eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Forró Krisztián hivatalos Facebook-oldala

Hatalmas fogadási pénzt kaszálhat, ha magyar elnöke lesz Szlovákiának

Elképzelhető, hogy mégis tizenegyen indulnak a szlovák elnökválasztáson. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis helyt adott Róbert Švec indítványának, akinek elnökjelöltségét a házelnök korábban visszautasította. Öt héttel a választás előtt a fogadóirodák is „beárazták” már a jelölteket.

Február 9-én a pozsonyi parlamenti iroda elutasította Róbert Švec köztársaságielnök-választáson való indulását. Az indoklás szerint a szélsőjobboldali Szlovák Megújhodási Mozgalom elnöke nem teljesítette az induláshoz szükséges feltételeket. Az iroda közölte, hogy Švec január 30-án petíció formájában leadta az induláshoz szükséges lakossági aláírásokat – amelyekből a törvény szerint legalább 15 ezerre van szükség –, de ezt a számot nem érte el. Az érintett a versenyből való kizárására reagálva elmondta, „valaki nagyon aggódik amiatt, hogy az elnökválasztási kampányban olyan nézeteket mutatnánk be az országos médiában, amelyek kényelmetlenek a jelenlegi szlováktalan rendszer, a liberális demokrácia számára.”

Róbert Švec ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely ítéletet hozott az ügyében. A Markíza televízió információi szerint a bíróság végül helyt adott a panasznak, így a szélsőjobboldali jelölt mégis indulhat a választáson. A házelnök viszont egyelőre még nem döntött az ügyben, szóvivője azt nyilatkozta, hogy áttanulmányozzák a bírósági határozatot, és majd csak ezután tájékoztatják a nyilvánosságot.

Ha Róbert Švec mégis indulhat, akkor a szlovák államfői székért összesen tizenegyen szállnak harcba. A felmérések szerint Peter Pellegrininek és Ivan Korčoknak van a legtöbb esélye a győzelemre, s ezt a fogadóirodák is hasonlóképp látják. A két favorit esélyei közelebb kerültek egymáshoz az elmúlt két hétben. Ahogy a közvélemény-kutatások is sugallják, a küzdelem szoros lehet, ami a szorzóknál is megmutatkozott. Peter Pellegrini győzelmének szorzója 1,5-ről 1,7-re emelkedett, Ivan Korčok szorzója pedig 2,4-ről 2-re csökkent. Őket Štefan Harabin követi a sorban, akinek a győzelmére ezerszeres pénzt fizetnének ki a fogadóirodák, míg

a magyar jelölt, Forró Krisztián győzelme esetén négyezerszereset.

Az idei államfőválasztáson még nem lehet postai úton szavazni, a kormány programnyilatkozata szerint a következő, 2029-es államfőválasztáskor viszont már élhetnek a választópolgárok ezzel a lehetőséggel. A belügyminisztérium várhatóan 2025 első negyedévében nyújtja be a választási törvény módosításának tervezetét – közölte az állami hírügynökséggel a tárca sajtóosztálya. A minisztérium egyelőre nem pontosította a rendszer működésének részleteit. „Az elnökválasztás március 23-i első, majd április 6-i második fordulójában csak a kijelölt szavazóhelyiségekben lehet leadni a szavazatot” – tájékoztatott a belügyi tárca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×