Blogzine

Autótörténeti korszak ér véget és kezdődik a Ford kölni gyárában

Két milliárd dolláros befektetéssel elektromos autókat gyártó európai központtá alakítja át kölni gyárát a Ford, ahol korábban olyan modellek készültek, mint a Taunus, a Capri vagy a Fiesta – olvasható a flottakezeléssel és hosszú távú gépjármű bérlettel foglalkozó Next Autó honlapján.
A kölni gyár lesz az első a vállalat globális termelési hálózatában, mely szén-dioxid-semleges lesz annak köszönhetően, hogy a Ford helyi energiacégekkel kötött megállapodásokat a megújuló villamos energia és a biometángáz szállítására, míg a hőt egy közeli hulladékégetőből származó gőz formájában biztosítják. A kölni üzem évi 250 000 elektromos autó legyártására lesz alkalmas.

A Fiestával véget ér egy korszak a Ford életében

Kölnben a Ford korábban a Fiesta kisautót készítette. A Fiesta 1976-ban debütált, és számos sikeres szériát élt meg, de a szigorodó kibocsátási normák magas költségszintje a drágább, magasabb profithányaddal eladható járművek gyártása felé tereli az autóipart – ennek a folyamatnak az egyik áldozata a Fiesta is. A Fiesta megszüntetésével a Ford egyben ki is vonul a kisautók európai szegmenséből – olvasható a Next Autó írásában.

A jövő az elektromos Explorer SUV

Az Explorer SUV teljesen elektromos kivitelének gyártása még idén megkezdődik a németországi gyárban, az új modell kiszállításai 2024 elején indulnak majd.

Az Explorer maga is új korszakot nyit a vállalat történetében, az elektromos modell ugyanis a Volkswagen-csoport MEB platformjára épül, és olyan – ugyanezen platformon alapuló – modellek ellen fog versenyezni, mint például a VW ID4 vagy a hamarosan megjelenő Cupra Tavascan.
Az Explorert később egy úgynevezett sportos crossover modell is követi majd ugyanezen a VW által szállított EV platformon.

Megosztás