eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forró Krisztián hivatalos Facebook-oldala

„A magyarlakta régiók az ország elfeledett részei” – asztalra csapott az államfőjelölt

A szlovák köztársasági elnöki tisztségre eredetileg tizenegyen jelentkeztek, de egy jelölt nem teljesítette az indulás feltételeit. Zuzana Čaputová leköszönő államfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy csak férfiak mérettetik meg magukat a március végi választáson. A magyar jelölt, Forró Krisztián főként arra akarja felhívni a figyelmet kampányában, hogy a magyarlakta régiók jóval elmaradottabbak az északi országrészhez képest.

Nemcsak Magyarországnak, hanem Szlovákiának is új köztársasági elnöke lesz a közeljövőben, északi szomszédunk állampolgárai ugyanakkor közvetlen módon választják meg az új államfőt tavasszal.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök sajnálja, hogy egy nő sem indul az államfőválasztáson, ugyanakkor meg tudja érteni, hogy így alakult a helyzet. „Régóta vallom, hogy a nőknek helyük van a politikában, a legfelsőbb pozíciókban is, például azért is, mert mások az élettapasztalataik. Ahogy helyünk van a társadalomban, ugyanúgy jelen kellene lennünk a közügyek irányításában” – szögezte le a jelenlegi köztársasági elnök, akinek hivatalosan június 15-én jár le a mandátuma.

A helyére eredetileg tizenegyen pályáztak, de mára csak tízen maradtak.

Az egyik jelölt, Róbert Švec ugyanis nem teljesítette az államfőválasztáson való induláshoz szükséges feltételeket, így a parlamenti iroda elutasította a kandidálását.

Švec január 30-án petíció formájában leadta az indulásához szükséges lakossági aláírásokat. A törvény szerint ezekből legalább 15 ezerre van szükség, Róbert Švec azonban nem tudta teljesíteni a kritériumot.

„Valaki nagyon aggódik amiatt, hogy az elnökválasztási kampányban olyan nézeteket mutatnánk be az országos médiában, amelyek kényelmetlenek a jelenlegi szlováktalan rendszer, a liberális demokrácia számára” – fogalmazott Róbert Švec.

Rajta kívül maradtak tízen, akik március 23-án az elnökválasztás első fordulójában összemérik az erejüket. Ők a következők:

  • Ivan Korčok
  • Peter Pellegrini
  • Andrej Danko
  • Štefan Harabin
  • Milan Náhlik
  • Ján Kubiš
  • Marian Kotleba
  • Igor Matovič
  • Patrik Dubovský
  • Forró Krisztián.

Utóbbi politikus a Magyar Szövetség elnöke, aki a szlovák állami hírügynökségnek adott múlt heti interjújában azt mondta,

nem jelent hátrányt, ha valaki magyar nemzetiségűként indul a köztársasági elnöki tisztségért.

„A magyarlakta régiók az ország elfeledett részei. Csatornahálózatból is kevesebb van az ország déli és keleti vidékein. Ami a közlekedési, vasúti infrastruktúrát illeti, azt látjuk, hogy Szlovákia ezen részei elmaradottabbak az északi országrészhez képest” – figyelmeztetett Forró Krisztián, és hozzátette: az első fordulóban, a választások előtti viták során rá szeretné irányítani a figyelmet ezekre a követelésekre.

Abban az esetben, ha a nemzetiségi jelölt nem kerül be a második fordulóba, Forró szerint éppen ezekkel a követelésekkel tudja szembesíteni a két továbbjutó jelöltet. A közvélemény-kutatások szerint Ivan Korčoknak, Szlovákia egykori külügyminiszterének és Peter Pellegrini jelenlegi házelnöknek van a legnagyobb esélye bejutni az elnökválasztás második, április 6-i körébe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×