Blogzine

Mikor van szükség a fulfillmentre?

Minden webshop üzemeltető felteszi magának ezt a kérdést. Ha röviden kell válaszolnunk, akkor most van szükség fulfillmentre, nem nagyon van olyan szituáció, amikor nem éri meg kiszervezni logisztikai feladatainkat. Röviden összefoglaljuk miként működik ez a szolgáltatás és megnézzük mik azok az egyértelmű jelek, amik arra utalnak, hogy webáruházunknak szüksége van a logisztika kiszervezésére, azaz a fulfillmentre.

Hogyan működik a fulfillment?

A fulfillment a webáruházak üzemeltetői számára fejlesztett logisztikai szolgáltatás. Lényege, hogy a megrendelések teljesítésének feladatát egy logisztikai partner teljes egészében átvállalja az e-kereskedőtől. Ez jelentős mértékben tehermentesíti a kereskedőt, miközben növeli a hatékonyságot és kiszámíthatóan alacsonyan tartja a logisztikai kiadásokat.

Ha megrendelés fut be a webáruházba, az rögtön és automatikusan továbbításra kerül a fulfillment partnerhez, aki kezeli és raktározza a webshop készletét. Ezt követően a logisztikai partner gondoskodik mindenről, ami ahhoz szükséges, hogy a termék a megrendelőhöz jusson. Összekészíti és csomagolja a rendelést, majd saját flottájával vagy szerződéses partnerével kiszállítja a csomagot. A fulfillment partner kezeli a visszárut is, valamint elvégez minden raktározással kapcsolatos teendőt.

Kinek elérhető Magyarországon a szolgáltatás?

Hazánkban a webshopok minőségi logisztikai kiszolgálása lemaradásban volt az e-kereskedelem növekedéséhez képest. Évekig probléma volt, hogy nincs elég, vagy nincs megfelelő minőségű fulfillment szolgáltató Magyarországon. Mára a logisztika behozta lemaradását és nem egy vállalkozás regionális szinten is ki tudja szolgálni ügyfeleit.

Nem csak a mennyiség, a minőség is megjelent. A manuálisan dolgozó raktárak mellett a világ élvonalába tartozó technológiákat alkalmazó raktárbázisok is kiépültek. Egy átlagos magyar webáruház ma már teljesen automatizált, robottechnológiát használó fulfillment partnert is választhat. Mindez nem pusztán elméletileg lehetséges, a hatékonyság és a méretgazdaságosság megteremtésével a fulfillmentre szolgáltatók versenyképes árakat kínálnak, a logisztika kiszervezése olcsóbb, mint a saját raktár üzemeltetése.

Mikor van igazán szükség rá?

Ha valaki hatékonyan, nyereségesen és kiszámíthatóan működő webáruházat kíván üzemeltetni, időt után szüksége lesz fulfillmentre. Megfogalmazhatjuk ezt úgy is, hogy aki nem hobbiból alapított webshopot, az el fog jutni a logisztika kiszervezéséig, a kérdés csak az, hogy mikor szánja el magát rá. Nézzük meg mik azok az egyértelmű esetek és jelek, amikor biztosak lehetünk abban webáruház tulajdonosként, hogy eljött az idő a kiszervezésre.

Ha nem akarunk logisztikával foglalkozni

Ez a helyzet már az alapítás során is előállhat. Aki webáruházat alapít, ritkán a termékek logisztikájának optimalizálásán és gyakorlati lebonyolításának lépésein gondolkodik. A webshop tulajdonosa kötődhet a termékhez magához, megláthatta az üzleti lehetőséget az értékesítésben, lehet profi az online marketingben, de a lehető legritkább esetben viszonyul pozitívan a munkaigényes logisztikához.

Ugyanakkor a logisztikával törődni kell, nem lehet megkerülni, jól működő logisztika nélkül nincs sikeres webáruház. Akár azért jut el valaki a kiszervezéshez, mert gyűlöli a leltározást, a visszáruval való bajlódást, a raktári teendőket, a csomagolást vagy a futárszolgálatokkal való egyeztetéseket, akár azért mert kezdetektől belátja, hogy ő bizony ehhez a területhez nem ért, az eredmény ugyanaz: úgy lehet megszabadulni a logisztika terhétől, ha profikra bízzuk azt.

Ha sok időt vesz el a logisztika

A webáruház üzemeltetést sokan gondolják eleinte passzív jövedelemforrásnak. Aztán hamar szembesülnek vele, hogy folyamatos munka nélkül nem jönnek a vásárlók, ha pedig jönnek, az még több munkát generál. Itt jön el egyben egy kulcsfontosságú helyzet: ha azért nem tudunk vevőszerzéssel foglalkozni, mert akkor nem tudjuk meglévő vásárlóink megrendeléseit teljesíteni, ideje elgondolkodni működési modellünkön.

