eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Négy százalék alá esett az infláció Szlovákiában

A drágulás éves üteme északi szomszédunknál már csaknem egy éve csökken, és a statisztikai hivatal legfrissebb jelentése szerint idén januárban már 3,9 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 15,2 százalékról. Ha a szlovák háztartásoknak spórolniuk kellene, 66 százalék a ruhavásárlást fogná vissza.

Szlovákiában januárban is folytatódott az infláció lassulása, a drágulás üteme 2021 augusztusa óta nem látott szintre esett vissza, ami elsősorban az energia- és élelmiszerárak visszafogottabb növekedésével magyarázható. Jana Morháčová, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője jó hírként közölte, hogy az élelmiszerárak éves növekedési üteme a múlt év eleji közel 29 százalékról 4,9 százalékra lassult.

A vásárlók a legtöbb élelmiszer esetében ugyan még az idei év elején is többet fizettek, mint egy évvel korábban, az áremelkedés üteme azonban már nem volt olyan kirívó. Az idei év első hónapjában a zöldségfélék és az édességek árai nőttek a legnagyobb mértékben az egy évvel korábbiakhoz képest, egészen pontosan 14,8, illetve 12,5 százalékkal. A kenyérért több mint 8, a gyümölcsökért 7,4, a halért 5,5, a húsipari termékekért pedig 4 százalékkal kellett többet fizetniük a szlovákoknak.

A tej, a sajt és a tojás ára azonban már 3,2, az étolajé pedig 4,5 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben. A lakhatási költségek és az energiaárak januárban átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest, ami 2021 májusa óta a legalacsonyabb drágulás.

Az idei év egészére már jóval alacsonyabb inflációra számítanak a szakértők.

„Ha nem jön közbe semmi váratlan esemény, idén éves szinten már csak 3 százalék körüli, vagy még ennél is alacsonyabb drágulás várható”

– állítja Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési társaság elemzője. Szerinte kétévnyi csökkenés után idén így már a reálbérek is nőhetnek, vagyis a fizetésekből már több mindent megengedhetnek magunknak a szlovák lakosok, mint tavaly.

Ha mégis rosszra fordulna a helyzet, a lakosok elsősorban a nem feltétlenül szükséges árucikkek megvásárlását korlátoznák. Ha a háztartásoknak spórolniuk kellene, 66 százalékuk a ruhavásárlást fogná vissza. A megkérdezettek 55 százaléka olcsóbb nyaralást választana, vagy egyáltalán nem menne nyaralni – ez derül ki a KRUK elemzőközpont felméréséből.

Ha anyagi gondok állnának elő, a szórakozásra, például az étterem- vagy mozilátogatásra fordított kiadásokat a válaszadók 54 százaléka fogná vissza. Az előző évhez képest 28 százalékról 23 százaléka csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik az egészségükre szánt kiadásaikat csökkentenék. 12-ről pedig 10 százalékra csökkent azoknak a szülőknek az aránya, akik korlátoznák a gyermekeik oktatására és szabadidős tevékenységeire fordított kiadásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×