Az elektromos hajtásra való átállás, illetve a klímasemlegesség minden autógyártó programjában szerepel, ezúttal pontosan a Volvo terveit ismerhettük meg a belsőégésű motorok gyártásának befejezésével kapcsolatban. A svédek jövő v elején felhagynak a dízelek beépítésével, aztán szép lassan betetőzik a teljes átállási folyamat.

A Volvo a New Yorkban megejtett Klíma Hét rendezvényen ismertette az elkövetkezendő évek fontos mérföldköveit, amelyek közül a legközelebbi, illetve legaktuálisabb a dízelmotorok gyártásnak leállítási időpontja. A svédek 2024 elején szeretnék elkészíteni az utolsó dízelt. A gyártó szerint a folyamatot nem csupán az iparági változások, hanem a klímaváltozásra reagáló vásárlói igények is indikálták.

A tankolás helyett már a töltésé a főszerep

2019-ben még más szelek fújtak, akkoriban ugyanis mg a Volvonál is a dízelmotoros autók voltak a legkelendőbbek, míg elektromosokból alig vettek a vásárlók. Azóta a trend megfordult, és az elektromos, valamint a PHEV hajtásláncú modellek viszik a prímet.

Ezzel összefüggésben a Volvo a dízelmotorok után a benzineseket, ideértve a könnyű vagy konnektoros hibrideket is, veszi célpontba, hiszen elébemenve a szabályozásoknak 2030-ra tisztán elektromos palettát kívánnak megteremteni, mi több, a svédek 2040-re teljesen klímasemleges gyártóvá szeretnének válni. Tavaly novemberben már azt is elmondták, hogy innentől nem áldoznak további tetemes pénzeket belsőégésű motorok fejlesztésére.

A svédek döntöttek, szépen haladnak a cél felé

Az elektromos hajtásláncok jelentik a jövőnket és jobbak, mint a belsőégésűek. Csendesebbek, vibrációmentesek, alacsonyabb szervizigényűek és közvetlenül nem bocsátanak ki károsanyagot” – mondta Jim Rowan, a Volvo Cars igazgatója, aki egyértelműsítette is egyben, hogy a Volvo prémium elektromos autó gyártóként szeretné folytatni.