eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Facebook amerikai internetes közösségi portál anyavállalatának, a Metának a Threads nevű, új mikroblog-szolgáltatását indítja el egy felhasználó mobiltelefonján Miamiban 2023. július 5-én. A Twitter-rivális Threadsre az Instagram felhasználók saját felhasználónevükkel regisztrálhatnak, de regisztráció nélkül is nyomon követhetik kedvenc felhasználóik megosztásait az új alkalmazáson. A Threads az Európai Unióban szabályozási problémák miatt egyelőre nem hozzáférhető.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Betilthatják a mobiltelefonokat az angliai iskolákban

Egyes tanárok szerint pótcselekvésről van szó, mások szerint még nagyobb szigorra van szükség, különösen az olyan bűncselekmények miatt, amelyeknek a közösségi média használathoz van közük. Egy közelmúltbeli tragédia árnyékában zajlik a vita.

Nemcsak az órákon, hanem a szünetekben is tilos lehet a tanítási napokon a mobilhasználat az angliai iskolások számára. Bár a szigetországban már így is sok iskola korlátozza a mobilhasználatot a diákok körében, a kormány szerint egységesíteni kell a hozzáállást, amivel javítható a magatartás. Ugyanezt hangoztatja Gillian Keegan oktatási miniszter is.

Egy megdöbbentő statisztika szerint

a 12 éves korú tanulók 97 százalékának van mobilja.

A Sky News egy olyan gyerekkel beszélt, aki az egyik vasárnap 18 órát lógott az eszközön. A középiskolás diákok egyharmada bevallotta: akkor is használja a mobilját, amikor nem lenne szabad.

Az iskolaigazgatók – általában – üdvözlik a szabályozást. Sok iskolában azonban saját hatáskörben már most is fellépnek. Vagy általános tilalom van érvényben, vagy elkobozzák a mobilt, ha a diák meg nem engedett időben veszi elő. Egy londoni iskolában az első kihágás után a következő nap végéig elzárják a telefont, másodszorra már a hét végéig.

A szabály kőbe vésése azonban nem minden iskolavezetőnek tetszik. Oxfordi igazgatók azt mondták, hogy ez pótcselekvés és

„eltereli a figyelmet a valódi gondokról, például a forráshiányról”.

Az Oxford Mail című helyi lap felmérése szerint csak az olvasók 15 százaléka helyesli a totális tilalmat, 85 százalékuk pedig ellenzi.

Az iskolai vezetők szervezete szerint pedig nem sok haszna lesz a lépésnek: Geoff Barton főtitkár úgy látja, „a függéssel felérő használat” nem az iskolai órákra jellemző. Szerinte inkább azt kellene szabályozni, hogy a gyerekek szabadidejükben ne férjenek hozzá szélsőséges tartalmakhoz.

Egy tragédia is azt bizonytíja, szigorítani kellene

Ezért kampányol most egy gyerekét elveszített anya is. Két iskolai társa a közelmúltban egy vadászkéssel, 28 szúrással meggyilkolt egy iskolás lányt. Brianna Ghey fiúnak született, de transznemű lányként élte az életét. A különös kegyetlenség és brutalitás még a konzervatív médiát is sokkolta, a rendőrség pedig megállapította, hogy nem Brianna identitása volt a fő kiváltó ok.

A két, 20 és 22 évet kapott gyilkos – egy lány és egy fiú – több ezer WhatsApp-üzenetet váltott.

Egyrészt a tettüket motiváló tartalmakat találtak, másrészt idegesítette őket Brianna aktivitása a TikTokon,

ahol több ezer követője volt. A lány, Scarlett Jenkinson valósággal falta a sorozatgyilkosokról szóló tartalmakat, amelyeket az anonimitást biztosító, az úgynevezett „sötét webet” elérő Tor böngészőn nézett.

Ghey anyja most azért kampányol, hogy a 16 évnél fiatalabbak csak „lebutított” telefont használhassanak, amely nem engedi a hozzáférést a közösségi médiához. A kezdeményezést a brit gyermekügyi biztos is támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×