Blogzine

Miért fontos a SEO a magyar kisvállalatok számára?

Ha valamit tudunk a kisvállalatok vezetőiről, az az, hogy rendkívül elfoglalt emberek.
Kovács Dávid online marketing szakértő elárulta, hogy bár a kisvállalatok vezetői sokszor elismerik a keresőoptimalizálást (SEO) fontos marketingtaktikaként, a legtöbben nincsenek tisztában azzal, vagy nem áll rendelkezésükre a szükséges tudás és kapacitás, hogy mindent elvégezzenek a weboldaluk optimalizálása érdekében.
Ugyanakkor a legtöbb kisvállalkozásnak korlátozott az online marketing költségvetése. Ezért is olyan értékes a SEO kisvállalkozások számára, hiszen, aki használja az ismeri az ezzel járó előnyöket.
Ebben a cikkben néhány SEO tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetik a kisvállalkozások organikus forgalmának maximalizálását.

SEO előnyei a kisvállalkozások számára

A kisvállalkozások számára a SEO igen hatékony eszköz lehet, mégis kevesen alkalmazzák.
Íme néhány statisztika, amelyek bemutatják a SEO előnyeit:
– A keresők kevesebb mint 1%-a kattint a Google találatok második oldalára (Forrás: Backlink). Tehát a találati lista első oldalán való megjelenés kritikus.
– A SEO megkeresések 14%-os zárási arányt mutatnak (Forrás: HubSpot)
– A Google a keresőmotorok világ piaci részesedésének több mint 90%-át birtokolja (Forrás: Statcounter).
– Az összes weboldal forgalom 53%-a organikus keresésből származik (Forrás: BrightEdge).
– A weboldalak 90%-ra nem érkezik organikus forgalom a Google keresőből (Forrás: Ahrefs).

Bármely iparágban is tevékenykedik a vállalkozás, vagy bármilyen milyen méretű a vállalkozás jelenleg, a fogyasztók minden nap aktívan keresnek olyan szolgáltatást vagy terméket, amit az adott vállalkozás nyújt ügyfeleinek.
A keresőmotorok (mint a Google) az egyik legjobb módja annak, hogy ezek a vállalkozások elérjék ezeket potenciális ügyfeleket.

SEO tippek kisvállalkozások számára

Most, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mit jelenthet a SEO a kisvállalkozások növekedésének szempontjából, nézzük meg, hogy mi az az első lépés, ami segíthet a forgalom növekedésben.
A SEO első pillantásra bonyolult lehet, hiszen közel 200 rangsorolási faktort vesz figyelembe a Google, amikor egy rangsorol egy weboldal. Azonban a kisvállalkozásoknak érdemes figyelembe venniük ezeket a tippeket és elveket ha forgalmat és bevételnövekedést akarnak realizálni.
Természetesen senki nem várja el egy vállalkozótól, hogy mindent tudjon.
Ezért egy SEO tanácsadás igazán hasznos lehet azoknak a vállalkozásoknak, akik a folyamatokat fel akarják gyorsítani, hiszen egy tapasztalt tanácsadó rávilágíthat olyan rendszerszintű hibákra, amik gátolják a weboldal organikus forgalom növekedését.
Most pedig nézzünk meg néhány bevált tippet, amik hasznosnak lehetnek a kisvállalatok számára.

Weboldal építés SEO alapján

Az egyik ok, amiért a kisvállalkozások küzdenek a SEO-val, az az, hogy a weboldalukat nem a keresőoptimalizálás elvei alapján építették fel. Lehet, hogy jól néz ki a weboldal, de ha nem helyesen van strukturálva, nincsenek használva kulcsszavak, és nincsenek erős, oldalra mutatók linkek, akkor nem várhatjuk el a keresőtől, hogy forgalmat tereljen rá.
A weboldal építésekor fontos egy optimalizált struktúrát kialakítani, hogy a keresőmotorok robotjai megfelelően be tudják járni és indexelni az oldalakat. Ha a weboldal már elkészült, akkor meg kell nézni, hogy a felépítés logikusan lett e elkészítve illetve azt, hogy a fontos oldalakat egy kattintással el lehet e érni.
Emelett pedig ügyelni kell arra, hogy a hibás oldalak (404) eltávolításra kerüljenek mind a weboldalon mind pedig a kereső találati listájából. Az ilyen hibás linkek károsak lehetnek és negatívan befolyásolhatják a weboldal teljesítését
Fontos továbbá, hogy a weboldal mobilbarát legyen és gyors letöltési sebességgel rendelkezik. A mobilbarát és gyors weboldal nemcsak javítja a felhasználói élményt, hanem hozzájárul az SEO eredményekhez is.

