eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vlagyimir Putyin orosz államfő interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2024. február 9-én. Putyin az ukrajnai háború 2022. februári kiszélesedése óta először adott interjút nyugati újságírónak.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov

Vlagyimir Putyin csalódott Tucker Carlson kérdései miatt

Az amerikai konzervatív média korábbi sztárműsorvezetője, Tucker Carlson úgy állította be, megfogta az Isten lábát, amikor sikerült rávennie Putyin orosz elnököt, hogy adjon neki interjút. A Kreml – és most személyesen Putyin – azonban másként nyilatkozott.

Milliók nézték a mesterien beharangozott hosszú interjút, amelyben Tucker Carlson, az amerikai Fox News egykori sztárházigazdája (manapság szabadúszó) tett fel kérdéseket Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A témák Ukrajna, a dollár, Kína és az oroszországi fogságban szenvedő amerikai újságírók voltak.

A találkozó előtt Carlson ügyesen fűtötte fel a várakozásokat: híre ment, hogy megjelent Moszkvában, egy amatőrnek ható videón rövid és talányos interjút adott a szállodában őt becserkésző újságírónak, megjelent egy Auchanban, aztán napokkal később elismerte, hogy tényleg a Putyin-interjú miatt érkezett az orosz fővárosba.

Először a Kreml is partner volt a játékban.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pókerarccal terelte a kérdéseket arról, hogy tényleg Putyinhoz jött-e a híresség, és csak később erősítette meg, hogy igen.

Amikor már kiugraszották a nyulat a bokorból, vagy talán inkább hagyták onnan kisétálni, Carlson azzal magyarázta, miért kopogtatott be Putyinhoz, hogy „az angol nyelvű média hazudik az anglofón országok lakosainak, akik nem tudják mi történik” például Ukrajna körül.

A háború kezdete után két évvel „még egyetlen nyugati újságíró sem vette a fáradságot”, hogy interjút készítsen Putyinnal. Bezzeg Zelenszkij ukrán elnökkel már sokszor leültek beszélgetni - fejtegette.

Ez volt az első dolog, amiben a Kreml nem bánt elegáns módon Tuckerrel. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hallgathatott volna, de inkább azt mondta:

„Mr. Carlsonnak nincs igaza... az elnöktől többször kértek interjút, de általában a kollektív Nyugat vezető médiumai, tévéadók és vezető lapok részéről”.

De akkor miért mondtak nekik nemet és Carlsonnak igent? Mert ezek a fősodorba tartozó médiumok „meg sem próbálnak pártatlanok maradni. Persze, hogy nem vágyunk ilyen médiumokkal kommunikálni” - fejtegette. Mindez kissé aláásta Carlson ama érdemeit, hogy ő volt az a ritka nyugati újságíró, aki vette a fáradságot és beszélgetésre hívta Putyint.

A különböző források szerint 20, 50, 100 millió nézőt vonzó interjú – és a liberális mainstreambe tartozó kommentátorok lesújtó kritikái és az EU-ból való kiutasítással való fenyegetések – után most maga Vlagyimir Putyin elnök is odaszúrt az amerikai újságírónak.

Meglepő módon ő olyasmire utalt, amit Carlson ideológiai ellenfelei kifogásoltak nála:

hogy túl puha volt.

„Őszintén szólva azt hittem, hogy agresszívebb lesz és úgynevezett kemény kérdéseket tesz fel. Nemcsak hogy készültem rá, akartam is, mert akkor lehetőségem lett volna ugyanolyan módon válaszolni” – magyarázta Putyin Pavel Zarubin orosz tévésnek, hogy miért maradt csalódott a Carlson-interjú után.

„Az Önök Carlsonja” – mondta az amúgy szintén illedelmesen alákérdező Zarubinnek – „azért mondom, hogy az Önöké, mert az Önök újságírói céhének a tagja veszélyes ember” – fejtegette Putyin, amikor arról beszélt, hogy miért lepte meg vendége visszafogottsága.

Az amerikai például illedelmesen végighallgatta az orosz elnök körülbelül félórás történelmi visszatekintését – „hosszadalmas dialógusaimat”, ahogy maga Putyin jellemezte azt –, holott leállíthatta volna azzal, hogy pár mondatban is elmagyarázhatta volna, miért kellett megindítani az ukrajnai inváziót.

Putyin most erről azt mondta: meglepte, hogy vendége nem szakította félbe többször. Sőt, nemcsak hogy nem szakította félbe, de nem is szegezett Putyinnak kellemetlen kérdéseket például az ukrán polgári infrastruktúra bombázásáról, az egyesek által vitatott bucsai vérengzésről, az orosz oldalon a saját katonákkal való embertelen bánásmód példáiról vagy a fekete-tengeri orosz flotta megtizedeléséről.

Továbbá, az orosz elnöknek alákérdezve, előszedte vesszőparipáját a dollár tartalékvaluta szerepének visszaszorulásáról.

Putyin így most csalódottan, bár nevetve közölte:

„őszintén, nem töltött el teljes elégedettséggel ez az interjú... ő tartotta magát a tervéhez. De hogy ez mennyire volt tartalmas interjú, azt a közönség döntse el”.

Ez volt a reakció részéről azért, hogy Carlson hagyta neki, hogy akadálytalanul és kritikátlanul kifejthesse egy nyugati médiumban a háborúról szóló narratíváját.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×