Blogzine

Egyszerűbb lesz hozzáférniük a kisvállalatoknak a cseppfolyósított földgázhoz

Az EIT InnoEnergy újabb, a tiszta energiákra való áttérést elősegítő vállalatot karolt fel. Az LNG és bio-LNG gáz tárolásához, szállításához kisebb vállalatok számára kompozit konténereket építő német Nesetten vállalatnak nyújtanak mostantól széleskörű támogatást.
Az LNG (cseppfolyósított földgáz) olyan alacsony kibocsátású üzemanyag, amelyet a földgáz -163°C-os hőmérsékleten való cseppfolyósításával állítanak elő. Míg a hagyományos LNG fosszilis tüzelőanyagnak minősül, a bio-LNG megújuló energiaforrás. Főleg szerves hulladékok erjesztéséből származó biogáz feljavításával és cseppfolyósításával állítják elő. Jelenleg a helyhez kötött infrastruktúra szükségessége, valamint az ilyen típusú üzemanyag szállításának, tárolásának korlátjai miatt a bio-LNG-t és az LNG-t az ebből az energiaforrásból nagy mennyiséget igénybő ipari vállalatok képesek hasznosítani.

A cseppfolyós földgázhoz, az LNG-hez és a bio-LNG-hez való hozzáférés érdekében a Nesseten olyan acél-és vákuummentes, mobil kriogén tartályok gyártásába fogott, amelyek akár -196°C-os hőmérsékletre hűtve is alkalmasak az értékes energiahordozó biztonságos tárolására, szállítására. Ezzel a megoldással akár 450 kilogramm cseppfolyósított gáz is eljuttatható azokhoz az egyéni ügyfelekhez, kis vállalkozásokhoz, amelyek az LNG felhasználásához nem rendelkeznek helyhez kötött infrastruktúrával.

LNG cseppfolyósított földgáz, forrás: Nesetten
LNG cseppfolyósított földgáz, forrás: Nesetten

„A bio-LNG és az LNG egy olyan ágazatot képvisel, amely rendkívül fontos a régiónkban, ezért is örülünk annak, hogy a Nesseten-t már a növekedésének korai szakaszában beilleszthetjük a portfóliónkba, amely a zöld energia és a tiszta technológiák erősítésére törekszik. Hiszünk abban, hogy a tőkebefektetésünk, az egyedülálló know-how-hoz és a több mint 1200 partnerből álló ökoszisztémánkhoz való hozzáférés korlátlan fejlődési lehetőséget biztosít majd a csapatnak is.” – jegyezte meg Marcin Wasilewski, az EIT InnoEnergy közép-európai vezérigazgatója.
A Nesetten már egy skálázható, önellátó hő- és áramellátó energiaállomást is létrehozott, amely többek közt irodák vagy kisebb termelőüzemek ellátására szolgál és további ambiciózus célokat tűzött ki maga elé a jövőre nézve.

„A Nesettennél együttműködésbe kezdtünk indiai, lengyel, amerikai és nigériai stratégiai partnerekkel. A folyamatban lévő tanúsítási folyamat alapján egy innovatív gyártósor kifejlesztésén dolgozunk, amely nemcsak a termékek legmagasabb minőségét biztosítja, hanem azt is, hogy rugalmasan reagálhassunk a piaci igényekre. Terveink szerint az értékesítés 2024 végén indul.” – hangsúlyozta Paweł Warszycki, a Nesetten vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a vállalat előtt 2024 harmadik negyedévében megnyíló beruházási kör segíteni fog nekik ezeknek a céloknak az elérésében.

 

Megosztás