Kulcsszókutatás készítés

A kulcsszókutatás az egyik legfontosabb része annak, hogy ingyenes forgalmat tereljünk egy weboldalra. A weboldal tartalmát úgy kell felépíteni, hogy olyan kifejezéseket használunk a tartalomban, amire az emberek keresnek a Google keresőben.
Minél magasabb pozíciót érünk el az adott kifejezéssel a találati listában, annál valószínűbb, hogy megtalálják a potenciális vásárlók vagy ügyfelek, akik a termékeket, szolgáltatásokat vagy kapcsolódó témákat keresik a keresőmotorokban.

Meta adatok optimalizálása

A következő lépés a keresőoptimalizálásban az, hogy minden oldal optimalizálva legyen a felkutatott kulcsszavak alapján. Más szóval, optimalizálni kell a címeket, meta leírásokat és a szöveges tartalmat minden oldalon.
Minden oldalnak egyedi meta leírást és címet kell kapnia. Fontos, hogy a meta leírás ne haladja meg azt a hosszt, amelytől Google elkezdi levágni őket a keresési eredményekben, és arra ösztönzi a felhasználókat, hogy kattintsanak a weboldaladra.

Tartalomnaptár készítés

Ha elkészültek a termék vagy szolgáltatás oldalak szöveges tartalmai és beállításai, akkor jöhetnek a blogbejegyzések. Ezekhez javasolt készíteni egy tartalomnaptárt, amit minden hónapban követni tudunk.
Nem csak alkalmanként kell kitenni egy blogbejegyzést, és remélni, hogy majd érkezik forgalom az oldalra, hanem ezt be kell építeni a havi teendők listájába.
Meg kell mutatni a Google-nek, hogy a vállalkozásnak “tekintélye” és tapasztalata van az adott területen, és ezt folyamatos minőségi tartalmakkal tudjuk elérni. Ezek a tartalmak erősítik a keresőben lévő rangsorolást, emelett pedig a szakmai státuszt is építi.
Mielőtt belevágnál egy SEO kampányba, fontos időt szánni egy legalább hat hónapra szóló tartalomnaptár kialakítására.

Minőségi linképítés

A minőségi linképítés egy másik fontos és egyben elengedhetetlen eleme a SEO-nak.
Alapvetően ezek a visszahivatkozások olyan linkek, amelyek visszahivatkoznak a kisvállalatok weboldalára. Végezhetünk belső linkelést is az oldalak között, például egy blogbejegyzésből egy termékre vagy egy szolgáltatás oldalra.
Azonban a valódi érték a külső forrásokból, linkekből származik.
Ezek a linkek egy olyan jelzést adnak a Google algoritmusnak, hogy ez egy megbízható vállalkozás, akire külsős, minőségi oldalak is hivatkoznak mint referencia. Tehát megbízható és szakmailag felkészült.

Google Cégprofil oldalad használata

A Google Cégprofil oldalának központi szerepet kell játszania minden kisvállalatok esetében – különösen, ha szeretnénk maximalizálni a láthatóságot.
A beállítása nagyon egyszerű és nem igényel technikai tudást vagy komolyabb szakértelmet. Kisvállalkozásként ki kell használni a Google Cégprofil minden elemét mint például a lokáció, képek, videók, vélemények és egyéb beállítások elvégzése.
Bízunk benne, hogy ezek a tippek segítenek a kisvállalkozásoknak kihasználni a SEO által kínált előnyöket. Azonban fontos megjegyezni, hogy a SEO folyamatos munkát igényel, és kitartásra van szükség a hosszú távú eredmények eléréséhez.

Megosztás