Blogzine

Közösségi finanszírozásból adja ki közös kötetét két vasi művész

A „Tócsába dobbantok” címmel hamarosan megjelenő alkotás a szombathelyi Mód Petra Diána és a vasvári Kiss Lajos közös munkája. A könyvkiadás költségeinek előteremtésére közösségi kampányt indítottak, ami a napokban sikeresen zárult.

A Brancson, az első magyar közösségi piactéren, ami a Kickstarterhez és Indiegogóhoz hasonlóan platformot nyújt ötletek közösségi finanszírozásához, indítottak kampányt a „Tócsába dobbantok” verseskötet szerzői a kiadás anyagi hátterének előteremtésére. A felület összeköti az ötletgazdákat a vásárlókkal, akik támogatásukért cserébe exkluzív termékekhez juthatnak hozzá. Az oldalon az elmúlt 6 hónapban már 11 kulturális célú kampány érte el a kitűzött célt, a fotóalbum-kiadástól a mozifilmen át az építészeti útikönyv megjelentetéséig, az alkotások előfinaszírozására csaknem 28 millió forintot költöttek a vásárlók. Most Mód Petra Diána és Kiss Lajos kampánya is sikeresen zárult.

A kötetben képekkel, akvarellekkel illusztrált verseket, aforizmákat olvashatunk, pont, mint egy füves könyvben. Egy vasvári (Kiss Lajos) és egy szombathelyi (Mód Petra Diána) művész első közös projektje kapott a kampány ideje alatt közösségi támogatást, a könyv azoknak szól, akik értékelik a színek és szavak szimbiózisát. Közös kötetükben mintegy száz vers és aforizma kap helyet, s ötven akvarell. Egyes versek és képek valósággal összekapaszkodnak, közös alkotásként jelennek meg.

A versek „felelőse”, Kiss Lajos tanító Gersekarátról, aki állandó tagja a négy évtizede muzsikáló, dél-amerikai zenét játszó Los Andinos együttesnek. Mód Petra Diána Szombathelyen, az Oladi Általános Iskolában tanít vizuális kultúrát felsős diákoknak.
„Doboszlai Szominik”-ről, „Majrá, hagyarok!”-ról is versel Kiss Lajos, a két művész könyve csupa-csupa ehhez fogható játék. A költő munkásságának alapvető motívuma a tájlíra és az otthonszeretet megjelenése, ugyanezek az alapjellemzői Mód Petra Diána képeinek is. Egymást ösztönözik alkotásainkkal. Ha egyikükben éppen nincs elég motiváció, a másik kelti életre ötleteivel.
A „Tócsába dobbantok” kiadására több mint 1 millió forint gyűlt össze, az alkotók ígérete szerint a vásárlók jövő márciusban foghatják a kezükbe először a verseskötetet.

A kötet kiadását a Vesszőparipa Kiadó vállalta el.

Megosztás