Blogzine

Útmutató a megfelelő telefontöltő kábel kiválasztásához

Az okostelefonok folyamatos fejlődésével a telefontöltő módok is állandóan változnak. Mérhetetlenül nagy a kínálat töltőkábelekből is: olyan színben, méretben tudjuk beszerezni őket, amilyenben csak szeretnénk. De ennél sokkal lényegesebb, hogy kialakításukban és műszaki specifikációban kompatibilisek legyenek a készülékünkkel.
Az optimális telefontöltő kábel kiválasztása nem csak egyszerű vásárlási döntés, hanem a mobil hosszú élettartamának és biztonságos használatának alapja is. Cikkünkből megismerheted, milyen szempontok alapján tudsz rátalálni a neked ideális típusra.

Három szempont az optimális döntéshez

Első ránézésre szinte az összes USB-kábel ugyanúgy néz ki, de valójában számos módon eltérhetnek egymástól. Ha szeretnél biztosra menni, a következő szempontok segíthetnek a választásban.

#1 Készülék-kompatibilitás
Elsőre triviálisan hangzik, hogy az USB-kábel kiválasztásakor ügyelni kell a kompatibilitásra, de tekintve, hogy ma már nagyon sok kábelfej hasonlít egymáshoz, egyáltalán nem nehéz hibázni. Ezért az első és legfontosabb, hogy vásárlás előtt ellenőrizd a telefon töltőaljzatát, valamint a töltő csatlakozóját.
Manapság a leggyakoribb csatlakozó fejek között említhetjük az USB minit, a micro USB-t, a legújabb USB C-t, illetve az Apple saját gyártású Lightning-kábelét. (Bár az első két példa mostanra múltbéli szabvány, de régebbi típusú okostelefon esetén megvan rá az esély, hogy a kettő közül lesz szükség valamelyikre.)
Ha kétségeid vannak, hogy neked melyik típusú töltőkábel a megfelelő, csak nyisd fel a telefonod dobozát vagy kattints kettőt a neten! Hamar választ kapsz rá, hogy melyik terméket emeld le a polrcról vagy rakd be az online webshop kosarába.
#2 Töltési teljesítmény
A második szempont már kevésbé egyértelmű, pedig nagy jelentőséggel bír. Ez nem más, mint a kábel töltési teljesítménye, azaz hogy elegendő energiát képes-e leadni a telefonod számára. Mindig nézz utána, hogy a választott kábel rendelkezik-e a készülékedhez szükséges áramellátási képességekkel. A legtöbb eszközhöz elegendő a 25W teljesítményre képes töltőkábel, de biztos, ami biztos alapon a gyors ellenőrzés sosem árt.
Fontos tudni, hogy a legnépszerűbb telefongyártók (például a Samsung, az Apple vagy Xiaomi) mára már szinte mind kifejlesztették egyéni töltési protokolljukat. Emiatt ha nem a márka saját kábelét használod, megvan rá az esély, hogy az általad választott típus valamivel alacsonyabb sebességgel tölti majd a mobilodat. Ennek ellenére működni fog, csak lassabban.
#3 Strapabíróság
Minél tovább működik egy elektronikai tartozék, annál kevesebb kárt teszünk a környezetünkben. Azonban felhasználói szinten sem mindegy, hogy a töltőkábel milyen hosszú ideig képes kiszolgálni igényeinket, ennélfogva érdemes a termék strapabíróságát is szem előtt tartani.
Általában ezt úgy tudod megvizsgálni, hogy mennyire vastag, illetve milyen anyagból készült a vezetéket körülölelő borítás, esetleg találsz-e rajta hajlításvédőt. Költséghatékonyság miatt sok gyártó nagyon vékony huzalozással tervezi meg a kábeleit.
Bár tény, hogy így az áruk is jóval alacsonyabb, de egy mindennap használatos tartozéknál nem érdemes ezen spórolni – a gyenge minőségű kábel rövid időn belül megsérülhet, elszakadhat, megtörhet. Ezért ha biztosra szeretnél menni, jobb, ha elkerülöd a kifejezetten vékonynak tűnő vagy rendkívül olcsó típusokat.

A tudatos vásárló a fenntarthatóságra is gondol

Vásárlási döntéseink egyre inkább figyelembe veszik a társadalmi és környezeti hatásokat is. Ha az új telefontöltő kábeled kiválasztásába is szeretnél tudatosságot csempészni, a döntéshozatal előtt nézz utána a gyártócég működésének és fenntarthatósági referenciáinak!

Megosztás