A Toyota Land Cruiser az idők során jelentőségteljes átalakuláson esett át, hiszen a funkcionális terepjáróból méretes, kényelmes, erőteljes modell lett. A kis luxussal is átitatott változatokat azonban ismét a funkció követheti, hiszen a nemrégiben teljes egészében megújult Land Cruiser mellett egy retró stílusú, kisebb, négyhengeres verzió is kilátásba került.

Ezúttal pedig a napjainkban elkerülhetetlen elektromos hajtású változatot vetíti elénk a gyártó: a Japán Mobilitás Kiállításon mutatkozott be a Toyota által életre hívott Land Cruiser Se, azaz a villanyhajtású terepjáró tanulmány változata, amely persze egyben az első elektromos LC is egyben.

Inkább a városi betondzsungel az igazi vadászterülete

A japánok azonban elég szűkszavúak az újdonsággal kapcsolatban, ami érthető is, hiszen vélhetően egyelőre nem akarják minden ütőkártyájukat felfedni a riválisok előtt. Azt azonban leszögezte a Toyota, hogy az elektromos hajtású modell tanulmányautó fázisban van, és célja a nagynyomatékú akkumulátoros villanyhajtás vezetési élményre gyakorolt hatásának megmutatása, és három üléssoros.

A gyártó ugyancsak kiemelte, hogy mennyire csendes lesz az elektromos Land Cruiser városi környezetben, valamint lakott területen kívül is – mindez azt érezteti, hogy ezt a verziót nem kifejezetten terepre szánja a márka, holott vélhetően tisztességes terepjáró képességekkel is rendelkezik majd.

Nagyobb, mint első ránézésre gondolnánk

A hagyományos építésmód helyett a Toyota az úgynevezett monocoque tervezési és felépítési módot alkalmazta, ami szerintük jobb vezethetőséget és jobb terepképességeket eredményez. A koncepció a terepjárós arányok ellenére kis hasmagasságú, ráadásul a kerekek méretei is inkább az aszfaltos használatot jelzik.

A bemutatott tanulmányautó 5150 mm hosszú, tengelytávja pedig 3050 mm, így összességében méretesebb, mint egy Grand Highlander. Ennél több műszaki részletet egyelőre nem tudhattunk meg, így egyelőre nem ismert, hogy hány motor és milyen teljesítménnyel hajtja az autót, valamint a hatótáv és az akkucsomag mérete sem került felfedésre.