A MINI egészen alapjaitól tervezi újra palettáját, amely ugyan nyomokban tartalmaz még belsőégésű motoros modelleket, de összességében a brit prémium márka már az elektromos jövőre fókuszál. A kétajtós alapmodell, a márka lelkét adó Cooper dedikáltan elektromos hajtású platformra épül, és nagyobb méretben új formatervvel mutatja az irányt.

Talán a MINI az egyetlen olyan múltidéző márka, amely esetében az évek múlása sem fogott ki a retró hangulaton. A BMW által kezelt gyártó továbbra is a legendás előd jegyeit próbálja folyamatosan újragondolva, mintegy két évtizede elénk tárni. Az eddig folyamatosan alakuló dizájnnal szemben ezúttal radikálisan új formatervet kaptunk, amely remekül idézi a gumirugós elődöt, miközben hamisítatlanul modern – mintha egy komplett generáció maradt volna, olyan nagymértékű a változás a leköszönő elődhöz képest.

Alapos megújulás érte el a MINI-t

Az új modell kizárólag elektromos hajtással kapható, és Kínában készül, míg a belsőégésű motoros kisautó az előd továbbfejlesztéseként lesz kapható. Érthető ez a lépés, hiszen a BMW már feltehetően nem akart veszedelmes időt és összeget locsolni arra, hogy a vadonatúj műszaki alapokhoz is benzines, meg dízel motorok kerüljenek.

A MINI Cooper EV két hajtáslánccal lesz elérhető, mindkettő elsőkerekesként debütál és mindkettő erősebb a jelenlegi verzióknál. A Cooper E 184 lóerős lesz, 290 Nm-rel, így 7,3 szekundumos 0-100-as sprintet jegyezhetünk fel a neve mell. 40,7 kWh kapacitású akkucsomagot kap, ami a gyártó szerint 305 km-es hatótávhoz elégséges.

Izgalmasak a belső újdonságok is

A Cooper SE lesz a combosabb modell, 218 lóerővel és 330 Nm-rel, aminek köszönhetően 6,7 másodperc elegendő neki a 0-100-hoz. Ráadásul nagyobb, 54,2 kWh-s energiatárolót kap, amely 400 km feletti hatótávhoz segíti hozzá a kisautót. Mindkét modell 11 kW-os váltóáramú, valamint 75/95 kW-os egyenáramú töltéssel lesz „tankolható”.

A retró hangulatú, forradalmian új külsejű MINI semmi mással nem lesz összetéveszthető. Ő is megkapta az új, nyolcszögletű hűtőmaszkot, ám érdekesség, hogy immáron másképp nyílik a motorháztető, mint korábban. Az elődöknél ugyanis a sárvédőkkel, lámpakeretekkel nyílt a géptető, mostmár csak felül.

Tombol a retró, miközben a technológia is csúcsra tör

Elöl-hátul vadonatúj, látványos és persze LED-es fények kaptak helyet, ráadásul a hátsó világítótestek szögletessége jól passzol a hangsúlyosabb kerékjáratokhoz. A nagyobb méretű modellhez az alap 16-osokhoz képest lényegesen jobban mutatnak a 17-18 col átmérőjű felni szettek.

Az utastérben persze a legnagyobb attrakciót az új műszerfal jelenti: a hajlított formavilágú pult kárpit borítást kapott, középre pedig a MINI modellek jellegzetessége, a kör alakú kijelző került, amely az 1959-es eredeti modell megoldását idézi. A panel 240 mm átmérőjű, és OLED technológiával készült. Ezen jelenik meg minden a sebességtől kezdve, a navigáción át egészen az akkumulátoros adatokig. A kilencedik generációs operációs rendszer már hangvezérlési funkciót is tud, intelligens személy asszisztenssel.

Indul az új MINI paletta

A MINI az újdonsághoz négy különféle felszereltségi szintet tesz elérhetővé: Essential, Classic, Favoured és JCW. Az eltérő szintek nyújtotta különbözőségek mellett temérdek olyan lehetőség van, amivel még egyedibbé varázsolható az autó – egy tulajdonság, amint a MINI modellekben mindig is szerettünk. Ráadásul vezetői üzemmódokból is hét van, amelyekből három fő: Core, Green és Go-Kart.

A Müncheni Autószalonon bemutatkozó újdonság Európában 2024 tavaszán, a belsőégésűek nyáron lesznek kaphatók. Az árakról eddig nem érkezett információ.