Mítosz vagy valóság? A bor 5 hatása a szervezetre

A bor az emberiség történetének egyik legősibb és legkülönlegesebb itala. Egy jó minőségű ital kiváló meglepetés lehet bárkinek, a vacsorával egybekötött borkóstoló pedig remek élményajándék szeretteink számára. Számos mítosz kering a bor pozitív hatásairól, ugyanakkor mindannyian tisztában vagyunk az alkoholfogyasztás veszélyeivel. Hol van tehát az igazság? Valóban jót teszünk a szervezetünkkel, vagy ezekkel az állításokkal csak önmagunkat nyugtatjuk meg? Az alábbiakban ennek járunk utána. (x)

Borkalauz

Mielőtt rátérnénk a bor szervezetre gyakorolt hatásaira, ismerkedjünk meg alapszinten annak fajtáival.

bor

Vörösbor

A vörösbor az ínyencek itala. Mindig kékszőlőből készül, és előállítása során az erjesztéshez nem távolítják el a szőlő héját, ez adja a bor színét. A kékszőlő héjában a színanyagon kívül tanninok is megtalálhatók, mely vegyületek eltérő karaktert biztosítanak a különböző vörösboroknak. A hűvösebb klímán termő, vékonyabb héjú szőlőfajták világosabbak, élénkebbek és gyümölcsösebbek, a meleget kedvelő vastagabb héjú szőlőfajták pedig a szép, mélyebb színű vörösborokat adják.
A vörösbor jól illik a kiadós, vörös húst tartalmazó ételekhez, tésztákhoz.

Fehérbor

Készülhet fehér- és kékszőlőből is, itt azonban az erjesztés előtt a szőlő héját, a magokat eltávolítják, csak a tiszta szőlőlevet használják fel. Általában üdébb, friss ízek jellemzik, hangsúlyosak a gyümölcsös jegyek, mint a citrusfélék és a csonthéjasok. A hidegebb éghajlaton termő szőlőből készített fehérbor gyakran magasabb sav-, viszont alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkezik.
A fehérborok a könnyebb ételekhez, halakhoz, salátákhoz illenek elsősorban.

Rosébor

Rosé gyakorlatilag bármelyik kékszőlőből készülhet, a gyümölcs héja azonban csak nagyon rövid ideig, néhány órán keresztül érintkezik az erjedő musttal, ez adja a jellegzetes színárnyalatot. Míg a rosé színében – és ízében – a vörösborokhoz áll közel, karakterében inkább az élénk, lendületes fehérborokra hasonlít.

Milyen hatással lehet a bor a szervezetre?

A borok – elsősorban a vörösborok – antioxidánsokban gazdagok, ezek pedig gyulladáscsökkentő, lipidszabályozó hatással rendelkeznek. A rezervatrol egy természetes antioxidáns, ami a szőlőhéjban található, és számos pozitív tulajdonsága van: csökkenti a stresszt, a rák és a szívbetegségek esélyét is. Vannak azonban ellenérvek is: egyes álláspontok szerint azok, akik mérsékelt mennyiségben isznak vörösbort, általában egészségesebb életmódot is folytatnak, így az eredmény ennek köszönhető.

Természetesen nagyon fontos az egyensúly: minél több vörösbort iszunk, annál több antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, a mértéktelen alkoholfogyasztás azonban több hátránnyal jár, mint előnnyel. Meg kell találni tehát azt a mértéket, melynek esetében inkább a pozitív hatások érvényesülnek.

A bor és a koleszterin

Szervezetünkben a lipoproteinek felelnek a koleszterin szállításáért a véráramban. Egyes kutatások eredménye szerint a vörösbor hozzájárulhat ezen lipoproteinek szintjének csökkentéséhez, ennek következménye pedig a HDL, a nagy sűrűségű lipoprotein (vagy jó koleszterin) szintjének emelkedése, valamint az LDL, az alacsony sűrűségű lipoprotein (vagy rossz koleszterin) csökkenése.

A bor és a szív

Az egészséges szívműködés és a mérsékelt vörösborfogyasztás közötti kapcsolatot évek óta vizsgálják, a legtöbb kutató általános következtetése pedig az, hogy az ital pozitív hatással lehet a szívkoszorúér-betegségekre. Természetesen mi magunk sem szeretnénk senkit a mértéktelen alkoholfogyasztásra ösztönözni: nemtől, testsúlytól és számos egyéb tényezőtől függően napi 1-2 pohár bor lehet az a mérték, ahol még a pozitív hatások érvényesülnek.

Mivel az antioxidánsok gátolják a koleszterin lerakódását, így segítségükkel megelőzhető az érszűkület és az ebből adódó komolyabb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

A bor és az immunrendszer

A borban található flavonoid antioxidánsok segíthetnek abban, hogy szervezetünk ellenállóbb legyen a vírusokkal szemben, az ital azonban ezen kívül is számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: a cink, a magnézium, a kálium és a vas mind erősítik az immunrendszert, a kálcium pedig még a csontritkulás kockázatát is csökkentheti.

A bor és a daganatos betegségek

A vörösbornak lehetséges pozitív hatásai közé tartozik a harc a daganatokkal szemben, hiszen a benne lévő antioxidánsok védik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. Itt is kiemelendő a rezveratrol, mely lassíthatja a daganatos sejtek növekedését, terjedését, így hatékony lehet bizonyos rákos megbetegedések esetén. Ebben az esetben is hangsúlyozni kell azonban, hogy a túlzott alkoholfogyasztás éppen ellenkező hatással járhat, mivel növeli a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A bor és az életminőség

A mértékletes borfogyasztásnak számos olyan egyéb pozitív hatása van, mely a kiegyensúlyozott, stresszmentes életet segíti elő. Növeli az étvágyat, gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, így segíti a salakanyagok távozását a szervezetből. A bor az antioxidánsoknak köszönhetően táplálja a bőrt, növeli annak rugalmasságát. Értágító hatása segíthet fejfájás esetén, és egyes kutatások szerint a depresszió leküzdésében is szerepet játszik. Egy üveg közösen elfogyasztott, jó minőségű vörösbor a kapcsolatunkra is pozitív hatással lehet, egy vacsorával egybekötött borkóstoló tehát kiváló élményajándék az ünnepek közeledtével.

A mértékletesség a lényeg!

Ahogy láthatjuk, nem csupán mítosz az, hogy a borfogyasztásnak számos pozitív hatása lehet. Nem tudjuk azonban elégszer hangsúlyozni, hogy ez kizárólag akkor van így, ha mértéktartók vagyunk! Az alkoholizmus korunk egyik népbetegsége, mely amellett, hogy számos komoly egészségügyi probléma előszobája lehet, a családi életünket is veszélybe sodorja. Figyeljünk tehát oda arra, hogy alkalmanként 1-2 pohárnál többet ne fogyasszunk, így a bornak csakis a pozitív hatásait érzékeljük majd.

Partner tartalom (x)

Forrás: Napidoktor.hu