eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Leopard 2 A4 harckocsi. Forrás: Twitter/DEFENSE EXPRESS
Nyitókép: Twitter/DEFENSE EXPRESS

Német felajánlásnak örülnek most Prágában

Németország felajánlotta, hogy további 15 Leopard 2A4 harckocsit adományoz Csehországnak az Ukrajnának nyújtott segítségért cserébe. Ha Prága elfogadja az újabb felajánlást, a cseh hadsereg harckocsiarzenálja ugrásszerűen megerősödne a védelmi minisztérium szerint. A cseh vezérkari főnök hangsúlyozta: meg kell erősíteni a cseh hadsereg harcképességét, mert a NATO-tagság nem menti fel az egyes országokat azon feladat alól, hogy erős nemzeti hadsereget építsenek ki.

A csehek tavaly már kaptak 15 páncélozott Leopard 2A4 típusú harckocsit a németektől, de az újabb felajánlással még erősebbé válna a hadsereg tankosztaga. Jana Černochová cseh védelmi miniszter azt is bejelentette, hogy Németország további 15 harckocsit ajánlott fel Csehországnak, amelyekért már egy bizonyos összeget kellene fizetni, de a védelmi tárca ezek megvételéről egyelőre nem döntött. A minisztérium ugyanakkor tárgyalásokat folytat Németországgal a legmodernebb Leopard 2A8-as tankok beszerzéséről is.

Ha Prága elfogadja a németek adományát, és emellett még vásárolna is tőlük további tankokat, akkor a cseh hadsereg harckocsiereje ugrásszerűen megerősödne a védelmi minisztérium szerint. „A jelenlegi tárgyalások sikeres lezárása esetén a hadseregünk összesen 42 Leopard 2A4-es tankot számlálna és további három, ugyanolyan alvázra szerelt páncélozott mentőjárművet” – áll a védelmi tárca által kiadott közleményben.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint Németország ajánlata lehetővé teszi, hogy Csehország megszabaduljon az orosz technológiától, és modernizálja hadseregét. A kormányfő emlékeztetett, hogy az ukrajnai orosz invázió kezdete óta Csehország 62 harckocsit, 131 gyalogsági harcjárművet, 6 helikoptert, 16 légvédelmi rendszert, 1000 rakétavetőt és más hadianyagot küldött Kijevnek. „Ezért a segítségért Csehország mintegy 19 milliárd korona értékű kompenzációt kapott a szövetségesektől” – mondta Fiala, hozzátéve, hogy Csehországban jelenleg 384 ezer ukrán menekült tartózkodik. A cseh kormányfő úgy fogalmazott, hogy „Ukrajnának segíteni erkölcsös, helyes és Csehország biztonságának érdekében áll”.

Karel Řehka cseh vezérkari főnök a hadsereg parancsnoki értekezletén a héten kijelentette, hogy Csehország továbbra is minden eszközzel támogatja az Oroszország által megtámadott Ukrajnát, és folytatja a fegyverszállításokat is. Hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni a cseh hadsereg harcképességét, mert a NATO-tagság nem menti fel az egyes országokat azon feladat alól, hogy erős nemzeti hadsereget építsenek ki. A vezérkari főnök úgy véli, egyáltalán nem biztos, hogy Oroszország a jövőben nem intéz támadást Csehország és szövetségesei ellen, ezért intenzíven folytatni kell a védelmi képességek megerősítését és az elrettentési képességek fokozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×