Az új X2-ről már kaptunk ízelítőt, amely alapján borítékoltuk a leköszönő generációhoz képest z erőteljes formai forradalmat. Ezúttal már az elektromos iX2-vel együtt leplezte le a bajor márka az újdonságot: friss hajtásláncokkal és a BMW legújabb műszaki, formai, belső megoldásaival élesednek a divatmodellek.

A 2024-es modellévű X2 kupésabb formatervvel élesedett, miközben minden irányban nagyobb lett elődjéhez képest. Külön érdekesség, hogy a formailag azonos, ám tisztán elektromos hajtású iX2 verzió az Egyesült Államokban nem lesz majd kapható. Az új BMW X2 és az új BMW iX2 egyazon gyártósoron lát majd napvilágot a BMW Group regensburgi létesítményében.

Az elektromos modell egyedi hűtőmaszkot kapott

Az új BMW X2 megjelenése is mutatja, hogy a márka kompakt méretű Sports Activity Vehicle (SAV) modelljével, az általunk is tesztre fogott BMW X1 modellel rokon, azonban a lendületes, kupés vonalak, valamint számos apróság egyértelművé teszi, hogy a 2-es sorozattal van dolgunk. Az összkép persze egyértelmű rokonságot teremt például a nagyobb és kedvelt X6-ossal. Méretes vesék, látványos domborulatok és az új BMK-re jellemző, kicsit múltidéző szögletesség határozza meg az irányt.

Az újdonság 194 milliméterrel hosszabb (4 554 milliméter), 21 milliméterrel szélesebb (1 845 milliméter) és 64 milliméterrel magasabb (1 590 milliméter), mint elődje. A tengelytávolság és a nyomtávok növelése az utastér helykínálatára és a csomagtér tágasságára egyaránt jótékony hatással volt. A praktikum szempontjából fontos a csomagtér térfogata, amely a generációváltást követően modellváltozattól függően 560 – 1 470 liter között (a BMW iX2 esetében 525 – 1 400 liter között) változtatható.

Egyértelműen kupésabb, sportosabb, de közben tágasabb is elődjénél

Az elődhöz hasonlóan az X2 ez esetben az X1-esre, illetve annak műszaki alapjaira épül, ráadásul sportos fókuszáltságú M variánst is összeraktak a bajorok. Az utastér esetében pedig egyértelmű előrelépést jelent az elődnél jóval tágasabb tér, ami sokak számára teheti vonzóbbá az újdonságot.

A műszerfal viszont nem hoz lényegi újdonságot, hiszen jóformán az X1 pultját kapjuk a BMW Curved Display nevet viselő, ívelt kettős kijelzővel. A hangsúly ezúttal a BMW Intelligent Personal Assistanton, azaz a márka személyi asszisztensén és a hangvezérlésen van, amivel megpróbáltak a szakemberek még innovatívabb környezetet teremteni az autóban. A központi kijelzőn természetesen a legfrissebb, 9-es generációjú iDrive fut.

Az X1 műszerfalát örökölte

A hajlított panel egyébként egy 10,25, valamint egy 10,7 colos kijelzőt tartalmaz, amelyek a sötét keretben teljesen egybefolynak. A németek ellenben már az X1-esben száműzték a sokak által kedvelt iDrive vezérlőtárcsát, s itt sincs ez másképp, van ellenben jól pozicionált vezetékmentes töltőpult, illetve belső kamera is.

Az X2 motorházteteje alá alapesetben az xDrive28i hajtás került négyhengeres, kétliteres turbómotorral, valamint 245 lóerővel és 400 Nm-rel. Adott az összkerékhajtás, amelyet a már említett motor mellett egy hétfokozatú, duplakuplungos automata szolgál ki. A sportosabbak számára pedig adott az X2 M35i xDrive, amely az X1 mellett a legpotensebb kétliteres négyhengeres a BMW kínálatában.

Hátul egyértelműen tágasabb lett

A 316 lóerős csúcsteljesítmény mellé 400 Nm jár – előbbi 5750 és 6500 között, utóbbi 2000 és 4500 között áll rendelkezésre. Ehhez számos M specifikus elemet kapott az erőforrás, többek között erősebb a forgattyús tengely, de az olajozási rendszert is fejlesztették további hűtőcsatornákkal, mi több, a csapágycsészék is a hathengeres erőművekből kerültek átemelésre. Mindkét benzines mechanikus önzáró diffit kapott előre, ami ugyancsak érzékelteti a hajtáslánc igényességét.

A BMW elmondása szerint a 2024-es modellévű X2 az elődhöz képest agilisebb lett, jobb és élvezetesebb vezethetőséggel, miközben a hosszútávú komfort is fejlődött. Maga a futómű ugyan az X1-ből érkezett, viszont hangolásban nyilván sportosabbra készült a 2-es. Nagyobb kerekeket is kapott a friss modell, amelyre egészen 21 colig választhatnak felnit a majdani vevők, a kompakt BMW között első ízben.

Elektromosan is vonzó az X2, azaz az iX2

A tisztán elektromos hajtású iX2 persze küllemében azonos, ám a lemezek alatt az iX1-ből örökölt hajtások szerepelnek. Az xDrive30 313 lóerős kétmotoros elektromos összkerékhajtást kapott, mintegy 494 Nm-es csúcsnyomatékkal. A villanyhajtást 64,8 kWh-s akkucsomag szolgálja ki, a BMW elmondása alapján 417-449 km-es hatótávval. Különlegessége, hogy a hátsó lökhárítót kifejezetten úgy fejlesztették, hogy az akkucsomagot ütközéskor jobban védje.

A 11 kW-os töltővel 6,5 órás tankolás érhető el, miközben a 22-es váltóáramú töltés 3 óra 45 percet vesz igénybe 0-ról 100%-ra. Az iX2 támogatja a 130 kW-os egyenáramú gyorstöltést is, amelynél a 10-80%-os tankolás 29 perc alatt történhet meg. Az akkuvezérlés a töltőhöz érve és töltés közben folyamatosan hűti vagy fűti a telepet az optimális töltés és élettartam érdekében.

Márciusig várni kell a modellek érkezésére

Élőben első körben az október 26-án esedékes Tokiói Autószalonon mutatkozik be az új X2 és iX2, ám az értékestés csak jövőre indul. A német gyártású modelleket márciustól vehetik át a vásárlók, ám az elektromos modellből csak Európa és Ázsia kap.