eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Joe Biden amerikai elnök a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott túszok első csoportjának szabadon engedéséről beszél a Massachusetts állambeli Nantucketben 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Hamász között.
Nyitókép: MTI/AP/Stephanie Scarbrough

Feltűnt egy önjelölt Joe Biden-utód, kézenfekvő, hogy ki

Joe Biden szövetségesei masszív védelmi manővert indítottak az amerikai elnök mentális képességeit kétségbevonó jelentés nyomán. Közben a republikánusok napirenden akarják tartani a témát. Kamala Harris alelnök pedig helyezkedik, és jelezte: kész Biden helyére lépni.

Kicsit több, mint 8 hónap múlva tartják az amerikai elnökválasztást. A 81 éves Joe Biden kognitív képességeit kétségbevonó, 400-oldalas jelentés azonban alááshatja a Demokraták kampányát és megnyithatja az utat az elnök nemezisének, Donald Trumpnak. Az internet tele van hebegő-habogó, a Mexikót Egyiptommal összekeverő és egyéb Biden-bakikkal. Ő viszont a múlt héten indulatos hangnemben védte meg magát egy sajtótájékoztatón.

Republikánus ellenfelei ellenben nem akarják elengedni a csontot, vagyis azt a jellemzést, amely szerint: „Jelentősen korlátozott, gyenge, ködös az emlékezte”. Ezt írta Robert Hur különleges ügyész, aki azt vizsgálta: vád alá helyezhető-e Biden, amiért még alelnökként, bizalmas anyagokat vitt haza a Fehér Házból. Ugyanezért Trumpot már büntetni akarják.

A kongresszusi republikánusok jelezték: szeretnék, ha Hur egy bizottság előtt is vallana az anyagról.

Hur úgy döntött: nem indokolt a vádemelés, mert Biden „egy idős férfi, rossz memóriával” aki bizonyára nem szándékosan tartotta dolgozószobájában a papírokat. Csakhogy ez a férfi – elméletben - „a világ legnagyobb hatalmú embere” cím birtokosa.

A jelentés publikálása után végzett ABC News/Ipsos felmérés szerint az amerikaiak 86%-a tartja Bident túl idősnek az elnökséghez. Egy NBC-felmérés pedig 76%-ra tette azok arányát, akik többé-kevésbé aggódnak az elnök mentális és fizikai egészsége miatt. Biden egyik vezető tanácsadója, Mitch Landrieu viszont szenvedélyesen visszautasította a spekulációt. Az, hogy „nem alkalmas a feladatra egy nagy rakás...” – itt egy nyomdafestéket nem tűrő szó következett – majd hozzátette: „ez övön aluli ütés volt”.

Aztán azt magyarázta, hogy már több, mint 30 éve ismeri, többször találkozott vele, együtt szelték át az országot „újjáépítve Amerikát a hihetetlen infrastruktúra-törvény alapján”, amit az ő vezetése alatt fogadtak el.

„Én mondom magának, ez a fickó kemény, okos és a pályán van” – fejtegette.

Nekiszegezték viszont a kérdést, hogy van az, hogy a demokrata választók változást, másik jelöltet akarnak a választásokra. „Egy dolog, amit Joe Biden soha nem tesz meg, és erre mérget vehetnek az az, hogy feladja” – válaszolta Landrieu.

A Bident védelmezők sorában Alejandro Mayorkas nemzetbiztonsági miniszter azt mondta: „a legnehezebb dolog az elnökkel való találkozók előtt a felkészülés, mert éles eszű, kemény kérdéseket tesz fel és összpontosít a részletekre”. Megszólalt Kamala Harris alelnök is, aki „indokolatlannak, pontatlannak és nem helyénvalónak” nevezte a Hur-jelentést.

„Ennél jobban nem is térhetne el a tényektől, világos, hogy politikailag motivált” – fejtegette még pénteken.

Hétfőn azonban már egy Wall Street Journal-interjúban kimondta: „kész vagyok szolgálni... azok, akik láttak dolgozni, teljesen tudatában vannak vezetői képességeimnek”. Harris tetszési idexe azonban Bidenénél is alacsonyabb, 37,5%. Bár ő a versenyt elkerülve, Biden visszalépésével lehetne elnökjelölt a Demokrata jelöltállító konvenció augusztusi döntésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×