Erotikus díszletek és Emma Stone budapesti pajzánkodása az Oscar-esélyes Szegény párákban

filmfesztivál érdekesség budapesti Szegény pára magazin
Január 25-től látható a hazai mozikban az év egyik legkiemelkedőbb filmjének tartott Szegény párák, ami nem csak az idei Oscar-gála egyik fő esélyese, de Magyarországon készült. Íme, néhány érdekesség az alkotásról. 

 

1


A Szegény párák egy regény, Alasdair Gray Poor Things - Episodes from the Early Life of Archibald McCandless M.D., Scottish Public Health Officer című könyve nyomán készült. A rendező Yorgos Lanthimos már 2009 óta készült a megfilmesítésre, ekkor vette fel a kapcsolatot a szerzővel is.

 

2


Az idős skót író még áldását adta Lanthimosnak a filmadaptáció terveire, de a kész művet már sajnos nem láthatta, mivel 2019 végén elhunyt.

 

3


A film története Bella Baxter fantasztikus fejlődését meséli el egy sosemvolt viktoriánus korban. A fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, Dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe. Felnőtt testben létező újszülött elmeként Bella vágyik a tudásra és szomjazza a világ dolgait, így elszökik Duncan Wedderburnnel, a dörzsölt és züllött ügyvéddel, s ketten együtt kontinenseken átívelő, szélsebes kalandra indulnak. Korának előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett.

 

4


A görög rendező, Yorgos Lanthimos a következő filmeket nevezte meg fő ihletforrásként a Szegény párák készítése során: A nap szépe (1967), Az ifjú Frenkenstein (1974), És a hajó megy (1982), Drakula (1992).

Jórgosz Lánthimosz görög rendező, producer, valamint Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo és Ramy Youssef amerikai színészek, miután Lánthimosz átvette a legjobb vígjáték vagy zenés film kategória díját a Szegény párák című vígjátékért, illetve Stone a kategóriában nyújtott legjobb női alakításért a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben 2024. január 7-én. Forrás: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

 

5


A Szegény párák költségvetése 35 millió dollárra, azaz mintegy 12 milliárd forintra rúgott.

 

6


A film forgatása teljes egészében Magyarországon zajlott. Mindent filmstúdió műtermeiben vettek fel, óriási épített-festett díszletek között, legyen szó akár londoni házról, párizsi utcáról, vagy tengerjáró hajó fedélzetéről.

 

7


Emma Stone haja egy véletlennek köszönhetően lett fekete a filmben. Az eredeti elképzelés sötétbarna lett volna, de a fodrásza véletlenül összekeverte a színeket, amikor befestette az eredetileg szőke Stone haját. A film alkotóinak azonban annyira megtetszett a kissé természetellenesnek, épp ezért a történet szürreális világába illőnek tűnő fekete, hogy megmaradtak annál.

 

8


A filmben számos szexjelenet is szerepel, és a rendező fontosnak tartotta, hogy ezeket mindenféle prűd félrenézés nélkül mutassa meg. Ehhez partnerre talált Emma Stone-ban, aki igent mondott minden javaslatára azzal a felkiáltással, hogy „Persze, hiszen Belláról van szó!".

Emma Stone a Szegény párák című filmben nyújtott alakításáért kapott, a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjjal Forrás: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

 

9


Az erotika nem csak a szexjelenetekben érhető tetten, hanem a díszletekben és jelmezekben is. A figyelmesebbek kiszúrhatnak például a háttérben pénisz alakú ablaknyílásokat, vagy vaginára emlékeztető ruhamintákat is.

 

10


A fiatal orvost játszó Ramy Youssef egy temetkezési vállalkozónál igazi holttesteken is gyakorolta azt, hogy milyen technikával dolgoztak az 1800-as évek műtétei során.

 

11


A főhősnőt életre keltő tudóst alakító Willem Dafoe minden forgatási napot hajnali három órakor kezdett, mivel az arcára kerülő maszkot négy órán át tartott feltenni, és két órán át levenni.

 

12


A Bellát elcsábító amorózó ügyvédet az a Mark Ruffalo játssza, akit eddig nem igazán ilyesfajta szerepekben láthattunk. A színész sokáig gondolkodott is, hogy elvállalja-e a filmet, de végül úgy gondolta, 55 évesen valószínűleg most van utoljára esélye ilyen kalandra, és különben is kissé unja már az eddigi Mark Ruffalo-imidzset.

 

13


Épp emiatt Mark Ruffalo a forgatáson sokat bizonytalankodott azzal kapcsolatban, hogy jó-e az, amit csinál, és többször viccelődött azzal, hogy ki fogják rúgni a filmből. Willem Dafoe kieszelt egy átverést ezzel a kapcsolatban: a szintén budapesti stúdióban forgató Oscar Isaac-et beszervezte egy találkozóra, ahol komoly arccal sajnálkozva elmondták Ruffalónak, hogy Isaac lesz az utódja a filmben.

 

14


A film díszbemutatója 2023-as velencei fesztiválon zajlott, óriási sikerrel. Az amerikai mozik 2023. december 8-tól vetítik, a magyar filmvásznakra január 25-én érkezik meg.

 

15


A Szegény párák számos egyéb elismerés mellett a velencei filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt, a Golden Globe-gálán hét kategóriában volt érdekelt, amelyek közül kettőben (Legjobb vígjáték/musical, Legjobb női főszereplő) diadalmaskodott is. Ennek megfelelően az idei Oscar-gála egyik fő esélyeseként is emlegetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.