Zenei fesztivál Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2024 © Átlátszó Hang

2024.01.06., szo. -
2024.02.02., p.

Liszt Ferenc Zeneakadémia

Nyitókoncert - Zafraan Ensembles

A 2024. évi Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncertje
A koncert előtt, 18:00-18:45 között Horváth Balázs zeneszerző, a fesztivál alapító kurátora beavató beszélgetést tart, amely a koncertre szóló jeggyel látogatható.

MŰSOR:
Iñigo Giner Miranda: Een beetje licht
Romitelli: Domeniche alla periferia dell’impero
Claire-Melanie Sinnhuber: Tracasseries
Elena Mendoza: Die Macht der Gewohnheit
Francesco Filidei: Esercizio di pazzia II
Clemens Hund-Göschel: Thinking within strict limits
Bajnok Ádám: Пикник (Piknik) - ősbemutató

A hangszeres zenélést különböző nyelveken, különböző igékkel írják le. Franciául a "jouer d'un instrument" a játékosságra helyezi a hangsúlyt, a meglepetésre rezonál, egy alternatív világ jön létre, az előadó átmenetileg megállapodik egy alternatív rendszerben a többi játékossal, mely megfelel a rendszer saját logikájának. Ez valami csak rövid ideig létezik, de mindig fejlődik, továbbél. Az olasz "suonare uno strumento" a hangzást, mint összetevőt hangsúlyozza: egy tárgy életre kel, megvan a maga karaktere, mi csak serkenteni tudjuk. A hangszer vibrálni kezd, és megtölt minket a hangjával. A spanyol kifejezés a zenélésre a "Tocar un instrumento". Itt az érintésről van szó, és emellett érzésről, közelségről is. Valami tapintással keletkezik, mintha agyaggal dolgoznánk. (Németül a "Ton" szó egyszerre jelenthet zenei hangot és agyagot is). A „zeneélés” kifejezésnek ez a háromoldalúsága adja a 2024-es Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál különleges nyitókoncertjének alapját. Minden kompozíció kreatívan foglalkozik a játékos találékonyság, a hangzás és a fizikai folyamatok összjátékával.

Az est zárásaként felkértük a berlini magyar zeneszerzőt, Bajnok Ádámot, hogy írjon egy új darabot. A cím a Sztrugackij testvérek Piknik az árokparton c. kisregényére utal, amin a Tarkovszkij-féle STALKER is alapul. A szerzőt a disztópia zenei bemutatása, illetve a filmben is felbukkanó izgalmas világ, a benne lévő (többnyire borzalmasan veszélyes) anomáliák (pl. lidérckocsonya, tüzes pihe, szúnyogpilis) leírása mozgatta meg, melyekhez hasonlatos komplex, volatilis, folyton változásban lévő, hibridizált hangi képződményeket komponált. A műben elektronikus hangokat is hallhatunk, lehetőséget teremtve a hagyományos koncertélmény kiegészítésére.

A németországi Zafraan Ensemble zenéje a társadalom és a mai valóságunk minden oldalára reflektál. A többi művészeti ággal kombinálva a Zafraan a környezetünket figyeli, kutatja és dolgozza fel: az embereket, az eseményeket, az természetet és technológiát, napjaink normalitásait és abszurditásait.

vissza