Noha már korábban is szájtátva figyeltük, hogy az őrült koncepcióként berobbanó GR Yaris, az utcai raliautó debütálása miképp zajlik, majd tesztre is fogtuk, ám ezúttal még feljebb helyezte a lécet a Toyota, hiszen a versenyautó miatt az utcai modell frissítésére is sort kellett keríteni. A japánok persze még tovább fezsítették a húrt, hiszen erősebb és minden tekintetben potensebb lett az újdonság.

Külön érdekesség, hogy immáron gyors automataváltó opciója is bekerült a lehetőségek közé. Ettől eltekintve az alapmodell az utolsó kézi váltós autók sportmodellek egyikre a GR Corolla és a GR 86 mellett. Az újdonság legfontosabb eleme tehát az új, 18 kg pluszt jelentő nyolcgangos automataváltó, amit a japánok csak Direct Automatic Transmission néven emlegetnek.

Első blikkre fura lehet a szögletes, sprőd műszerfal

A szerkezet a leggyorsabb kapcsolási sebességre optimalizálva került kialakításra, mi több, a váltási logika, vezérlés a kőkemény pályás használatra lett tervezve. Noha nem duplakuplungos szerkezetről van szó, ne legyen kétségünk, hiszen a ZF 8HP már több autóban is bizonyította, hogy a bolygóműves automaták milyen sebesek tudnak lenni. A márka a Super Taikyu hosszútávú versenyen tesztelte egyébként a váltót, de a Japan Rally Championship-ben is bevetették tesztelési céllal.

Persze egyéb területeken sem maradt előrelépés nélkül a legpotensebb Yaris, amihez egy kifejezetten pályás használathoz tervezett Circuit csomag is elérhetővé vált. Utóbbi fejlesztett hűtő rendszert, extra hűtőt, vízpermetes intercooler kiegészítő hűtést, valamint áttervezett szívórendszert tartalmaz. Az automataváltós modellek a váltóhoz is külön hűtőt kapnak. Ezek a hűtők láthatóak egyébként a jelentősen módosított fronton.

Igazán páratlan utcai modell a Toyota kisautója

Tovább nőtt a vázszerkezet csavarodási merevsége, ahogy a futómű bekötési pontokat is megerősítették – mindez a háromhengeres turbómotor teljesítménynövekedéséhez szükséges körítés. Módosították a szelepek alapanyagát, de reszeltek a változó szelepvezérlésen is, mi több, a közvetlen befecskendezéses rendszer is nagyobb nyomáson üzemel. Könnyebbek a dugattyúk, mi több, a levegő nyomásszenzorokat is cserélték.

Ennek eredménye, hogy az 1,6-os, háromhengeres turbómotor immáron 300 lóerőt tud 6500-as fordulatnál, míg maximális nyomatéka 370-ről 400 Nm-re nőtt. A motor mellett további változás, hogy a sofőr 25 mm-rel alacsonyabban ül, ami a súlypont tekintetében jelent pozitív változást.

Jelentősen erősödött a kis háromhengeres

A technika mellett vizuálisan is frissült a modell, úgy kívül, mint belül. Egyértelműen agresszívabbá vált az összkép, kifejezetten raliautós a látható hűtőrendszer. Az utastérben a műszerfal vonzza a tekintetet, amely első pillantásra kicsit túl egyszerű, túl baltával faragott lett, ám a Toyota célja ezzel pont, hogy a raliautós miliő erősítése volt. A műszercsoportot immáron digitális, 12,3 colos egység váltotta. Vélhetően ezeket a fejlesztéseket a GR Corolla is megkapja majd, ám arra még bizonyosan várnunk kell.