A következő generációs, vadonatúj C3 tisztán elektromos hajtással mutatkozott be és jelentkezett be a 2024-es modellévre. Nem meglepő a lépés, ráadásul a kis méret kéz a kézben járhat az elérhető árral, hiszen a 320 km-es hatótávú e-C3 esetében hozzávetőlegesen 9 millió forintos induló árat jelölt meg a gyártó.

A Stellantis 2021-ben mutatta be az új C3 szériát, amely láthatóan és kimondottan is az indai és dél-amerikai piacot megcélozva született, szupermini formában, költséghatékony megoldásokkal. Az Európának szánt, imént leleplezett változat azonban kizárólag villanyhajtással jött el, ráadásul a franciák forradalmi dizájn megújulást is társítottak a zéró emissziós erőforrás mellé.

A beltérben is igyekezett szimpatikusat alkotni a Citroen

Az öreg kontinensen kifutós, klasszikus kisautós értékeket képviselő C3-hoz képest dobozosabb felépítéssel és kicsit mokányabb, crossoveres, SUV-s beütéssel debütál az újdonság. Mindehhez bőséges, 163 mm-es hasmagasság jár, ami a magas építésmóddal együtt abszolút egy B-kategóriás SUV felé nyomja el az összképet. A látványos LED fények jól kiegészítik a szögletesebb, karakteresebb formavilágot.

Az e-C3 19 mm-t nyúlt, 6 mm-rel széleseb és 80 mm-rel magasabb az előző generációnál, ám ennek elenére még mindig valamivel kisebb, mint az egyébként hasonló C3 Aircross. Ám utóbbi a generációváltással vélhetően növekszik, így megmarad a távolság a két modell között.

A szögletesebb formaterv tágasabb utasteret ad

Az elődhöz hasonlóan az e-C3 is próbál komfortos szuperminiként kitűnni a tömegből, amit alátámaszt, hogy minden felszereltségi szinthez alapáron jár az Advanced Comfort Suspension néven emlegetett kettős progresszív, hidraulikus ütköző és csillapító elemeket tartalmazó csomag. Ezzel a gyártó szerint a kategóriatársak komfortját messze felül tudja múlni az újdonság, főleg az új, speciális szivacsozású komfortülésekkel egyetemben.

A műszerfalat a 10.25 hüvelyk képátlójú érintőképernyőn futó infotainment uralja, amit magasabbra pozicionáltak a jobb használhatóság érdekében. Új a lapított kormánykerék is, amelyen természetesen integrált gombok fokozzák a funkcionalitást. A praktikum szellemében pedig számos praktikus tárolót alakítottak ki a szakemberek az utastérben szinte mindenütt. Szerencsére a fizikai klímavezérlő panel megmaradt, ami sokak számára jelent ergonómiai szempontból pótolhatatlan megoldást. A magas építésmód, illetve a magasabbra pozicionált ülések miatt, és persze a méretgyarapodásból is következően tágasabb lett az utastér, amelyhez immáron 310 literes csomagtér társul.

Elérhető árú villanyautóként törne be a piacra

A meghajtásról egyetlen, az első kerekeket hajtó villanymotor gondoskodik: a 113 lóerős erőforrás a testvérmodell Opel Corsa-e és Peugeot e-208 modellek 156 lóerős elektromotorjához képest visszafogottabb ugyan, de még így is teljesülhet a 11 szekundumos 0-100-as sprint, valamint a maximális tempó 135 km/h.

Az energiát egy 44 kWh kapacitású lítium-vas-foszfát telepből nyeri a villanymotor, ami a gyártó és a WLTP szerint 320 km-es hatótávra elégséges. Szériában 7 kW-os fedélzeti váltóáramú töltő jár az autóhoz (4 óra 10 perces töltési idő), a villámtöltés pedig maximum 100 kW-tal történhet. Utóbbi esetben a 20-80%-os „tankolás 26 percet vesz igénybe.

Később benzinest is kap a kis francia

A későbbiekben egy második villanyhajtást is bemutat a C3-hoz a Citroen, mi több, belefaragnak egy 1.2-es benzinmotort azok kedvéért, akik nehezen vagy egyáltalán nem barátkoznak még az elektromobilitással.

A Stellantis a szlovák Trnava városában gyártja majd az újdonságot, és 2024 második negyedévében kezdik majd értékesíteni a modellt a már említett, hozzávetőlegesen 23.000 eurós, átfordítva 9 millió forintos induló áron, amivel a Dacia Spring, a VW ID.2 és a Renault 5 orra alá is borsot kívánnak törni. Ebben nagy segítséget jelent majd a 2025-ben debütáló, 200 km-es hatótávú, még olcsóbb változat.