Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Fenntarthatósági forradalom a kkv-k világában: zöld sáv az előzéshez

2023. szeptember 15. - Cégkasszás

A folyamatosan növekvő energiaigények kielégítése és az energiaellátás fenntarthatósága mára a magyar vállalkozások számára is megkerülhetetlen kérdéssé vált. Az energiaárak világszerte tapasztalt elszabadulása különösen a kis- és középvállalkozásokat (kkv) hozta nehéz helyzetbe, de a probléma messze túlnyúlik az energiaszámlák fizetésének gondján. A kulcs a fenntarthatóság, hiszen számtalan zöld megoldás és korszerűsítés kínálkozik a vállalkozások számára, amelyek egyszerre kínálnak környezetvédelmi és üzleti szempontból segítséget a gazdasági szereplőknek.

Az energiakrízis közepén

Az energiakrízis egy olyan minden vállalkozásra hatással levő, súlyos probléma, amelyet a globális gazdasági helyzet és az energiaforrások instabilitása csak tovább erősít. Az olaj- és gázárak ingadozása, az energiaellátás megszakadása és a környezetvédelmi előírások szigorodása mind olyan tényezők, amelyek ma a magyar kkv-kat is érintik. Az energiaköltségek emelkedése kihat a termelési költségekre, szűkíti a vállalkozások nyereségét, emellett az energiaellátás megszakadása termelési leállásokhoz is vezethet, amelyek mind jelentős üzleti veszteségeket okozhatnak. A fennálló energiakrízist az adatok is alátámasztják. A világ energiafelhasználása 2022-ben meghaladta a 604 exajoule-t, ami 1,1%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Miközben az EY által végzett, 70 magyarországi közép- és nagyvállalat megkérdezésével készült felmérés szerint tízből nyolc cég energiaköltsége legalább megtriplázódott 2022-ben, a megkérdezettek 46 százaléka pedig minimum ötszörös emelkedést tapasztalt. Mindezek hatására a vállalatoknak költségeik egy részét fogyasztóikra kellett hárítaniuk, míg a hosszú távú eredmények elérése érdekében energiahatékonysági beruházásokban kellett gondolkozniuk. Nem véletlen, hogy a kutatás szerint a vállalatok több mint 80 százaléka véli úgy, hogy az energiahatékonyságot növelő beruházásokra a versenyképesség fenntartásához is szükség van.blogcikk_4_1.jpg

A fenntartható megoldások hozhatják el a vállalkozások energiahatékony működését

Ma a fenntarthatóság koncepciója egyre fontosabbá válik a vállalkozások számára az energiakrízis kezelésében. A „zöld forradalom” jegyében olyan eszközöket és stratégiákat választhatnak a kkv-k, amelyek úgy segíthetnek csökkenteni az energiafüggőségüket és az ökológiai lábnyomukat, hogy közben hatékonyabbá, versenyképesebbé teszik működésüket.

Az egyik irány értelemszerűen az energiafogyasztás csökkentését szolgáló technikai eszközök és megoldások alkalmazása. Ilyen lépés a fenntartható és üzletileg is költséghatékony működés felé az okosvilágítás rendszerek bevezetése. Ezek az intelligens rendszerek érzékelők és időzítők segítségével automatizálják a világítást és optimalizálják a fényerőt, ezáltal jelentős energia- és költségmegtakarítást eredményeznek. Az energiahatékony hűtés-fűtés rendszerek szintén kulcsszerepet játszhatnak az energiahatékonyságban, ugyanis az intelligens termosztátok segítségével automatizált hőmérsékletszabályozás valósulhat meg különböző időpontokban és helyeken. Az energiapazarlás azonosítása szintén fontos pillér lehet, amelyben segíthetnek az energia monitoring rendszerek, amelyek nyomon követik az adott vállalat energiafogyasztását és az adatok alapján konkrét javaslatok tehetőek az energiahatékonyság növelésére. Fontos lépés lehet a napkollektorok és napelemek bevezetése is, mely lehetővé teszi a vállalkozások számára saját megújuló energia előállítását. A vállalatok az általuk generált energiát pedig közvetlenül felhasználhatják vagy hálózatra is visszatáplálhatják.

