Blogzine

Nyugat-Európában már trend a felhő-visszatelepítés, Magyarországon még most ismerkednek vele

A felhő költségek kiszámíthatatlansága, valamint a GDPR és más, hasonló törvényi szabályozásoknak való megfelelés egyre inkább aggasztja a felhő-szolgáltatásokat igénybe vevő vállalatokat Európában. A helyzet megoldását sokan a biztonságuk, a rugalmasságuk, a teljesítményük megőrzése érdekében az adataik, alkalmazásaik és a szolgáltatásaik visszaállításában látják a felhőből a helyi vagy privát infrastruktúrákba.
A felhő repatriálás már komoly opcióként szerepel a vállalatok jövőbeni IT stratégiájában. A Nutanix Enterprise Cloud Index szerint a cégek 85%-a küzd a nyilvános felhő magas költségeivel, amelyeknek közel fele (46%) azt tervezi, hogy a következő egy évben legalább néhány alkalmazást helyben lévő adatközpontokba költöztet, hogy mérsékelje a felhővel járó költségeit. Ez alól Magyarrszág sem kivétel. Nálunk is érezhetően ébredezik az érdeklődés felhő repatriálás iránt.

Az idén január óta Magyarországon is professzionális szolgáltatást nyújtó, a felhő repatriálására és hibrid megoldásokra szakosodott vezető hostingszolgáltató, a vshosting~ úgy látja, hogy a vállalatok választhatják a nyilvános felhőből történő teljes infrastruktúra-átvételt és a hibrid megoldást is, amely a nyilvános felhőt és a privát infrastruktúrát kombinálja. Utóbbi tűnik optimálisabbnak, amit a Nutanix Enterprise Cloud Index előrejelzése is alátámaszt. Eszerint az egyetlen nyilvános felhőszolgáltató által biztosított infrastruktúra-használat a következő 1-3 évben csaknem a felére fog csökkenni, míg a hibrid megoldások várhatóan 73%-kal fognak növekedni. A hibrid esetében az érzékeny adatok tárolhatóak helyben, szigorú biztonsági protokollok mellett, míg a kevésbé szenzitívek maradhatnak a felhőben. Ez az elrendezés hatékonyabb a cégek számára, mert naprakészen ellenőrizhetik, hogy hol, hogyan tárolják és dolgozzák fel adataikat.
“A felhő-visszatelepítés főleg azoknak a közepes méretű vállalatoknak jelent megoldást, amelyeknek az igényei túlnőttek a felhőszolgáltatások keretein, de jelentősebb költségoptimalizálásra is törekednek az IT kiadásaik területén.” – fejtette ki David Lintimer, a vshosting~ kereskedelmi igazgatója.

A felhőre való áttérés kezdetben a költségek csökkentését szokta eredményezni a vállalatoknál. Viszont a forgalmuk növekedésével az adataik mennyisége nő és vele együtt a rugalmas teljesítmény, a színvonalasabb szolgáltatási környezet iránti igény is, ami természetesen a kiadásaik emelkedésével jár. Ezt a pénzügyi kiszámíthatatlanságot, hogy mikor, mennyivel kell többet fizetni a nyilvános felhőben egyre inkább szeretnék a vezetők megelőzni, vagy elkerülni és ez utat nyit számukra a felhő visszatelepítés, vagy a hibrid megoldásokra való áttérés előtt.

A felhő repatriálását fontolgató vállalatoknak alapos elemzést kell végezniük arról, hogy ez a lépés támogatja-e a hosszú távú céljaikat. A tervezés és a széles körű tesztelés kritikus jelentőségű az esetleg problémák minimalizálása érdekében. Továbbá fontos annak a biztosítása is, hogy a helyi infrastruktúra képes legyen támogatni a jövőbeli növekedést és változásokat a biztonsági, szabályozási követelmények maximális teljesítése mellett.

Megosztás