focivilag

Hello Szuperliga

4 perces olvasási idő

A sportsajtó most attól hangos, hogy az Európai Bíróság zöld utat adott a Szuperligának és jogellenesnek ítélte, ha az UEFA vagy a FIFA szankcionálna emiatt csapatokat.

Andrea Agnelli álma volt a Szuperliga melyet 2021-ben jelentettek be, és minden bajnokság top csapata a részese volt. Ám a szurkolói felháborodások, és az UEFA fenyegetései miatt szinte minden egyesület kilépett és amilyen gyorsan és megjelent, annyira hamar szét is esett a próbálkozás.

Csak a Real, Barca és természetesen a Juventus maradt a tagja a versenysorozatnak, viszont az  Öreg Hölgy is elkezdte a kilépést, ami az UEFA-val kötött megegyezés része volt, a tavalyi pénzügyi botrányok miatt, amibe Agnelli belebukott. Azonban hivatalosan még nem zajlott le a kilépési folyamat, így papíron még mindig a Szuperliga tagja a Juventus is.

A mostani hírnek amiatt van jelentősége, mert amikor megjelent a Liga, akkor az UEFA és a FIFA minden csapatot, akik indulni akartak a Szuperligában, azzal fenyegették, hogy kizárják őket a tornáikról. Azonban az Európai Bíróság kimondta, hogy ez jogellenes és nem tehetnek ilyet. Tehát már semmi nem állhat a Szuperliga elé. VISZONT!! A hír óta egyre csak nő azon csapatok száma, akik felszólalnak a Szuperliga ellen és kimondják, hogy nem kívánnak csatlakozni hozzájuk. Eddig egyedül a Napoli nyilatkozta, vagyis a tulaj De Laurentiis, hogy nyitottak az újítás felé. Tehát hiába a győzelem a bíróságon, nagyon úgy néz ki, hogy egy új forradalmi kupasorozatra még várni kell. 

Na de miért alakult meg egyáltalán a Szuperliga?

A Bajnokok Ligája és maga a futball népszerűsége folyamat növekedett az elmúlt években, ami azt eredményezi, hogy egyre több bevétel termelődik, ami viszont azzal jár, hogy a költségek is növekednek. Nemzetközi sikeresség egyre fejlettebb infrastruktúrát igényel, és az ehhez szükséges a játékosok fizetési igényei is folyamat növekednek. Tehát azok a csapatok akiknél elmaradnak a BL vagy EL győzelmek, azok egyre jobban csak leszakadnak a riválisoktól.

A Szuperliga ezt a leszakadást szeretné áthidalni, megakadályozni, azzal, hogy a résztvevő klubok azonosan és jobban vannak díjazva, mint a Bajnokok Ligájában. Amelyik csapat belép, az onnan nem eshet ki, tehát a bajnokságbeli helyezés nem befolyásolja az indulást. A Juventusnál épp most tapasztaljuk meg mennyire megvisel egy klubot pénzügyileg, ha csupán egy évet kihagy a nemzetközi tornákból.

Hogy épül fel és hogyan zajlik a lebonyolítás?

Összesen 64 csapat alkotja a mezőnyt, és 3 divízió van. “Első osztály” a Sztár (Star), “második” az Arany (Gold) és “harmadik” a Kék (Blue) elnevezést kapta és ezekből az osztályokból lehet kiesni és feljutni. Ez alkotja a csoportkört, ami így úgy nézne ki mint egy nagy globális bajnokság. Minden csapat 14 meccset játszik, hetet otthon hetet pedig idegenben, aztán jön az egyenes kieséses szakasz. Az egész lebonyolítás lényege, hogy igazságosabb, kiegyenlítettebb legyen, és ne mindig  ugyanaz a 3-4 csapat legyen a győztes. 

Egyelőre így áll a Szuperliga. Megvan a lebonyolítás menete, megvan a szponzor, viszont hiányoznak azok, akik nélkül nincsen bajnokság, a csapatok. Összességében azt lehet mondani, hogy a kezdeményezés az egyesületeknek jó, mivel a bevételek nagy részét nem rakja el a torna szervezője (UEFA, FIFA) így olyan klubok is tudnának profitálni belőle, akik ritkán jutnak túl a csoportmeccseken. Azonban feljön a foci nagy problémája, a múlthoz való ragaszkodás. 

A labdarúgásban gyakran lehet tapasztalni, hogy makacsul kapaszkodnak a régi szabályokba és ritkán újítanak, vagy nagyon nehezen. VAR egy nagyon jó példa. Hiába fejlődik minden évben a technika és hiába alkalmaznak az összes sportban valamilyen technológiai újításokat, hogy segítse a játékvezetőket, a fociban a játék részeként tekintettek a bírói tévedésekre. Majd végre bevezették a VAR-t, viszont nem hogy segített de inkább rontott a játékon, és még több kérdést vetett fel a nézőkben, hogy mit és miért fújnak be. A Szuperliga is hasonló cipőben járhat, nagyon új és félnek az emberek, hogy a régi eufóriát és az ikonikus momentumokat elveszítik ezáltal, amit a BL adott. A legtöbb klubvezető (és szurkoló is) konzervatív és nagyon kapaszkodnak a múltba, pedig minden megvan ahhoz, hogy modernebb és élvezhetőbb legyen ez a sportág. Igen a Bajnokok Ligája egy rendkívül különleges kupasorozat és rengeteg szép emléket adott már a rajongóknak. De valljuk be, nincsenek már olyan “csodák”, hogy Porto a Monacoval játssza a döntőt, hogy a Liverpool, aki 5. a Premier Leagueben 0-3-ról fordítva hódítja el a serleget. Mert manapság ahhoz megy a kupa, aki a legtöbb tőkét rakja a csapatba, aki a legjobb fizetést adja a játékosoknak és ezek olyan dolgok amikkel csak akkor tudsz versenyezni, ha minél jobban szerepelsz, vagy jön egy külföldi befektető, aki hirtelen rengeteg pénzt rak a csapatba. 

A Szuperligának nem az a célja, hogy elvegye a drukkerektől a BL emlékeket, vagy hogy saját bajnokságot indítsanak azoknak, akik ritkán nyerik meg. Az a célja, hogy kiegyenlítettebb és igazságosabb legyen a foci világa és ne csak olyan klubok fejlődjenek, akiket megvesz egy arab sejk.