A belső intézkedések mellett fontos szerepet játszik a vállalatok külső érintettjeinek vizsgálata is. Különösen fontos tényező többek között a fenntartható beszállítók kiválasztása, hiszen a vállalkozásoknak célszerű olyan partnereket választaniuk, akik maguk is elkötelezettek a fenntarthatóság iránt. A kkv-k fenntarthatósági intézkedései a helyi közösségek számára is fontosak lehetnek, hiszen ezek a vállalkozások gyakran szorosan kapcsolódnak a helyi gazdasághoz, a környezethez és az ott élők életminőségének javításához. A növekvő környezetvédelmi aggodalmak közepette kulcskérdés minden vállalkozás számára, hogy működése kedvező fogadtatásra találjon a helyben lakók, illetve a potenciális munkavállalók körében egyaránt.

A fenntartható korszerűsítés költségeinek előteremtése

A megvalósítás kapcsán az elsőszámú kihívás természetesen a szükséges források előteremtése, de ezen túl a szabályozási környezetre, az ökobarát gyakorlatokkal kapcsolatos szélesebb körű tudatosságra és oktatás szükségességére is gondolni kell minden esetben. A nehézségek ellenére a zöld megoldások alkalmazása azonban célszerű a vállalkozások számára, hiszen azok a szereplők, akik képesek alkalmazkodni a környezethez és bevezetni a fenntarthatósági gyakorlatokat, versenyelőnyt szerezhetnek, javíthatják reputációjukat és hozzájárulhatnak a környezetünk és természeti erőforrásaink megóvásához is. Az ilyen befektetések emellett hosszú távon megtérülést mutatnak, a csökkentett energiafogyasztás és környezeti terhelés révén.

Emellett Magyarország az Európai Unió tagjaként számos lehetőséget kínált az elmúlt időszakban a fenntarthatósági projektek finanszírozására, rendszeresen hirdettek többek között pályázatokat a zöld intézkedések támogatására. Az egyre növekvő zöld pénzügyi programok pedig segítik a vállalkozásokat abban, hogy hozzáférjenek tőkeforrásokhoz a fenntartható fejlesztések megvalósítása érdekében. Így például a legutóbbi időszakban hangsúlyos szerepet kaptak a vállalkozások energiahatékonyságát növelő programok is, mint a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023, amely a feldolgozóipari és turisztikai szektorban működő vállalkozások számára kínált segítséget az energiaköltségek finanszírozásában.

Mindezek mellett egyre nagyobb szerep jut az energiahatékonysági fejlesztések finanszírozásában az állami kezdeményezésű hitelprogramoknak, elég a Széchenyi Kártya Programra vagy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramra gondolni, amelyekből a hazai kis- és középvállalkozások nagy számban tudtak segítséget szerezni fenntarthatósági törekvéseik megvalósításához. A hitelekhez való gyors és hatékony hozzájutást pedig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. is nagyban elősegíti: az intézmény készfizető kezességvállalása lehetővé teszi, hogy azok a kis- és középvállalkozások is forráshoz jussanak, akiknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, rövid működési múlttal rendelkeznek vagy növekedési szakaszban vannak, ezért hitelezésük túlzottan kockázatosnak minősülne.

Valóban a zöld út lehet a megoldás

Összességében elmondható, hogy az energiakrízis egy valós kihívás, amely a kkv-kat is érinti, de a fenntarthatóság a megoldás egyik kulcsa lehet. Az átmenet nehéz lehet, de azok a vállalkozások, amelyek időben reagálnak és elkötelezettek a fenntarthatóság iránt, jó eséllyel bízhatnak abban, hogy versenyképesebbek lesznek a jövőben, és el tudják érni növekedési céljaikat. Az aktív alkalmazkodás a fenntarthatósági gyakorlatokhoz pedig nemcsak üzleti előnyöket hoz, hanem közösségi és környezeti felelősségvállalással is segíti egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő kialakítását. Ezen az úton halad a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. is, hiszen a fenntartható működés megteremtése a garanciaintézmény elsődleges célkitűzése. A fenntarthatósági szempontok érvényesítése tehát a Garantiqa saját működésében is prioritást élvez: mind a termékfejlesztés (pl. zöld garancia), mind a társaság saját folyamatainak, gyakorlatainak alakításában: legyen szó akár a karbonlábnyom csökkentéséről vagy a társadalmi felelősségvállalás erősítéséről. 

Felhasznált források:

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr3118214523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása