Blogzine

Mikor érdemes felkészülni a téli autózásra, és elővenni a téli gumikat?

Mivel az idei ősz rendkívül meleg és napos, azt gondolhatnánk, hogy a téli gumira nem is nagyon kell még gondolnunk, és a közlekedésre sem kell még felkészülni. A helyzet azonban az, hogy akiknek idén új abroncsra lesz szükségük, nem árt, ha már most elkezdenek keresgélni, és persze az autó téli felkészítését sem érdemes a végtelenségig halogatni. De mit is értünk az autók téli felkészítése alatt, hogy is érdemes belevágni az új téli gumi kiválasztásába, vásárlásába? A következőkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Az autó téli felkészítéséről

Amikor megérkezik az ősz, érdemes egy kis figyelmet szánni az autónkra, és elkezdeni felkészíteni a hidegebb időjárásra. Amikor reggel már azt tapasztaljuk, hogy belül is párásodik a szélvédő, illetve hűvösebb az idő, akkor érdemes a szélvédő mosófolyadékot télire cserélni, illetve bekészíteni a páramentesítéshez szükséges eszközöket. Emellett érdemes felkeresni a szerelőt, hogy egy általános átvizsgálást végezzen, ellenőrizze, bírni fogja-e járművűnk a téli körülményeket. Az izzók állapotának ellenőrzése sem maradhat el ilyenkor, hiszen a láthatóság télen rendkívül lényeges.
És persze a téli gumi cseréről sem szabad megfeledkezni. Amit a hőmérséklet tartósan 7 fok alá kerül, érdemes időpontot foglalni a gumiszervizbe, és elvégezni a cserét.

Hogyan válasszunk új téli gumit az autónkra?

Az abroncsválasztás nem mindig egyszerű, hiszen a kínált rendkívül széles, sokan pedig ránézésre nem tudják megmondani, hogy melyik abroncs lesz számukra a legjobb választás. Amikor keresgélni kezdünk, az első lépés mindenképp az legyen, hogy leszűkítjük a keresést a megfelelő méretre, hiszen így csak azokat a mintázatokat fogjuk látni, amelyek számításba jöhetnek. Ezt követően azt érdemes eldönteni, hogy prémium, közép vagy alacsony kategóriás gumit válasszunk. Ezt a kérdést a vezetési stílusunk segít majd eldönteni – írja az Autotire.
Ha sokat közlekedünk zord téli körülmények között, ingázunk, gyakran megyünk hosszú utakra, vagy egyszerűen csak a legjobb felel csak meg a számunkra, akkor a prémium gumi lesz a megfelelő választás. A mindennapi városi közlekedéshez a középkategóriás abroncsokat szokták javasolni, míg az olcsó kategóriás gumik azok számára jelentenek jó választást, akik ritkán vezetnek.

Az abroncsok minőségéről reális képet a nemzetközi abroncstesztek adhatnak, mint például a Német Autóklub tesztje, ADAC teszt. A 2023-as téli gumi eredmények már nyilvánosak, a 205/60 R16 méretben a Dunlop Winter Sport 5, a Michelin Alpin 6, a Goodyear UltraGrip 9+, a Continental WinterContact ST 870 P, a Hankook Winter i*cept RS3, a Bridgestone Blizzak LM 005, és a Firestone Winterhawk téli gumik értek el jó minősítést, míg a 225/45 R17 méretben a Continental WinterContact TS870, a Michelin Alpin 6, a Goodyear UltraGrip Performance +, és a Dunlop Winter Sport 5.
Ezeket az abroncsokat mindenképp érdemes számításba venni. De a teszteredmények nemcsak azt mutatják meg, hogy mely abroncsokat érdemes választani, hanem azt, mely gumi mintázatok azok, amelyek elégtelennek bizonyultnak téli körülmények között.

Megosztás