről szóló 5. cikkelyt, sőt „bátorítaná Oroszországot, hogy támadja meg azokat, akik nem költenek eleget a védelemre”.

Egyes, meg nem nevezett kelet-európai országok „elégedetlenek” Ruttével mert „nem vette a fáradságot, hogy találkozzon velünk... nem tudjuk, mik a tervei Oroszország, Ukrajna, Moldova és Donald Trump kérdésében” – mondta egy kelet-európai diplomata a Politicónak.

Ezzel párhuzamosan

Románia informálta a szövetségeseket, hogy Klaus Ioannis államfőt jelöli a posztra

– írta a Bloomberg. Ahogy a hírügynökség fogalmaz: Bukarest „piszkavasat dugott a küllők közé”. Viszont források azt mondták neki: „a román kísérlet egyszerűen elhúzza a folyamatot, aminek a végén úgyis Rutte lesz a főtitkár”.

A NATO tagállamai a szövetség alapításának 75. évfordulójához időzített, április eleji brüsszeli csúcsig akarnak egyezségre jutni.

Rutte kapcsán az Euractiv megemlíti: a posztjáról idén távozó holland miniszterelnöknek jó kapcsolata van a brit, az EU-s és amerikai vezetőkkel, még Trumppal is. „Ne nyavajogjanak Trump miatt, inkább fokozzák Ukrajna védelmét” – üzente európai kollégáinak a napokban.

Más országok mellett Lengyelország még nem vallott színt a jelöltségéről, ahogy az Euractiv által „potenciális visszatartónak” nevezett Magyarország és Törökország sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×