eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
This image was captured at Prague, the capital city of Czech. The bridge on left side is famous Charles bridge built on Vltava river. The building in the middle is Prague town hall, standing on a high place across the river.
Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

Traktorok lepték el a cseh fővárost, tüntetnek Horvátországban is

Prágában az elégedetlen gazdák egy része reggel óta tiltakozik a cseh agrárágazat rossz helyzete ellen. Traktoraikkal és mezőgazdasági gépeikkel az agrártárca épülete elé vonultak, és részben elzárták a zsúfolt prágai autópályát is. A rendőrség szerint mintegy 500 traktor érkezett a fővárosba, de további tüntetők érkezésével ez a szám még növekedhet. Horvátorszában is demonstráció volt.

A cseh gazdáknak is elegük lett, és néhány kisebb gazdaszervezet úgy döntött, megszállják a fővárost, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Az első traktorok már reggel hat órakor Prága utcáin dübörögtek, és célba vették az agrártárca épületét. A mezőgazdasági gépek megjelenésének következtében fennakadások voltak a fővárosba vezető főutakon, illetve a belvárosi autó- és villamosforgalomban, néhány főbb útvonalon pedig csak egy-egy sáv volt járható. A tüntetők gépein olyan feliratok voltak olvashatók, mint „Állítsuk meg a bürokratikus terrort!” vagy „Mentsük meg a haldokló mezőgazdaságot!”.

A traktoros tüntetők miatt hétfő délelőtt leállt a forgalom a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt, az elégedetlen gazdák pedig egy követeléseiket tartalmazó levelet adtak át Marek Výborný miniszternek. A tárcavezető személyesen vette át a levelet a lemondását követelő tiltakozók hangos kiabálása közepette. Az elégedetlen cseh gazdák mindenekelőtt azt szeretnék, hogy Csehország lépjen ki a Green Dealből, az elektromos áram árát két koronában határozzák meg kilowattóránként, a kormány pedig vagy folytasson nemzetbarát politikát, vagy mondjon le. A traktoros tüntetés délután is folytatódott, a demonstrálók közölték, hogy csütörtökig a fővárosban maradnak.

A mezőgazdasági miniszter azonban azt mondta, nem látja okát annak, hogy az épület elé vonuló tiltakozók képviselőivel beszélje meg azokat a konkrét lépéseket vagy változásokat, amelyeket a mezőgazdaságban terveznek. „Számomra a három nagy agrárszervezet a partner, és azokkal fogok tárgyalni” – jelentette ki Marek Vyborný, aki partnereinek a Cseh Agrárkamarát, a Mezőgazdasági Szövetséget és a Magángazdák Szövetségét nevezte meg.

Ez a három érdekvédelmi szervezet ugyanis nem osztja a fővárost elfoglaló demonstrálók követeléseit. Ez nem azt jelenti, hogy ők elégedettek lennének, hanem hogy másképp képzelik el a véleménynyilvánítás módját, ezért ők február 22-én, csütörtökön csatlakoznak a nemzetközi tiltakozáshoz, amelyet a cseh határátkelőkön tartanak.

Petr Fiala miniszterelnök szerint a néhány kisebb gazdaszövetség által szervezett prágai tüntetésnek kevés köze van az agrárágazat jobb körülményeiért folytatott küzdelemhez, ahogy azt a tüntetők állítják. Szerinte a szervezők nem érdekeltek a csehországi életminőség javításában, és a gazdák érdekeitől eltérő célokat követnek. A kormányfő az X közösségi oldalon azt írta: „A hétfői tüntetést olyan emberek szervezték, akik nem titkolják, hogy a Kreml támogatói. Azokkal, akik valóban a gazdákat képviselik, tárgyalunk és megvitatjuk, hogy mire van szüksége a mezőgazdaságunknak” – írta bejegyzésében a cseh miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×