eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
MIKULOV, CZECH REPUBLIC - DECEMBER 12:  Czech farmers, protesting against Czech membership in the European Union, stand in front of their tractors as they obstruct the Czech border crossing to Austria during a protest December 12, 2002 in Mikulov, Czech Republic. The protest took place as leaders from European Union member and candidate countries began their summit in Copenhagen to decide definitively on the terms and a date for expansion of the EU. Czech farmers are angry that under current membership terms they will initially not receive the same level of European Union subsidies as those enjoyed by farmers in existing EU member states.   (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup

Fokozódik a gazdák elégedetlensége: traktorok lepik el a cseh határátkelőket is

A gazdák szerint rontja az európai piacot az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek vámmentes behozatala. A cseh termelők ezért már hétfőre is tüntetést terveznek Prágába, amelyet közel ezer traktorral szeretnének blokád alá vonni.

Az egyre nehezebb helyzetbe kerülő gazdák a közelmúltban számos európai országban tiltakoztak az Európai Unió zöld politikája ellen, amelynek célja az üvegházhatású gázok uniós kibocsátásának csökkentése. A termelők a növekvő költségekre, illetve az általuk tisztességtelennek tartott külföldi versenyre is panaszkodnak.

Az agrárdelegációk az elmúlt két nap a Varsó melletti Otrebusyban az uniós politikával kapcsolatos problémákról és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól tárgyaltak Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztossal. A Cseh Agrárkamara tájékoztatása szerint Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Litvánia és Lettország szervezetei átadták a követeléseiket a lengyel biztosnak. Ezek közé tartozik a mezőgazdasági termelők új környezetvédelmi szabályok betartása miatti kompenzációja, a bürokrácia enyhítése és a támogatási rendszer átláthatóbbá tétele, valamint az uniós piacra irányuló ukrán termelés jobb szabályozása.

Felszólították továbbá a közép- és kelet-európai gazdaszervezeteket, hogy február 22-én közösen vonuljanak traktoraikkal a határátkelőkhöz.

„Követeléseink összehangolásával és közös fellépéssel van csak esélyünk felhívni a figyelmet arra a kétségbeejtő helyzetre, amelyben az európai mezőgazdaság jelenleg van, és csak így tudunk nyomást gyakorolni az európai és cseh politikusokra” – mondta Jan Doležal, a Cseh Agrárkamara elnöke, hozzátéve, hogy ha az Európai Bizottság nem nyújt be azonnali tervet a problémák megoldására, akkor újabb tiltakozó akciók lehetnek a határátkelőkön.

Arról viszont még nem született döntés, hogy a cseh utakat is blokád alá vonják-e. A kamara március 1-jéig adott határidőt Marek Výborný cseh mezőgazdasági miniszternek a változtatások megtárgyalására.

Ha a tárcavezető a jelzett határidőig nem talál a gazdák számára elfogadható megoldást, akkor a Cseh Agrárkamara támogatni fogja az országos gazdatüntetéseket.

Néhányan azonban nem várják meg a márciust, és már jövő hétfőn azt tervezik, hogy Prágába vonulnak a traktoraikkal. Bohumír Dufek, a Mezőgazdasági Szakszervezet elnöke blokád alá akarja vonni a cseh fővárost, és arra számít, hogy közel ezer traktor érkezik Prágába.

Az érdekvédelmi szervezetek viszont nem egységesek abban a kérdésben, hogy csatlakozzanak-e a visegrádi négyek és a balti országok gazdái által kezdeményezett február 22-i tiltakozásokhoz. A Cseh Magángazdálkodók Szövetsége nem kíván részt venni a demonstrációban.

„Az árszabályozás vagy bizonyos import- és exportáruk betiltása szerintem túlmutat azon, amit elő akarunk mozdítani, mivel az európai piacon vagyunk” – jelentette ki Jaroslav Šebek, a Cseh Magángazdálkodók Szövetségének elnöke, aki szerint a tiltakozó cseh gazdák kormányváltást akarnak és azt, hogy szakértői kormánya legyen Csehországnak, amit ők nem támogatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×