A logisztika munka és időigényes folyamat, aminek gyors és pontos elvégzése közvetlen hatással van a vásárlói elégedettségre és ezáltal bevételeinkre. Miközben fontos precíz elvégzése, önmagában nem hoz vásárlókat. Dolgozunk, dolgozunk és nem növekszik a befektetett munkánkkal arányosan vállalkozásunk. Meg kell hozni a döntést: ki kell szervezni webáruházi logisztikánkat.

Ha növekszik az eladások száma

Mindenki örül, ha növekszik az eladások száma. A növekedés azonban nem csak a bevételek, hanem a teendők, elsősorban a megrendelések teljesítéséhez és a készletgazdálkodáshoz köthető teendők körében is érezhető. Saját raktár esetén csak idő kérdése, hogy mikor nőjük ki azt, vagy mikor jelent olyan terhet a raktározás, amit már nem tudunk vállalni.

Különösen igaz ez, ha az eladások nem egyenletesen nőnek. Márpedig jellemző, hogy nem egyenletesen nőnek. Nagyon sok termék szezonális, az év vége pedig klasszikusan a webáruházak kimagaslóan forgalmas időszaka. Ez azt is jelenti, hogy nem mindig van szükségünk ugyanakkor raktári kapacitásokra. A raktárunk és munkabírásunk rugalmatlansága és mérete növekedésünk gátjává válik idővel.

Ha lassul a teljesítés

Minden e-kereskedelmi trend azt mutatja, hogy a gyorsaság, a teljesítés ideje, az egyik legfontosabb tényezővé válik egy webáruház sikerét tekintve. Ha azt érezzük, hogy egyre lassabban tudjuk kiszolgálni vásárlóinkat, már nem tudunk olyan szállítási feltételeket nyújtani, mint közvetlen versenytársaink, akkor idővel el fogjuk veszíteni ügyfeleinket.

A siker kulcsa a gyorsaság és az e-kereskedelem egyre nagyobb mértékben függ tőle. Nem engedhetjük meg magunknak a lassulást, helyette bízzuk a munkát profikra, akik olyan megoldásokkal dolgoznak, amikre esetleg mi nem is gondoltunk. Ha webáruházunk rendeléseinek teljesítése lassul, az egyértelmű jele annak, hogy fulfillmentre van szükségünk.

Ha növekszik a hibaráta

A rendelések számának növekedése és az időnyomás más hibákat is felszínre hozhat. Ha bírjuk is az iramot, nem biztos, hogy ugyanolyan pontosan tudunk dolgozni. A hibás teljesítés pedig mindennél rosszabb: dupla munka, bevétel nélkül egy elégedetlen ügyféllel.

A profi raktárakban nem hibáznak? Minden ember hibázik természetesen, de olyan automatizált technológiák és ellenőrzési rendszerek mellett, ahogyan a modern fulfillment raktárak dolgoznak, a hibázás lehetősége minimalizálható. Arról nem is beszélve, hogy egy robotizált raktárban már csak kisebb részben dolgoznak emberek, a robotok pedig nem fáradnak el a műszak végére és így nagy nyomás alatt sem hibáznak.

Ha pedig mégis történik hiba, a teljes folyamat visszakereshető, megvizsgálható és pontosan kideríthető mi okozta a gondot. A problémák tehát hamar feltárhatóak és javíthatóak.

Ha egyre kiszámíthatatlanabb és nagyobb a logisztikai kiadásunk

Lépjünk egy lépést vissza a fenti címhez képest. Ha fogalmunk sincs arról, hogy pontosan mekkora összege az, amibe egy megrendelésünk teljesítése kerül, akkor gyorsan hívjunk fel egy fulfillment szolgáltatót. Ha nem ismertek logisztikai költségeink, akkor árazásunk sem lehet optimális, ami komoly problémák forrása lehet.

Egy fokkal jobb a helyzet, ha ismerjük ezt a költséget. Optimális esetben ez egy könnyen számítható költség, ami a forgalmunk növekedésével arányosan változik. Ha nem így van, az probléma. A fulfillment előnye nem csak az, hogy olcsóbb, mint a saját raktár fenntartása, hanem az is, hogy teljesen kiszámítható. A fulfillmenttel a logisztikai kiadások skálázhatóvá vállnak így bármilyen forgatókönyv megvalósulása esetén sem okoznak meglepetéseket.

Megosztás